Ministrul Educației, despre redeschiderea școlilor

Din 11 ianuarie, elevii reîncep cursurile tot din faţa calculatorului. Nu este o decizie oficială în acest sens, ci o lipsă a deciziei oficiale. Pentru că, la nivel ministerial se vorbeşte despre o redeschidere a unităţilor şcolare doar din al doilea semestru, respectiv din 8 februarie. Astfel, potrivit presei centrale, ministerul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, îşi doreşte „deschiderea cât mai grabnică a şcolilor, în funcţie de situaţia epidemiologică, dacă se poate chiar pe data de 8 februarie”.
Redeschiderea, oricum, urmează a fi făcută în etape, iar în prima etapă ar putea reveni fizic la şcoală elevii de grădiniţe, elevii din învăţământul primar şi cei care au examene naţionale. Oficialul a spus că unul dintre criterii va fi campania de vaccinare, dar nu a dorit să răspundă dacă redeschiderea şcolilor va fi condiţionată de vaccinarea personalului din unităţile de învăţământ. „Nu este de neglijat modul în care se va derula campania de vaccinare”, a afirmat ministrul. Întrebat dacă aceasta înseamnă că ar putea fi condiţionată redeschiderea şcolilor de vaccinarea cadrelor didactice, Cîmpeanu a răspuns: „V-am spus ce vom lua în considerare (situaţia epidemiologică, eventuale riscuri etc – n.r.). Nu aş fi serios dacă m-aş pronunţa înainte de analiză. În măsura în care vom avea cadre didactice şi personal didactic şi nedidactic vaccinat în şcoli, sigur că asta este un element important în luarea deciziei”. Cîmpeanu a mai precizat pentru HotNews  că o decizie legată de redeschiderea şcolilor va fi luată după jumătatea lunii ianuarie.
În timp ce ministrul Educaţiei se fereşte de un răspuns ferm, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat, duminică seară, că redeschiderea şcolilor pentru cursuri faţă în faţă nu este condiţionată de vaccinarea profesorilor, potrivit News.ro. Totuşi, el a precizat că personalul din învăţământ este prioritizat, având în vedere că deserveşte o activitate esenţială.

Consiliul Elevilor: Lăsaţi autorităţile să decidă redeschiderea. Cu educaţia nu e de glumă
În timp ce autorităţile spun „da” şi „ba” în acelaşi context, elevii cer oficial Ministerului descentralizarea deciziei de deschidere a şcolilor. În ţară, mai sunt doar Bucureşti, Timiş şi Ilfov cu incidenţe de infectare mai mari de 3 la mie, restul fiind sub acest prag. Consiliul Naţional al Elevilor face această solicitare în contextul în care noul Guvern nu a anunţat clar nici până acum care este modalitatea în care elevii vor învăţa odată ce vacanţa de iarnă se încheie. „Încă de la suspendarea cursurilor în luna noiembrie, Consiliul Naţional al Elevilor a fost în permanentă legătură cu elevii din întreaga ţară. Majoritatea colegilor noştri ne-au transmis că şcoala online este obositoare, ineficientă şi complet nesustenabilă pe termen lung. Ținând cont de faptul că ne apropiem vertiginos de examenele naţionale, de al doilea semestru al acestui an şcolar şi că multe localităţi din ţară se află sub indicele de 3 cazuri/mia de locuitori, solicităm Ministerului Educaţiei să descentralizeze din nou decizia privind redeschiderea unităţilor de învăţământ, în funcţie de rata incidenţei la nivel local, asigurând, în acelaşi timp, materialele sanitare necesare desfăşurării cursurilor în siguranţă”, se arată într-un comunicat al Consiliului Elevilor. Ei mai cer şi „realizarea unei strategii fezabile de învăţare remedială, pentru a garanta faptul că lacunele pe care mulţi elevi le-au acumulat la începutul pandemiei şi în perioada de învăţare online din acest an şcolar nu se vor acutiza, devenind imposibil de acoperit. În acelaşi timp, solicităm demararea discuţiilor privind organizarea examenelor naţionale, pentru a avea mai multe scenarii pregătite, astfel încât acestea să poată fi derulate în siguranţă” „În caz contrar, rezultatele pe termen lung vor fi dezastruoase! Creşterea ratei analfabetismului funcţional ne bate la uşă. Cu educaţia nu e de glumă!”, au avertizat elevii.

sursa:bzb.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.