Astăzi, la Șercaia s-a pus piatra de temelie pentru dezvoltarea unui proiect unic în lume

Un proiect unic în lume este inițiat în localitatea Șercaia de profesorul făgărășean Ovidiu Oana și susținut de Biserica Evanghelică, autoritățile locale din Șercaia, dar și de comunitățile din Țara Făgărașului și nu numai. Astăzi, la Căminul Cultural a avut loc lansarea oficială a proiectului „Muzeul Clopotelor Lumii“, eveniment la care au luat parte autorități locale, județene, preoți, dar și alți cetățeni interesați de acest proiect.

IMG_0535Ideea privind înființarea unei instituții de cultură, unică în lume aparține profesorului Ovidiu Oana și presupune înființarea „Muzeului Clopotelor Lumii“ în clădirea Școlii vechi din Șercaia- imobil aflat în proprietatea Bisericii Evanghelice Făgăraș. Acest proiect va cuprinde colecția profesorului Oana de clopote, clopoței, tălăngi și zurgălăi, dar și de monede, timbre, medalii, colecție care cuprinde în jur de 600 de piese.

De asemenea, în cadrul acestui proiect va fi dezvoltat și un muzeu tematic, în aer liber, pe terenul Mereșug, intitulat „Clopotul, limbaj universal“.

IMG_0569„Pentru mine este un vis care se apropie de materializare, dar cred că e un prag pentru comunitatea din Țara Făgărașului, să-i vedem cum lucrează împreună. Până acum pare că erau împărțiți cetățenii noștri între a vrea și a povesti mai mult. Eu îl văd ca pe un proiect comunitar, de viitor, în care fiecare are ceva de adus, de spus și de contribuit la viitorul lui“, ne-a spus prof. Ovidiu Oana.

 

IMG_0564„Este un proiect măreț și vreau să fiu sincer și vă spun că mă cam sperie prezentarea domnului prof. Ovidiu Oana Părău, dar asta nu înseamnă că nu mă voi implica total în realizarea acestui obiectiv și este un obiectiv care lipsește din comunitatea din Șercaia. În afară de infrastructură și de viața de zi cu zi pe care o vrem tot mai bună, până la urmă trebuie să ne facem și o viață pentru a trăi mai bine și financiar. Trebuie să mergem pe turismul rural și putem ieși în față cu Biserica Evanghelică, cu Biserica Luterană de la Hălmeag și cu poiana cu narcise. Dar având acest muzeu, categoric în Șercaia vor veni turiști, vor trebui să se cazeze, să mănânce, deci se deschid alte oportunități. De ce spuneam că mă sperie. Pentru că trebuie să susțin infrastructura, dar nu mă voi da înapoi și o să susțin tot ceea ce își propune domnul Oana.“, ne-a spus Cristinel Paltin, primarul comunei Șercaia.

„Este un proiect extrem de bine structurat, un proiect care vine cu foarte multe elemente de noutate. Îmbrățișez un astfel de proiect și cred că județul Brașov are nevoie de cât mai multe obiective turistice, de cât mai multe atracții, de valorificarea tradițiilor și valorificarea tradițiilor din fiecare zonă a  județului nostru. Un astfel de proiect poate să creeze un pol de atracție pentru această zonă, îl vom susține și prin intermediul muzeelor pe care le are Consiliul Județean Brașov să asigurăm consultanța necesară fie pentru a accesa fonduri europene, fie pentru a contribui la realizarea acestui obiectiv“, a declarat Adrian Veștea, președ. Consiliului Județean Brașov.

IMG_0563E un eveniment deosebit, un eveniment model. Ceva similar ar trebui să se întâmple în toate comunele din Țara Făgărașului, pentru că exact asta ne dorim, să se creeze anumite obiective, anumite proiecte care să atragă turiștii. Ideea e remarcabilă și mă bucur că se integrează perfect în planurile privind dezvoltarea Țării Făgărașului. E clar că o să fie dificil de făcut, dar ideea în sine e unică și o să atragă cu siguranță mulți turiști și mă bucur că o să facem parte din acest proiect“, ne-a spus Dumitru Flucuș, primarul comunei Șinca Nouă, prezent la eveniment.

De fapt acest acest muzeu, atât cel care se dorește a fi dezvoltat în școala veche din Șercaia, cât și cel în aer liber va cuprinde atât clopote repartizate pe colecții: antice, de cult, pentru animale, din folclor și obiceiuri de iarnă, din artă, diverse din lume, cât și costume șamani Africa și Asia, costume din zona noastră și nu numai.

IMG_0533Pentru a demara acest proiect, estimat la suma de 1,8 milioane de euro, bani care vor fi atrași din fonduri europene, este nevoie de suma de 250.000 lei, necesară pentru elaborarea studiilor, proiectării, necesarului de resurse materiale și umane, studiu de impact, de fezabilitate. Strângerea acestei sume va fi posibilă doar cu ajutorul donatorilor. Deja peste 100 de susținători au donat pentru a ajuta la demararea acestui proiect. Cei care vor să susțină și să pună piatra de temelie pentru realizarea acestui proiect unic în lume o pot face până la data de  31 decembrie 2020, printr-o donație în conturile beneficiarului:

ASOCIAŢIA PROIECTUL UNEI LIMBI UNIVERSALE

RON – RO41RNCB0055167914270001
EUR – RO14RNCB0055167914270002
USD – RO84RNCB0055167914270003

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.