Cum vor începe cursurile elevii din Făgăraș. Cum va fi prima zi de școală

Consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare din Făgăraș  au definitivat ieri scenariul, dar și regulile și măsurile  pentru începerea noului an școlar, scenarii care au fost aprobate de Inspectoratul Școlar Județean și de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.  Dacă unele unități școlare din oraș vor începe școala după scenariul verde, adică toți elevii vor fi prezenți la cursuri, sunt și unități care au ales scenariul galben, adică o parte din elevi se vor afla la cursuri, o altă parte acasă- online. 

Scenariul verde la „Sf. Constantin Brâncoveanu“

La Liceul Teologic „Sfântul Constantin Brâncoveanu“ din Făgăraș, școala va începe după scenariul verde, adică toți copiii vor veni la școală. Însă conducerea școlii a luat mai multe măsuri pentru prevenirea infectării elevilor cu noul coronavirus. În prima zi de școală, elevii vor ajunge pe rând, la ore diferite, elevii fiind anunțați  învățător sau diriginte, care îi vor și prelua de la poarta instituției de învățământ.  Bineînțeles, nu va exista nicio festivitate de deschidere iar în clase au fost luate mai multe măsuri de prevenție. Una din acestea este că elevii vor sta în bănci cu separatoare din plexiglas iar masca este obligatorie, ne-a spus Cosmin Moldovan, directorul acestei instituții de învățământ.

Colegiul Național „Doamna Stanca“-  scenariul galben

Colegiul Național „Doamna Stanca“ numără în jur de 1100 de elevi, inclusiv cei de la Școala Gimnazială nr. 7. Reprezentanții instituției de învățământ au ales scenariul galben pentru începerea noului an școlar. Directorul colegiului ne-a explicat detaliat care sunt măsurile luate la această instituție de învățământ.

Ciclul primar va veni în prezență fizică integrală. Tot integral, clasa a VIII-a, clasa a XII-a iar clasele a V-a, VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a pe scenariul hibrid, asta până la momentul 1 octombrie, când reevaluăm situația. După 1 octombrie, probabil vom intra și noi pe scenariul verde dacă totul, din punct de vedere epidemiologic, rămâne în zona verde. În cursul zilei de astăzi va fi postat pe site-ul școlii orarul și toate detaliile legate de program și deja părinți, copiii au fost anunțați asupra programului“, ne-a spus Corina Drăgoi, directoarea Colegiului Național „Doamna Stanca“.

În prima zi, la Colegiul Național „Doamna Stanca“ vor veni toți elevii.

În prima zi vor veni în mod eșalonat la școală, în așa fel încât să nu producem aglomerări, vor veni cu toții – prezență fizică. Vom asigura intrarea în sălile de clasă respectând măsurile de distanță. De marți, intrăm pe scenariul de care v-am spus. În clase, acolo unde efectivul clasei și dimensiune, pentru că nu toate sălile au aceleași dimensiuni se păstrează efectiv distanța între bănci. Unde este prezența fizică integrală montăm separatoare, acest lucru fiind acum în desfășurare, evident că asigurăm materialele de dezinfecție, căile de acces, căile de mișcare în interiorul școlii, toată procedura internă pe care am elaborat-o în vederea asigurărilor măsurilor de protecție. Copiii care nu au măști vor primi de la școală, dezinfectanți există la discreție, nu avem niciun fel de problemă din punctul acesta de vedere și avem sigur garanția că și pe viitor, cu sprijinul autorităților locale, nu o să fie probleme din punctul acesta de vedere. Este un început de an școlar altfel, dar cred că trebuie să privim cu optimism și să avem încredere în noi că va fi bine. Nu se poate altfel“, ne-a mai spus Corina Drăgoi.

Colegiul„Aurel Vijoli“- scenariul galben

Și elevii Colegiului „Aurel Vijoli“ vor începe școala după scenariul galben. Instituția de învățământ numără  1041 elevi

În cadrul colegiului nostru, consiliul de administrație a propus următorul scenariu pentru începerea noului an școlar, scenariu care a fost apoi aprobat de Inspectoratul Școlar Județean și de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Acest scenariu prevede faptul că: elevii de la învățământul primar și gimnazial, liceu- zi și profesională vor veni cu toții la școală iar elevii de la învățământul profesional- liceu, seral și frecvență redusă- vor începe școala în sistem hibrid, adică 50% vor veni la școală iar restul de 50% vor participa la lecții online. Pentru un început de an școlar, așa cum prevăd ordinele comune  de Ministru al Sănătății și al Educației , ne-am pregătit cu tot ce trebuie pentru igienizare, dezinfecție, sălile de clasă au fost aranjate, astfel încât elevii să stea la distanță de minim un metru, pe fiecare bancă am și scris numele elevului care va sta în acea bancă, personalul este pregătit, școala este pregătită și îi așteptăm pe elevi cu drag la școală. Pentru elevii care vor veni fără mască vom asigura măști, dar rugămintea noastră este, sigur, așa cum s-a hotărât la nivel național, ca părinții să se ocupe de asigurarea măștilor pentru copii“, ne-a spus Liliana Spiridon, dir. Colegiului „Aurel Vijoli“.

The specified slider is trashed.

Colegiul Național „Radu Negru“ – scenariu galben

Și Colegiul Național „Radu Negru“ începe noul an școlar după scenariul galben, dar personalizat.

Noi mergem pe principiul scenariului  galben, dar pentru primele două săptămâni, ținând cont de faptul că noi trebuie să prioritizăm sănătatea și faptul că sunt și urne instalate în școala noastră, am mers pe primele două săptămâni  pe acest scenariu galben, dar l- am particularizat astfel: în intervalul 14- 30 septembrie vin la școală efectiv clasele pregătitoare, clasa I, clasele a VIII-A, clasele a XII-a. În prima zi pentru cunoaștere, vin la școală și clasele a IX-a și a V-a. Celelalte, și vorbim de clasele II- IV,  V-VII și  IX- XI, vor intra în online. Deci în prima zi vin pentru cunoaștere a V-a și a IX-a, după care și ei vor face online. Asta în primele două săptămâni. După aceste săptămâni, în care vom vedea cum merge, cum vom reuși să asigurăm siguranța, distanțarea, măsurile acestea igienico-sanitare, intrăm pe scenariul hibrid, exact cum este: tot ciclul primar la școală și clasele a VIII-a și a XII-a iar la clasele V-VII și IX-XI, eșalonat- două săptămâni jumătate de clasă în ordine alfabetică prezență fizică, ceilalți urmăresc de acasă-live iar după două săptămâni, grupa de acasă, adică cea de-a doua jumătate a catalogului va veni în prezență fizică la școală și prima jumătate va fi în online.“, ne-a spus Maria Racu, dir. Colegiului Național „Radu Negru“.

De asemenea, măsurile necesare de protecție au fost luate la acest colegiu.

„Pe fiecare culoar avem covorașe cu dezinfectant, la clasele de ciclu primar, la a VIII-a și a XII-a sunt montate separatoare din plexiglas, sunt stabilite foarte bine circuitele, pauzele eșalonate și zonele în care copiii își petrec aceste pauze. Copiii care nu au măști putem să le oferim. La fiecare sală de clasă există măști în cazul în care acestea se rup, cad pe jos etc. , școala poate pune la dispoziție, dezinfectanți, la fel, săpun, hârtie igienică, prosoape de hârtie“, ne-a mai spus Maria Racu.

În cursul zilei de astăzi pe site-ul școlii va fi publicat și programul detaliat privind începerea și desfășurarea cursurilor pentru primele două săptămâni de școală.

Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea“- jumătate la școală, jumătate online

Și Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea“ va începe școala după scenariul galben, adică jumătate din elevi va veni la școală efectiv, jumătate,  online.  La acest liceu învață în jur de 800 de elevi. Sălile de clasă sunt pregătite, păstrându-se distanțarea între bănci. De asemenea au fost marcate circuitele pentru deplasare și sunt asigurate substanțe dezinfectante. Singurii care vor veni integral la școală sunt elevii de clasa a XII-a. Potrivit directorului liceului, Aurel Paler, sunt două clase de a XII-a iar efectivele clasei nu sunt mari.

The specified slider is trashed.

Școala Gimnazială „Ovid Densușianu“- scenariu verde, dar cu reguli clare

Școala Gimnazială a ales scenariul verde, adică toți elevii vor fi prezenți fizic la școală. Și la această unitate de învățământ regulile sunt clare.

„În primul rând am respectat tot ceea ce scrie în Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației. Este vorba de distanțarea  fizică între copii, de cel puțin un metru iar acolo unde nu s-a putut realiza această distanțare am folosit separatoare de plexiglas. De asemenea, am luat măsurile pentru igienizare, dezinsecție, dezinfecție și deratizare. S-au realizat atât în școala „Ovid Densușianu“, cât și la Școala numărul 4 și Grădinița „Bursucul“. Există și avem dezinfectant de mâini, absolut tot ce este necesar: săpun lichid, hârtie igienică, prosoape de hârtie. Băile au fost igienizate și ele și în fiecare zi, după ce copiii vor pleca acasă, toate sălile de clasă vor fi dezinfectate și igienizate și se vor folosi substanțe biocide. De asemenea, s-au realizat trei proceduri atât  pe nivel preșcolar, cât și pe nivel primar și gimnazial. Copiii vor veni la ore diferite, clasele, cel puțin gimnaziale, vor fi primele care vor intra în școală, pe trei trasee diferite, pe trei intrări diferite în școală, astfel încât să nu se întâlnească clasele între ele și să se respecte toate regulile menționate în ordinul despre care v-am spus. În prima zi de școală, am stabilit un program împreună cu colegii mei. Copiii vor veni tot la ore diferite iar învățătorii, diriginții astăzi vor avea ședințe online cu părinții și o să le transmită tot ceea ce dânșii trebuie să știe: regulile, orarul, programul după care copiii vor veni la școală și de asemenea, toate măsurile care trebuie respectate. În prima zi de școală, efectiv nu vom face deschidere festivă și învățătorii, diriginții vor avea o oră în care vor sta de vorbă cu copiii, le vor face  instructajul, li se vor distribui manualele. Pentru următoarele 3-4 săptămâni avem măști, dar doar pentru cei ale căror familii nu își permit să achiziționeze“, ne-a spus Iuliana Aldea, dir. Școlii Gimnaziale „Ovid Densușianu“.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.