„Soluția este dezvoltarea turismului sustenabil în Țara Făgărașului, dezvoltarea sistemului de transport rutier și sprijinul întreprinzătorilor si investitorilor locali“

Condițiile actuale ale campaniei electorale au restricționat semnificativ interacțiunea dintre candidat și alegători. Pentru că dialogul și consultarea reprezintă un principiu de bază al partidului PRO România, cititorii sunt invitați să-i cunoască mai bine pe cei care candidează pentru un loc în Parlamentul României. În rândurile ce urmează  am discutat cu deputatul  făgărășean Mihai Popa, candidat la funcția de senator din partea Pro România. 

Ce vă recomandă pentru funcția de senator?

Experiența pe care o am în drept și politică, participarea activă din ultimii 4 ani în cadrul Camerei Deputaților și profesionalismul de care dau dovadă.

Ce v-a determinat să candidați la alegerile parlamentare?

Candidatura mea a fost depusă pentru a veni în sprijinul dumneavoastră. Județul Brașov merită mai mult, iar pentru acest lucru, îmi iau angajamentul de a iniția proiecte legislative care vă vor oferi oportunități multiple pe piața forței de muncă, stabilitate și siguranță socio-economică tuturor cetățenilor.

Candidez pentru funcția de Senator deoarece județul Brașov merită mai mult, iar PRO misiunea mea este să reprezint interesele cetățenilor echitabil și profesional. Am experiența necesară pentru a duce la bun sfârșit angajamentul pe care mi-l iau față de dumneavoastră și împreună cu alianța PRO România-ALDE putem moderniza România și putem pune în aplicare proiecte concrete.

Ce experiență aveți în domeniul administrației publice centrale?

Am fost consilier local al municipiului Făgăraș din 2004, consilier județean, precum și vicepreședinte al CJ Brașov în perioada 2012-2016, iar ulterior am reprezentat județul Brașov în Camera Deputaților.

Ați vorbit recurent despre proiectul Venitul Minim de Criză, ce șanse de implementare are acest proiect și în cât timp ar putea fi adoptat și pus în practică?

Proiectul pe care l-am expus poate fi adoptat cu ușurință în parlament deoarece propune o soluție concretă și simplă pentru sprijinul tuturor cetățenilor. Fonduri există, nu cred că colegii ar vota contra unui proiect care este de o importanță majoră pentru societate, mai ales în contextul pandemiei. În ceea ce privește timpul de implementare, consider că există interes pentru adoptarea acestuia începând cu 1 ianuarie 2021.

Care credeți că este soluția pentru reconstrucția post-COVID?

România are nevoie de politici inclusive și stabile pentru asigurarea siguranței socio-economice, iar propunerea PRO România este clară și simplă. Cetățenii trebuie sprijiniți, economia trebuie stabilizată, iar statul trebuie să fie alături de investitorii autohtoni.

Concret, ce reprezintă PRO misiunea ieșirii din criză?

PRO România a compus două principii de bază. Primul este că trecem împreună prin această criză, iar noi ne luam angajamentul să nu lăsăm pe nimeni în urmă. Cel de-al doilea presupune păstrarea unei Românii deschise. Nu suntem de acord nici cu varianta carantinării totale, nici cu instaurarea unei stări de panică.

În acest sens, proiectul nostru conține 5 idei: Venitul Minim de Criză, Sprijinul Minim de Criză, Programul Național de Testare, Redeschiderea Tuturor Școlilor și Redarea demnității și respectului datorat hainei militare.

Ce măsuri de siguranță vor fi luate la secțiile de votare?

Deși este o campanie electorală atipică, românii își vor putea exprima dreptul de vot în siguranță. Toate secțiile de votare atât din țară cât și din județul Brașov au luat măsurile necesare pentru limitarea riscurilor. Purtarea obligatorie a măștilor, distanțarea socială, igienizarea sălilor și a ștampilelor de vot precum și organizarea corespunzătoare situației epidemiologice.

Ce v-a determinat să intrați în politică?

Devotamentul, încrederea în potențialul României și dorința de a pune în practică cunoștințele mele juridice în folosul cetățenilor.

Cum veți susține integrarea tinerilor pe piața forței de muncă?

PRO România consideră că tinerii sunt resursa strategică a României. Avem un proiect care presupune susținerea tinerilor pentru a începe o viață independentă, prin accesarea unei locuințe și a locurilor de muncă plătite corect.

Cum trebuie gestionată perioada aceasta de pandemie?

Nu dorim închiderea României. Consider că trebuie luate măsuri concrete la nivel central, nu se poate discuta despre o carantinare izolată a unor localități. Nu este o soluție benefică sau eficientă. De asemenea, propun măsuri pentru testarea rapidă a populației. Nu este timp să punem povara pe spatele administrațiilor locale, ci toți factorii de decizie din țară trebuie să coopereze și să acționeze unitar.

Pe de altă parte, nu ne permitem un lockdown. Nu suntem de acord cu închiderea României, cu închiderea școlilor și nu vrem nici să îi izolăm pe vârstnici. Trebuie să ne ajutăm reciproc, să ne respectăm și să ne continuăm activitățile zilnice, dar în condiții de maximă siguranță.

Ce diferențiază PRO România de celelalte partide?

PRO România are în componență oameni competenți, cu experiență în domeniul administrației publice și responsabili. Fuziunea PRO România – ALDE propune o viziune nouă în politica românească deoarece scopul nostru este să lucrăm împreună cu cetățenii, pe de-o parte și pe de altă parte, cu întreprinzătorii locali pentru dezvoltarea României și pentru stabilitatea statului. Promisiunea noastră este că proiectele pe care le-am dezvoltat sunt concrete și ușor de implementat.

Noua fuziune PRO România – ALDE va fi un partid de dreapta, stânga sau centru?

Fuziunea celor două partide va forma un partid social liberal, respectiv partidul PRO România Social Liberal.

Care este noutatea pe care o aduce PRO România în politica românească?

PRO România este un proiect politic nou care îi implică și îi reprezintă pe toți cei care cred în România – în potențialul său uman și natural. Principala noastră carte de vizită este performanța echipei, iar noutatea pe care o aduce alianța PRO România –ALDE este viziunea inclusivă care sprijină toți românii, o gândire liberală în economie și progresistă în ceea ce privește drepturile și libertățile fundamentale.

Care sunt primele 3 lucruri pe care le veți face în funcția de senator?

Venitul Minim de Criză, Sprijinul Minim de Criză, Programul Național de Testare.

Aveţi un proiect în programul politic al dumneavoastră care vă diferenţiază de ceilalţi candidaţi la alegerile Parlamentare? 

PRO misiunea mea este să reprezint interesele cetățenilor echitabil și profesional. Să contribui la implementarea celor 5 puncte ale partidului, iar în Țara Făgărașului, vom modifica legislația pentru a permite realizarea unor stațiuni turistice de interes național și internațional, asemenea celor din Alpi, vom dezvolta zona turismului în zona montană pentru atragerea investițiilor în zonă și suplimentarea locurilor de muncă. De asemenea, voi promova proiectul de realizare a unui spital județean regional de 1.500 de paturi și voi insista asupra importanței avansării proiectului de construcție a autostrăzii Brașov-Bacău.

Ați fost implicat într-un caz de corupție, cum credeți că vă puteți recâștiga acum încrederea alegătorilor?

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, zilele trecute, apelul DNA şi a menţinut decizia de achitare dată pe 15 mai 2019 de un complet de trei magistraţi de la aceeaşi instanţă. Justiția a prevalat. Astfel, candidez pentru Senatul României așa cum se cuvine și am nevoie de votul dumneavoastră pentru a promova transparența politică și puterea justiției.

Ați fost acuzat de opozanți politici că nu ați avut o implicare activă în Cmaera Deputaților. Cum ne-ați putea reprezenta dacă dvs nu aveți o atitudine proactivă în Parlament?

Aplicabilitatea politicii se oglindește în acțiuni. PRO misiunea mea este adoptarea unor soluții concrete și continuarea implicării pro active în inițierea de proiecte legislative care fac diferența. Lucrăm împreună cu profesionalism și altruism. În Senat pot continua munca mea de analiză și adoptare legi de la oameni pentru oameni. Cetățeanul e Pro România, eu sunt Pro Cetățean!

Care este soluția dvs. pentru atragerea de investiții în județul Brașov?

Soluția este dezvoltarea turismului sustenabil în Țara Făgărașului, dezvoltarea sistemului de transport rutier și sprijinul întreprinzătorilor si investitorilor locali.

Care este stadiul proiectului de autostradă Brașov-Bacău?

Autostrada Braşov – Bacău a intrat în etapa pregătirii documentațiilor tehnice. Contractul pentru elaborarea Studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic a fost semnat în luna martie a acestui an, iar consultantul va trebui sa finalizeze Studiul de fezabilitate pana în 10 ianuarie 2022.

Aveți vreo propunere în vederea motivării tinerilor absolvenți eminenți să nu mai plece din țara?

Noua generație este foarte competentă și avem nevoie de acești tineri, atât în domeniul public cât și în domeniul privat. De aceea, propunem proiecte sociale care susțin integrarea lor pe piața forței de muncă, dorim acordarea de burse și asigurarea unor locuri de muncă plătite corect. De asemenea, dorim regândirea carierei didactice pentru a atrage, a motiva și a reține cei mai buni absolvenți în aceasta profesie – formare inițială, selecție, formare continuă și parcurs în carieră.

Cum rezolvăm problema muncii la negru? Aveți în vedere acest aspect?

Este o situație pe care o avem în vedere, iar soluția noastră este creșterea economică, atragerea de investiții care vor atrage după sine noi locuri de muncă. Angajamentul nostru este de a asigura salarii atractive și corecte din partea angajatorilor. Pe de altă parte, ne propunem scăderea cotei de TVA, reducerea unor taxe și impozite pentru firme.

Care sunt pașii la care v-ați gândit pentru dezvoltarea Țării Făgărașului? Veți propune colaborări cu sectorul privat sau asociații?

Zonele montane au un potențial esențial prin relief, fauna, flora si tradiții. De aceea, dorim pe de-o parte promovarea extensivă a atracțiilor existente și, pe de altă parte inițierea de proiecte din fonduri autohtone și europene pentru crearea stațiunilor de schi. Dorim să colaborăm cu experți din domeniu și invităm, de asemenea, asociațiile care se implică în turism și alimentație publică să ne adreseze idei/ proiecte etc. După cum am mai spus, PRO România este PRO colaborare și muncă în echipă pentru dezvoltarea țării.

Cum salvați IMM-uri de marile corporații? Criza ne afectează cel mai mult.

Propunem măsuri vitale care să permită companiilor românești mici și mijlocii să treacă prin criză, să își păstreze producția și locurile de muncă. Vom susține măsuri active pentru încurajarea consumului și sprijinirea companiilor mici și mijlocii.

Reducerea TVA de la 9% la 5% pentru produsele agricole și alimentare și pentru serviciile din HORECA.

Anularea unor obligații fiscale aferente anului 2021 pentru IMM-uri: impozitul pe profit, impozitul specific, impozitul pentru microintreprinderi, taxele și impozitele datorate activelor corporale neutilizate din cauza restricțiilor și interdicțiilor administrative.

Statul va acoperi 50% din chiriile aflate în plată pe perioada nefuncționării IMM-urilor din cauza restricțiilor impuse de autorități.

Amânarea ratelor bancare pentru 2022 a ratelor aferente finanțărilor la bănci.

Redeschiderea afacerilor. Măsura închiderii se poate lua doar în situația apariției unor focare de infecție COVID-19 în respectivele locații.

Acordarea de granturi de până la 500.000 euro și garanții de stat de 100% pentru investiții în producție, mai ales pentru industria alimentară care utilizează materii prime autohtone.

Pe lângă activitatea politică, în ce activități sunteți implicat din punct de vedere personal?

Prefer activitățile în natură, îmi place tenisul, opera și călătoritul. De asemenea, deoarece provin dintr-o familie de istorici, apreciez arta și istoria românească.

Articol comandat de Partidul Pro România Filiala Județeană Brașov

Executat de Presamfag 2017 SRL

CMF 11200008

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.