Din toamnă, clase de maximum 10-15 elevi, care să stea 4 ore pe zi la școală, cu ore de 30 de minute și restul clasei, prin rotație, face școală online

Din toamnă, clase de maximum 10-15 elevi, elevii să stea maximum 4 ore pe zi la şcoală, iar fiecare oră de curs să dureze cel mult 30 de minute, în condiţiile în care jumătate din elevi învaţă de acasă online. Acestea sunt noile reguli care trebuie aplicate la redeschiderea şcolilor şi care se regăsesc în recomandările oficiale realizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Documentul cu regulile a fost publicat de Ministerul Sănătăţii şi trimis în şcoli de către DSP pe 29 mai, arată EduPedu.ro. Documentul oficial cuprinde măsurile de protecţie care trebuie aplicate „pentru reluarea activităţilor în unităţile pentru educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, clasele 0-XIII, în contextul epidemiologic al COVID 19”. Redeschiderea şcolilor va avea loc pe 14 septembrie 2020, conform structurii anului şcolar 2020-2021.
În timpul orelor de curs, elevii trebuie să păstreze distanţa de 4 metri pătraţi, regulă impusă şi la examenele din prezent.
Specialiştii scriu că „este posibilă creşterea numărului de elevi în funcţie de condiţiile locale, dar trebuie îndeplinită condiţia unui singur copil în bancă”, însă nu este precizat ce înseamnă această creştere a numărului de elevi.
Numărul maxim de elevi pe clasă trebuie să nu depăşească jumătate din efectiv, iar ceilalţi elevi din clasă vor face activităţi online, se mai arată în noul regulament. Concret, specialiştii INSP recomandă „participare alternativă a elevilor, prin rotaţie, la orele de clasă online a unei părţi din elevi, ceilalţi fiind prezenţi fizic la şcoală (de preferat în prima etapă, întrucât asigură un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev)”.
O altă recomandare este ca una din cele 4 ore să se deruleze în fiecare zi în spaţii deschise (cum ar fi curtea şcolii).
Un subiect care va interfera cu obiectivele curriculumului este cel al interzicerii experimentelor de la disciplinele de ştiinţe. Pe lângă asta, „elevii nu se vor muta din clasa de bază în laboratoare“, mai arată recomandările care au statut de obligaţie, după cum reiese din modul în care sunt formulate şi din faptul că toate măsurile date de Ministerul Sănătăţii prin INSP au avut statut de recomandare, dar au fost de fapt obligaţii.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.