Primăriile nu au încă bază legală pentru finanțarea funcționării centrelor de vaccinare

Prefectul judeţului Braşov, Mihai Cătălin Văsii, subprefectul Adrian Laurenţiu Folea şi directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, dr. Andrea Neculau, au avut luni o întâlnire cu primarii celor 12 localităţi din judeţ în care vor funcţiona centre de vaccinare pentru etapa a II-a a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, scrie Bună Ziua Brașov. Printre altele, în timpul discuţiilor, reprezentanţii primăriilor au ridicat problema achiziţiilor, baza legală a finanţării de la bugetul local a organizării şi funcţionării centrelor de vaccinare, plata serviciilor medicale şi nemedicale presupuse de aceste centre, precum şi identificarea unor modalităţi prin care se pot deconta anumite cheltuieli.

Prefectul: „Aşteptăm cu toţii actele normative care sunt în procedura de transparenţă decizională”
Prefectul Braşovului, Cătălin Văsii, a declarat după întâlnire că, după un an în care autorităţile locale au alocat sume mari pentru implementarea unor măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus, acum „trebuie să găsim şi unele soluţii la nivel de comunitate pentru operaţionalizarea acestor centre. Aşteptăm cu toţii actele normative care sunt în procedura de transparenţă decizională şi care vor clarifica, cred, nelămuririle ce încă persistă”.
De asemenea, reprezentantul Guvernului a menţionat că „împreună cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP – n.r.) Braşov, am transmis la Bucureşti propunerile noastre legate de aceste acte normative, iar DSP a început recensământul personalului medical şi identificarea celor care îşi manifestă disponibilitatea de a lucra în centrele de vaccinare”.

Principala problemă fără răspuns: cine angajează medicii şi asistentele
Pe de altă parte, modul în care se fac pregătirile pentru începerea celei de-a 2 a etape de vaccinare împotriva Covid – 19 (care îi include pe vârstnici, bolnavii cronici sau profesori) i-a nemulţumit pe unii primari din judeţul nostru. Aceştia spun că, deşi de la nivel central se doreşte începerea vaccinării în 15 ianuarie, lucrurile sunt departe de a fi clare, iar rezolvarea problemelor este „aruncată” în curtea primarilor.
„Am plecat cu un gust amar de la această întâlnire”, a declarat primarul municipiului Săcele, Virgil Popa, citat de bzb.ro.  „Sper ca măcar în ceasul al 12-lea să se lămurească situaţia. Eu pot amenaja aceste centre, m-ar costa în jur de 80.000 de lei, dar marea problemă este găsirea şi plata resursei umane. Cum fac angajările? Pe ce criterii? Cine se ocupă de instruirea personalului care se ocupă de vaccinare? Eu am doi medici şcolari şi trei asistente medicale, iar pentru o singură echipă de vaccinare este nevoie de patru persoane”, a mai spus Popa.
De asemenea, el a ridicat şi problema legalităţii cheltuielilor: „Dacă eu fac o achiziţie şi vine Curtea de Conturi şi spune că nu este în regulă?”.
Totodată, el susţine că problemele legate de funcţionarea acestor centre „vin” de la Bucureşti, de la autorităţile centrale. „Ne aşteptam ca astăzi (luni – n.r.) să ni se spună la Prefectură că avem de făcut cutare şi cutare lucru. Din păcate, această problemă ne-a fost pasată nouă, autorităţilor locale. Dacă această campanie va fi un eşec, noi vom fi consideraţi vinovaţi. Eu cred că problema a fost tratată cu superficialitate de autorităţile centrale, chiar dacă în această etapă ar urma să fie vaccinate, la nivel naţional, peste 5 milioane de oameni. Eu am acordat întotdeauna sprijin în această perioadă grea, dar nu cred că este corect ca cei de la nivel central să se spele pe mâini şi să ne lase numai în sarcina noastră această problemă. Eu sprijin orice efort ce vizează combaterea pandemiei, dar vreau să o fac legal”, a mai spus Popa.

În aceeași situație se regăsește și Făgărașul iar până la crearea unei baze legale, privind angajarea personalului, aceste centre( două centre cu trei fluxuri de activitate: două la Liceul Tehnologic Dr. Ioan Șenchea și unul la Liceul Teologic Sf. Constantin Brâncoveanu ) nu vor deveni funcționale.

Vineri, 15 noiembrie, zi de inaugurare
Reamintim că pentru etapa a doua de vaccinare, în judeţul nostru vor funcţiona 20 de centre, acestea fiind amenajate în 12 localităţi. În această etapă va fi vaccinată toată populaţia de peste 65 de ani şi toate persoanele care vor intra în grupele de risc nominalizate de Ministerul Sănătăţii, printre care bolnavii cronici şi profesorii. Data anunţată pentru începerea acestei etape de vaccinare este 15 ianuarie.

Mai mult pe bzb.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.