Arhitectul Prinţului Charles: „Casele de pământ (lutul) blochează undele magnetice“

Asociaţia Culturală Ioan Cavaler de Puşcariu din Veneţia de Jos a organizat duminică, 18 octombrie, o conferinţă despre arhitectura caselor tradiţionale. Invitat de seamă a fost arhitectul Silvia Demeter-Lowe, cunoscută în ţară la noi ca şi arhitectul Prinţului Charles în România.

IMG-20201020-WA0016În timpul prezentărilor, invitatul făgărăşenilor din Veneţia de Jos a spus, printre altele, că „prezentând proiecte de restaurare, de multe ori am fost întrebaţi dacă nu cumva vrem să ne întoarcem la viaţa strămoşilor noştri, şi eu le-am spus foarte sincer că ceea ce este considerat azi ca învechit, arhaic şi tradiţional, noi ne străduim să ridicăm la nivel de artă, pentru că asta este cu adevătat. Când eram în Anglia, la studii, le spuneam tuturor că în România rurală exact aşa se trăieşte, tradiţional, cu pământ şi cărămidă din pământ, nu cu betoane şi ciment. Dar, după 15 ani, după ce am revenit acasă, mi-am dat seamă că inclusiv la sat oamenii au părăsit arhitectura tradiţională pentru modernism şi încă oamenii nu-şi dau seamă că tocmai de asta nu avem nevoie”.

Prezenţa arhitectului Silvia Demeter-Lowe la Veneţia de Jos a însemnat şi prezentarea unui Ghid de arhitectură al Ţării Făgăraşului, unde a adunat bunele practici deja folosite în comunităţile rurale făgărăşene, dar şi exemplele negative. „Nu poţi să trăieşti ca şi cum înaintaşii nu au existat, ci trebuie să valorificăm mai ales părţile bune, sănătoase, curate din trecut”, a spus invitatul.

IMG-20201020-WA0018La conferinţă s-a vorbit despre cum se pot revitaliza locuințele vechi astfel încât să li se păstreze autenticitatea și forma arhitecturală tradițională, dându-le în același timp o utilitate conform timpurilor moderne. „S-a concluzionat că materialele naturale sunt cele mai bune a se folosi în construcția casei, ele ajutând la păstrarea unui mediu sănătos pentru noi și copiii noștri. De exemplu casele de pământ (lutul) blochează undele magnetice, nefiind semnal la telefon… Am aflat ca nu tot ce e vechi e prost. Lemnul de la casele vechi este de multe ori mai bun decât cel nou, căci pe vremuri oamenii respectau natura și știau cum și când se taie lemnul (în anumite momente ale anului sau faze ale lunii și uscat timp de cinci 5 ani.  Știați că atunci când se căsătoreau tinerii plantau doi stejari ca să aibă nepoții lor lemn să își construiască casa și se gândeau că trebuie ca tot ce fac ei să reziste cât pentru patru generații?”, au fost concluziile Nicoletei Grancea, iniţiatorul conferinţei de la Veneţia de Jos, la finalul prezentărilor.

IMG-20201020-WA0015De altfel, conferinţa arhitectului Silvia Demeter-Lowe a fost revelatoare pentru mai mulţi localnici din Veneţia de Jos, dar şi pentru cei veniţi din alte comunităţi făgărăşene.

Într-o lume a kitsch-ului, a culorilor alese pe gusturi, uneori ne-educate pe criterii autentice, fără valoarea autentică, astfel de prezentări ca „bune-practici” sunt o adevărată „gură de oxigen” pentru valoarea de patrimoniu a Ţării Făgăraşului. Salutăm iniţiativa oamenilor practici şi activi din Veneţia de Jos, cei care au înţeles că valoarea tradiţională merită mai mult din partea contemporanilor şi că arta veche făgărăşeană trebuie să dureze în timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.