FOTO-VIDEO. Prima zi de școală la Făgăraș, cu reguli stricte

Astăzi a sunat din nou clopoțelul și în instituțiile de învățământ din municipiul nostru. Doar că nu pentru toți elevii, pentru că mulți din aceștia vor începe online noul an școlar. Așadar, prima zi de școală nu a mai fost așa cum eram obișnuiți cu festivități, flori , îmbrățișări, strângere de mână, ci cu reguli stricte pentru distanțarea socială, cu măști obligatorii și marcaje privind deplasarea, bănci distanțate, separatoare din plexiglas și instructaj privind măsurile de protecție și prevenire a infectării cu noul coronavirus. 

Școala a început anul acesta după scenariile verde, galben sau roșu. În municipiul nostru, instituțiile de învățământ, ținând cont și de numărul destul de mic de cazuri de infectare cu nou coronavirus, au optat pentru scenariile verde, adică toți elevii se reîntorc la școală, și galben, asta înseamnă că o parte se va afla la școală iar o altă, în online, acasă.

IMG_0464La Liceul Teologic „Sfântul Constantin Brâncoveanu“ școala a început după scenariul verde. Chiar și așa elevii, părinții și dascălii nu s-au mai întâlnit în curtea școlii, în cadrul festivității de deschidere, ci la poarta instituției de învățământ și la ore diferite. Unii părinți s-au arătat îngrijorați de faptul că elevii și în special cei mai mici nu vor respecta măsurile de protecție.

Nu am vrut să-mi aduc copiii la școală. Nu ne lasă să urcăm în clasă să vedem condițiile, iar în privința măștilor nu cred că vor știi copiii să le țină pe gură: se duc la baie, le cad măștile pe jos, fac schimb de măști. Am un copil în clasa I,  unul în a III-a și  altul în a VIII-a. Le-am spus ce trebuie să facă, dar nu știu dacă rezistă cu masca pe gură. Eu lucrez și eu una nu rezist cu masca“, ne-a spus o mămică.

La Colegiul Național „Radu Negru“ vor merge fizic la școală doar elevii din clasele pregătitoare, clasele întâi, a opta și a douăsprezecea. Doar că astăzi, în prima zi de școală au fost prezenți și cei de-a cincea și de a noua, pentru a se cunoaște. La fel ca la toate instituțiile de învățământ, elevii au venit la ore diferite și au fost preluați de dascăli de la poarta școlii. Cu măști pe față, micuții au respectat încă din prima lor zi de școală regulile de distanțare socială.

IMG_0475Ne-am organizat ținând cont de nivelul de vârstă al școlarilor, la cele patru clase pregătitoare. Am stabilit intervale clare de timp, de la ora 9.00,  prima clasă pregătitoare, de la 9.30, a doua clasă pregătitoare, a treia, la ora 10.00 iar a patra clasă, la 10.30, pentru că ne dorim să-i obișnuim cu această distanțare, să cunoască foarte bine traseul pe care vor intra și pe care vor ieși. Iată că reușim cât de cât să-i organizăm. Mulțumim părinților, colegelor, pentru că au înțeles acest context educațional și iată că avem niște copii extrem de cuminți, inteligenți și dornici de a învăța. Sperăm ca Dumnezeu ne va ajuta să avem cât mai multă prezență fizică la școală  ca să putem să transmitem măcar la clasele de început ceea ce înseamnă organizare școlară. Noi începem fizic cu clasele terminale: a opta, a douăsprezecea, clasa pregătitoare, clasa întâi și acțiuni de cunoaștere și socializare pentru clasa a noua și a cincea. Ne-am luat rezerva pentru două săptămâni organizatorice și iată că am făcut bine, pentru că sunt multe provocări și nu dorim să creăm de la început un fiasco“, ne-a spus prof. Maria Racu, dir. Colegiului Național „Radu Negru“.

Așadar,  porțile școlilor s-au deschis de astăzi cu o serie de reguli stabilite de autoritățile sanitare, astfel încât acestea să nu devină focare de infecție.

Ce se întâmplă când apar cazuri de COVID-19 în școală
 • La apariția într-o clasă din unitatea de învățământ a unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV-2, se suspendă cursurile clasei respective, pentru o perioada de 14 zile. În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să își desfășoare cursurile.
 • La apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în clase diferite ale aceleiași unități de învățământ, se suspendă cursurile școlare ale întregii unității de învățământ, pe o perioada de 14 zile de la data confirmării ultimului caz;
 • La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, aceștia au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa DSP/DSPMB despre eveniment.

The specified slider is trashed.

În perioada de suspendare a cursurilor, conducerea unității/instituției de învățământ va dispune realizarea următoarelor activități obligatorii:
 • a) curățenia și aerisirea claselor/sălilor;
 • b) dezinfecția curentă și terminală a spațiilor unității/instituției de învățământ, respectiv clase, săli, holuri, toalete, în colaborare cu DJSP/DSPMB;
 • c) pe perioada celor 14 zile de suspendare toți contacții direcți din cadrul unității/instituției de învățământ ai cazurilor confirmate vor fi izolați la domiciliu.
 • The specified slider is trashed.

Ce se întâmplă cu un copil dacă face febră la școală
Conform normelor stabilite de Ministerul Sănătății, în fiecare unitate de învățământ trebuie amenajată o sală “izolator”, pentru situația în care vor exista elevi cu simptome de boală. Copilul ar urma să fie dus acolo de către un cadru didactic, apoi preluat de către părinți. În cazul unei urgențe imediate, se va suna la 112, cu acordul părintelui.
În ce situații părintele poate opta pentru cursuri online pentru copil
Părinții vor putea opta pentru cursuri online pentru copil dacă acesta locuiește cu persoane care au comorbidități. De asemenea, părinții pot solicita cursuri online în cazul în care copilul are boli cronice. În ambele situații, este necesară o adeverință de la medicul curant sau de la medicul de familie.
5 avize medicale pentru începerea anului școlar
Cinci avize medicale sunt necesare pentru începerea anului școlar, însă nu pentru toți copiii, ci în funcție de situația fiecăruia:
 • 1. Recomandarea medicală în cazul copiilor cu boli cronice
 • 2. Adeverința de boli cronice în cazul aparținătorilor
 • 3. Avizul epidemiologic. Nu este necesar în prima zi de școală. Se eliberează în următoarele circumstanțe:
 • a) După o perioadă de absență din colectivitate de cel puțin 3 zile consecutive.
 • b) La plecarea în tabere, vizite de studiu etc.
 • 4. Adeverința de intrare în colectivitate. Face parte din dosarul de înscriere a elevului în ciclul de învățământ (grădiniță, primul an de școală, liceu – n.red.). Se presupune că aceste adeverințe au fost emise la momentul înscrierii. Astfel, NU mai este necesară eliberarea unei alte adeverințe pentru prima zi de școală.
 • În cazul în care la dosarul de înscriere nu există această adeverință, medicul de familie o va elibera în urma consultului spre a completa dosarul în prima lună de școală.
 • 5. Adeverința pentru educație fizică. Adeverințele pentru educație fizică nu sunt necesare în prima zi de școală, ele putând fi aduse pe parcursul primei luni de școală.

 

IMG_0468 IMG_0469 IMG_0470 IMG_0472 WhatsApp Image 2020-09-14 at 10.01.32 WhatsApp Image 2020-09-14 at 10.01.33 (1) WhatsApp Image 2020-09-14 at 10.01.33 (2) WhatsApp Image 2020-09-14 at 10.01.33 (3) WhatsApp Image 2020-09-14 at 10.01.33 (4) WhatsApp Image 2020-09-14 at 10.01.34 (1) WhatsApp Image 2020-09-14 at 10.01.34 (2) WhatsApp Image 2020-09-14 at 10.01.34 WhatsApp Image 2020-09-14 at 10.01.35 (1) WhatsApp Image 2020-09-14 at 10.01.35 WhatsApp Image 2020-09-14 at 10.01.36

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.