Începând de azi, ANAF va avea acces la toate conturile bancare ale românilor

De luni, 11 ianuarie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) începe operaţionalizarea registrului fiscal electronic pentru conturi bancare şi contul de plăţi indentificate prin IBAN. Operaţionalizarea era prevăzută pentru 4 ianuarie, dar a fost amânată pentru 11 ianuarie. Prin acest registru central, ANAF are acces la informaţiile privind conturile din bănci ale firmelor şi populaţiei. Registru central electronic pentru contul de plăţi la conturi bancare a fost reglementat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 111/2020.
Altfel spus, ANAF-ul va avea acces la toate conturile bancare din România începând de azi. Asta înseamnă că toate instituţiile care au conturi pentru persoane fizice şi juridice trebuie să trimită Fiscului datele financiare ale acestora. Noua legislaţie este creată pentru a lupta împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului.
Noutatea operaţiunii Big Brother demarată de Fisc în România este aceea că toate conturile vor fi luate în vizor. Nu doar cele ale persoanelor suspecte de evaziune fiscală, spălare a banilor sau terorism, cum se întâmpla până acum.
„Oamenii să stea liniştiţi că nu se va întâmpla nimic, nu înseamnă nimic faptul că ANAF are acces a conturile lor, iar pentru cei care făceau evaziune probabil mulţi dintre ei nu vor mai transfera bani prin conturi şi vor găsi alte metode prin tradiţionala sacoşă cu bani”, a declarat consultantul economic Adrian Negrescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.