ATENȚIE LA FAPTELE DE BULLYING !

Conform  Legii 221/2019, pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr 1/2011, ”în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, sunt interzise comportamenetele care constau în violența psihologică-bullying. ”

Prin bullying se desemnează faptele prin care o persoană este intimidată, hărţuită, chiar terorizată. Ea este supusă unor agresiuni verbale, psihice şi chiar fizice, devenind ţinta unor răutăţi cum ar fi: tachinarea sau luarea în derâdere, bârfirea sau poreclirea, excluderea din cercul de amici, înghiontirea sau îmbrâncirea.

Agresiunile se pot petrece atât față în față, cât și în mediul online.

De regulă, agresorul vrea să fie popular şi repetă în mod deliberat, asupra aceleiaşi persoane, acţiunile descrise anterior. Victima va deveni temătoare, tristă şi se va izola dacă nu ştie să acţioneze. Aceasta trebuie să nu se lase intimidată, să anunţe profesorul sau părintele, sau chiar să depună plângere la poliţie.

Trebuie combătute atât actele de violenţă comise în incinta unităţii de învăţământ (reprezentând întreaga zonă a şcolii, respectiv sălile de clasă, cancelarie, coridoare, terenul de sport, anexele, curtea şcolii etc.), cât şi cele comise în proximitatea unităţilor de învăţământ (incluzând suprafaţa de teren situată în afara curţii unităţii, precum arterele rutiere, căile de acces către unitatea de învăţământ, spaţiile verzi din jurul şcolii, alte spaţii publice situate în apropierea acesteia).

The specified slider is trashed.

Conform normelor legale în vigoare, învățătorii/profesorii au obligaţia să reacţioneze atunci când li se aduce la cunoştinţă sau asistă la un caz de bullying în cadrul şcolii. Aceştia trebuie să îi conducă pe copiii implicaţi (atât victima, cât şi agresorul) la consilierul psihologic, iar în cazul în care tipul de violență fizică/psihologică căpătă forma unei infracțiuni (hărțuire, amenințare, șantaj etc), să sesizeze, de îndată, cadrele de poliție pentru rezolvarea situației conflictuale.

Atât copiii și cadrele didactice, cât și părinții, trebuie să cunoască drepturile pe care le au în cazul în care devin victime ale bullying-ului, dar și cum pot evita astfel de  situații.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov recomandă:

 • ELEVILOR:
  • Să recunoască tipurile de comportament asimilat fenomenului de bullying (agresiuni fizice/psihice/online);
  • Să evite să reacționeze violent în cazul în care sunt provocați;
  • Să ceară sprijinul cadrelor didactice/părinților în cazul în care devin victime ale unui astfel de comportament;
 • PĂRINȚILOR/CADRELOR DIDACTICE:
  • Să-i sfătuiască pe copii/elevi să nu intre în anturaje dubioase, să evite violența în rezolvarea conflictelor și să vă  ceară sprijinul în orice problemă pe care o întâmpină;
  • Să supravegheze atent comportamentele copiilor/elevilor și să intervină prompt în cazul în care bănuiesc că există un comportament de tip bullying.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.