A început Evaluarea Națională

4.889 de absolvenţi ai claselor a VIII-a, din tot judeţul Braşov, sunt aşteptaţi să intre, de astăzi, în Evaluarea Naţională, la prima probă, cea de Limba Română.
Examenul va fi susţinut în 107 centre, în judeţul Braşov, potrivit lui Valentin Bucur, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov, potrivit bzb.ro.  Practic, vorbim de aproape toate şcolile care au şi gimnaziu. Excepţie fac doar acele şcoli unde au fost mai puţin de 10 candidaţi înscrişi.

Conform normelor în vigoare, candidaţii vor susţine testările cu masca de protecţie pe nas şi gură, pe care o vor primi chiar la şcoală. Pentru cei care nu pot purta mască, s-au găsit deja soluţii. „Dacă există adeverinţe medicale sau interdicţii pentru candidaţi de a purta măşti, se va ţine cont de acest lucru. Pentru aceştia vor fi viziere, distribuite, deja în unităţile şcolare”, a precizat Valentin Bucur.

Probele încep la ora 9.00
Probele încep la ora 9:00 şi timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video.
Însă, accesul în clase va putea fi făcut până la ora 8.30, cel mai târziu, potrivit unei declaraţii a ministrului Educaţiei, Monica Anisie, de duminică.
Cum la examenul din acest an se fac şi măsurările de temperatură şi eventualele trieri, e clar că absolvenţii vor trebui să fie cu ceva timp înainte la şcoală, pentru a trece prin proceduri. „În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învăţământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor astfel: măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depăşească 37,3 grade °C. În cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute. Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră. Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată)”, se arată în procedura făcută publică de Minister.
După ce trec de triajul epidemiologic, candidaţii vor intra în sălile de examen, unde susţin textele la distanţă de 2 metri unul de celălalt. Candidaţii mai trebuie să ştie că nu au voie în sălile de examen cu „materiale ajutătoare” şi nici măcar cu telefoane.

Anul acesta se fac şi contestaţii pe mail
După proba de astăzi va urma testul de Matematică, miercuri, 17 iunie, apoi joi, 18 iunie, doar absolvenţii claselor cu predare în limbile minorităţilor naţionale vor mai susţine proba la Limba şi literatura maternă. Primele rezultate vor fi comunicate luni, 22 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).
Contestaţiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) şi 23 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi depuse/transmise şi prin mijloace electronice. În acest caz, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afişate sâmbătă, 27 iunie.

Sesiune specială pentru cei în carantină, autoizolare sau triaţi pe baza temperaturii
Elevii aflaţi în izolare/confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus vor susţine probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenţii care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecţiuni cronice care pot creşte receptivitatea sau severitatea afecţiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizaţi/internaţi, în prima etapă a examenelor naţionale, pentru diverse afecţiuni.
Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.

0800801100 – TelVerde pentru neregulile de la Evaluarea Naţională
Ministerul Educaţiei şi Cercetării pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfăşurarea Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil în perioada 15 – 18 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00 -14:00.

sursa:bzb.roLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.