Ziua Drapelului Național, marcată și la Făgăraș

Simbolul suprem al identității și al unității românești, Drapelul național a fost sărbătorit azi în toată țara. Și la Făgăraș a fost marcată această zi, însă la ceremonie nu au mai participat oficialitățile locale, ci doar militarii care au arborat drapelul pe platoul din fața  Casei de Cultură din Făgăraș și câțiva făgărășeni, care s-au oprit din drumul lor pentru a lua parte la acest eveniment.

Data de 26 iunie a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul Revoluției de la 1848,  tricolorul roșu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al națiunii române. În 1821, în vremea revoluției lui Tudor Vladimirescu, drapelul revoluționarilor avea aceste trei culori. Primul pas concret se produce în anul 1834, când domnitorul Alexandru Ghica a cerut sultanului aprobarea pentru utilizarea ca pavilioane ale navelor și drapele ale unităților de luptă un „steag cu faţa roşie, albastră şi galbenă, având şi acesta stele şi pasăre cu cap în mijloc”. Ulterior, culoarea galben a fost pusă în mijloc. Momentul consacrării drapelului se produce atunci când Guvernul revoluționar provizoriu, prin Decretul nr. 1 din 26 iunie 1848, a stabilit că „steagul naţional va avea trei culori: albastru, galben, roşu”, urmând ca deviza scrisă pe flamuri să fie „Dreptate, Frăţie”. Steagul revoluției a fost sfinţit o zi mai târziu, pe 27 iunie 1848, pentru a fi utilizat de Garda Naţională.

Din 1991, Constituția României prevede că drapelul tricolor este un simbol național, alături de stemă, sigiliu și imn.

Simbolismul tricolorului este unul aparte. Albastrul semnifică seninul cerului, al cugetului şi gândirii neamului românesc, credinţa şi puterea cu care suntem legaţi de pământul patriei. Galbenul exprimă grandoarea ţării, prestigiul şi virtutea. Roşul semnifică sângele înaintaşilor noştri vărsat pe pământul românesc de-a lungul veacurilor. El îndeamnă ca dragostea faţă de neam şi de ţară să fie la fel de aprinsă ca focul roşului din steag.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.