Podul de peste Olt de la Comăna, deschis oficial

După doi ani de aşteptare, locuitorii din zona Comăna-Crihalma pot trece râul Olt pe noul pod, astfel că nu vor mai fi nevoiţi să facă un ocol de câteva zeci de kilometri, până la Rupea.  Practic, odată cu darea în folosinţă a acestui pod, locuitorii din satul Crihalma pot ajunge în Comăna de Jos  în câteva minute de mers cu maşina, având în vedere că distanţa dintre cele două localităţi este de aproximativ 2 km.
Procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor la podul de la Comăna a fost semnat marţi, în cadrul unui eveniment la care a participat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Adrian Veştea, reprezentanţi ai Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, ai Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), ai antreprenorului şi ai autorităţilor locale şi judeţene.

IMG-20200922-WA0055„Ieri a fost făcută recepția finala la podul de peste râul Olt, pod care face legătura între satele Comana de Jos și Crihalma! După părerea mea este cea mai mare realizare , nu doar în comuna noastră ci și în zona noastră , în ultimii 30 de ani!“, spune Viorel Grusea, primarul com. Comăna.
Noul pod, realizat din beton armat, are o lungime de 86,6 metri, o lăţime a părţii carosabile de 7,8 metri, plus trotuare pentru pietoni pe ambele laturi (cu o lăţime de 1 metru).  Podul a fost prevăzut şi cu două rampe de acces cu o lungime de aproximativ 250 metri fiecare. Totodată, s-au realizat lucrări de protecţie şi asupra albiei râului. De asemenea, în urma calculării debitului maxim al Oltului a reieşit o înălţime la tabliere (platforma pe care este suprafaţa carosabilă) a podului mai mare decât a precedentului, astfel încât acesta să nu mai fie afectat de viituri. Totodată, spre deosebire de vechiul pod de stejar, cel nou are mai puţini piloni, astfel că la baza lui nu se vor mai forma „baraje” de gunoaie şi arbori, aşa cum s-a întâmplat în cazul celui vechi.

Demersurile privind reconstrucţia noului pod de la Comăna au fost iniţiate de administraţia judeţeană la puţin timp după ce vechiul pod de lemn a fost luat avariat de viitura din luna martie a anului 2018, apoi distrus total în timpul inundaţiilor din luna iunie a aceluiaşi an. La momentul respectiv, Consiliul Judeţean Braşov avea în lucru o documentaţie tehnică pentru un pod nou în acea zonă, iar după finalizarea proiectului tehnic, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a predat dosarul la CNI, aceasta derulând şi finanţând construcţia propriu-zisă. Solicitarea autorităţilor judeţene pentru preluarea investiţiei de către CNI s-a făcut în 10 iulie 2018, iar procedurile de achiziţie s-au derulat rapid. Astfel, contractul de execuţie, cu o valoare de 21.860.216 lei, a fost încheiat pe 12 septembrie, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în 26 octombrie 2018.

Un alt pod reconstruit de la zero în zona noastră este cel de la Hălmeag, acesta fiind realizat cu o finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

foto: facebook/Horațiu George Păltan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.