Municipiul Brașov și alte 15 localități din județ, cu incidență peste 1,5 la mie

Incidența cazurilor de COVID-19 pe ultimele 14 zile a depășit 1,5 la mia de locuitori în municipiul Brașov și alte 15 localități din județ. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Brașov, condus de prefectul Mihai-Cătălin Văsii, se va întruni astăzi, pentru a adopta măsuri suplimentare de prevenire și combatere a răspândirii SARS-CoV-2 și a le intensifica pe cele actuale, după cum ne-a declarat dr. Andrea Neculau, director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov, scrie mytex.ro.

Municipiul Brașov are o rată de 1,6 la mie, în ultimele 14 zile, iar creșterea este predominant datorată focarelor spitalicești, dar există și transmitere comunitară”, a precizat șefa DSP Brașov, pentru sursa citată.

Dr. Neculau spune că este posibil să se introducă obligativitatea purtării măștii în toate spațiile exterioare: „Dacă se va agrea, aceasta este propunerea noastră, de purtare extinsă a măștii de protecție în spațiile publice exterioare, nu doar în zonele aglomerate. Există o inconstanță acum în asta, uităm s-o punem, o dăm jos imediat ce ieșim din zonele obligatorii. Mesajul corect ar fi acesta: «Ai ieșit din casă, pune masca!». Avem în atenție evenimentele publice care au potențial de producere a unor aglomerații spontane, în târguri, bâlciuri, dar și în zonele de agrement. Știm că Brașovul reprezintă o atracție pentru turiști și tocmai asta generează aglomerații pe care nu le putem controla. La evenimentele din interior, gen spectacole, știm că putem controla câte persoane participă, numărul fiind limitate se face termometrizarea, se poartă masca, dar la cele din exterior, nivelul de control este scăzut. De aceea sunt necesare și măsuri profilactice, și punitive, ele există și acum, dar e nevoie de intensificarea lor. Propunerea noastră merge spre interzicerea evenimentelor în aer liber, în zone cu potențial de aglomerare, și purtarea extinsă a măștii”.

Tocmai de aceea, spune dr. Neculau, pe de altă parte, nu există riscul închiderii restaurantelor și a școlilor. „Avem trei școli în scenariul roșu, adică închise, celelalte sunt în scenariul galben, hibrid”.

Potrivit sursei citate, cele mai afectate cartiere din Brașov de noua infecție sunt Astra și Griviței, explicația fiind faptul că sunt multe blocuri, deci o densitate mare de populație.

Un sat are 4,63 la mie

Lista localităților cu incidență de 1,5 la mie cuprinde, pe lângă municipiul Brașov, Predeal, Vama Buzăului, Tărlungeni, Bod, Zărnești, Hărman,Cristian, Ghimbav, Mândra, Viștea, Cincu, Șinca Nouă.

Pe de altă parte există localități care au depășit de 3 la mie. Este vorba despre Hălchiu – 3,22 cazuri/mia locuitori, Prejmer – 3,22 și Drăguș – 4,63/mie.

Totuși, în aceste cazuri trebuie să avem discuții cu primarii acestor localități, să analizăm. Noi știm cifrele, dar ei își cunosc comunitățile și ne pot spune dacă se «arborizează» transmiterea, dacă eset vorba despre familii exstinse, vecinătăți, oameni care fac ospețe sau, în general, petrec mult timp împreună. De exemplu, la Drăguș sunt șase cazuri, dar fiind o localitate mică, fac incidența mai mare de 4 la mie. Este vorba despre o familie și nu poți izola atunci toată comunitatea”, a mai spus directoarea DSP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.