Contre între consilierii locali. Amânarea proiectelor nu a avut succes

Consilierii locali din Municipiul Făgăraș sunt la această oră în cadrul ședinței ordinare a lunii noiembrie, iar de această dată în format complet, ultimul consilier rămas nevalidat a depus și el jurământul. Însă, ședința nu a debutat cu dreptul, în urma unor contre privind legalitatea sau ilegalitatea dezbaterii în această zi a celor peste 30 de proiecte de hotărâre, unele care se referă la investiții așteptate de zeci de ani de făgărășeni, altele strict necesare în condițiile actuale de pandemie. Până la urmă majoritatea a decis, având girul secretarului general al Primăriei Făgăraș, iar după constituirea comisiilor de specialitate, consilierii au intrat cu proiectele în comisii, urmând ca ulterior proiectele de hotărâre să fie supuse votului în plen la suplimentare. 

Pe masa consilierii locali, întruniți astăzi în ședința ordinară alunii noiembrie au fost puse 30 de proiecte de hotărâre (vezi AICI proiectele de hotărâre). Încă de la începutul ședinței, Irineu Ambrozie Darău a propus colegilor consilieri să fie de acord cu prioritizarea proiectelor care nu necesită dezbatere, respectiv depunerea jurământului de către Mădălin Colibaș,  alegerea viceprimarului, alegerea președintelui de ședință pentru luna decembrie și organizarea comisiilor de specialitate. Cu această propunere nu au fost de acord majoritatea consilierilor, motivând faptul că alegerea viceprimarului nu este o prioritate, prioritare fiind proiectele pentru dezvoltarea municipiului. Astfel că ședința și-a urmat cursul, în ordinea stabilită inițial. Însă acesta nu avea să fie ultimul hop al ședinței locale și după depunerea jurământului și stabilirea comisiilor de specialitate, s-a propus să fie suspendată ședință, urmând ca toate proiectele să intre în comisii, conform prevederilor legale și dar apoi să fie votate în plen.

Tot consilierul local USR, Irineu Ambrozie Darău a venit cu propunerea să se amâne proiectele, pe motiv de nelegalitate în ceea ce privește convocarea comisiilor, care trebuie realizată cu trei zile înainte.

Nu am dorit amânarea proiectelor, știți că noi am fost foarte vocali acum 2 săptămâni să se rezolve problema comisiilor. Suntem într-o întârziere din cauză că nu s-a rezolvat atunci, tot ce am explicat este că legea prevede foarte clar că toate proiectele de pe ordinea de zi trebuie să aibă acele avize, altfel nu pot intra în dezbatere, asta e legea. În al doilea rând, tot conform legii, comisiile se pot convoca în cadrul ședinței ordinare, cum avem astăzi, doar cu minim trei zile înainte. Din păcate, nu suntem în situația asta, i-am sugerat domnului primar soluția de a convoca o ședință de îndată, în care am fi putut avea ordine de zi, cu aceleași proiecte, cu comisii convocate legale, pentru că în acest caz se puteau convoca de îndată și astăzi rezolvam totul. Eu am comunicat poziția USR, știu că suntem doar 2 în consiliu și poate suntem singurii care respectăm legea și mai puțin cutumele, am spus ce vom face: nu vom participa la aceste ședințe de comisii convocate în afara prevederilor legale și dacă se continuă ședința de consiliu ne vom abține la absolut toate proiectele, pentru că nu vor fi avizate în condițiile de legalitate. Trebuie să ne gândim că sunt hotărâri despre bani, sunt hotărâri de care depind proiecte mari și nu poate nimeni să-și asume riscul să voteze ceva ilegal și să fie anulate în instanță hotărârile mai târziu, ar fi regretabil  și în general în acest consiliu local noi vom insista să se respecte toate prevederile legale“, ne-a declarat Irineu Ambrozie Darău, consilier local USR PLUS.

Varianta propusă de acesta nu a fost votată de ceilalți consilieri, mai ales că secretarul general al Primăriei Făgăraș a dat girul privind legalitatea întrunirii, astfel că aleșii locali au intrat în comisii să dezbată cele aproape 30 de proiecte, printre care aprobarea indicatorilor tehnico- economici pentru realizarea ocolitoarei, strategia de dezvoltare pentru spitalul municipal, dar și alte proiecte pentru accesare de fonduri europene, pentru achiziționarea de tablete, laptopuri, table electrice pentru elevii și profesorii din Făgăraș.

Chiar mă așteptam ca unii colegi să înceapă să fie contra unor proiecte, să amânăm, să amânăm, să căutăm mii și mii de portițe să amânăm unele proiecte. Sunt de acord să respectăm legea, chiar nu facem nicio ilegalitate prin faptul că astăzi o să trecem pe suplimentare de pe ordinea de zi, să fie votate și Făgărașul să beneficieze de aceste proiecte. Nu putem să blocăm la infinit. După unii colegi, ar trebui să ajungem anul viitor să votăm proiectele respective, nu mi se pare în regulă“, ne-a declarat Ovidiu Popa, consilier local independent.

Proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi sunt foarte importante și vă dau câteva exemple: avem aprobarea indicatorilor tehnico-economici a ocolitoarei, reamintesc că ocolitoarea se află în licitație, avem intabularea unor terenuri, pentru a putea implementa proiectul de modernizare a variantei ocolitoare, avem strategii de dezvoltare și regulamentul spitalului, pentru a-l acredita, avem actualizarea indicatorilor economici după licitație a proiectului de modernizare străzi, mai avem proiecte unde urmează să aprobăm indicatorii, pentru a aplica pe fonduri europene și de a cumpăra tablete, laptopuri, table electronice pentru școli, avem foarte multe proiecte importante pentru făgărășeni.

Din câte am văzut, un consilier local, ales de la un anumit partid politic, sunt cei care spun că ar trebui să fie mult mai multă transparență, dar pe ce se bazează ei este faptul că au încercat o manipulare a consilierilor și a tuturor celor care se uită la ședințele Consiliului Local și anume: de a aduce mai în față proiectul privind alegerea viceprimarului și de a amâna toate aceste proiecte de dezvoltare, toate aceste proiecte care se adresează construcției și dezvoltării comunității noastre.

Nu cred că făgărășenii pot fi păcăliți în acest sens, consiliul local a decis că trebuie să se țină această sedință iar toate aceste proiecte trebuie duse mai departe pentru făgărășeni și mă bucur că mulți dintre consilierii locali, de fapt 17 din 19 consilieri locali au fost de acord ca această ședință să se țină, să se discute toate proiectele și să se ia  decizie ca mai departe noi să modernizăm infrastructura, să putem continua licitația pentru ocolitoare, să putem accesa fonduri europene, pentru a putea cumpăra tablete și toată infrastructura pentru a putea școala online. Au citit ei ceva acolo din codul administrativ, dar nu au spus că atunci când se începe un nou ciclu al Consiliului Local, când se aprobă comisiile, se suspendă ședință, se aduc proiectele pe ordinea de zi prin suplimentare și tot ce facem este legal. Unii încearcă să-și facă doar imagine, însă cum se vede nu le-a ieșit“, ne-a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

În acest moment, consilierii locali dezbat în comisiile de specialitate, proiectele de pe ordinea de zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.