Lege adoptată pentru cel mai important proiect de dezvoltare a Țării Făgărașului, cu fonduri de 2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană

Foto: arhiva-februarie 2019- intalnire primari cu comisarul european Corina Crețu

Deputatul PSD de Brașov, Roxana Mînzatu, a depus astăzi și a obtinut vot favorabil în plenul Camerei Deputatilor pentru un amendament prin care, pe langa munţii Apuseni, cum fusese prevazut în lege initial şi Microregiunea Tara Făgărașului, dar si zona de nord a Moldovei sa beneficieze de fonduri europene de cateva sute de milioane de euro prin mecanismul ITI – Investitie Teritoriala Integrata.

 

 

 

Vești bune pentru locuitorii Țării Făgărașului și nu numai. Asociația de Dezvoltare ITI Microregiunea Țara Făgărașului a fost inclusă prin amendament in Proiect de Lege privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene. Astfel, pe modelul altor regiuni din statele europene, dar și pe singurul  model, în acest moment din România – Deltei Dunării – Microregiunea Țara Făgărașului s-ar putea dezvolta unitar, cu fonduri acordate de la Bruxelles. Prin strategia realizată ar putea ajunge în zona noastră 2 miliarde de euro direct de la Comisia Europeană.

,, Astazi, am initiat si obtinut vot favorabil in plenul Camerei deputatilor pentru un #amendament prin care, pe langa muntii Apuseni, cum fusese prevazut in lege initial, si Microregiunea #Fagaras dar si zona de nord a Moldovei Botosani – ITI Tara de Sus) sa beneficieze de fonduri europene de cateva sute de milioane de euro prin mecanismul ITI – Investitie Teritoriala Integrata. Multumesc primarului municipiului Fagaras, Gheorghe Sucaciu, pentru suportul de azi! Multumesc si senatorului de Botosani Lucian Trufin! Am muncit demult pentru acest obiectiv al finantarii prin ITI, am organizat dezbateri publice si la Brasov si la Botosani in 2019, in mandatul meu de ministru al fondurilor europene iar azi, in lege, avem un angajament politic ca finantam aceste zone cu bugete dedicate din fonduri UE! Mai sunt pasi procedurali de parcurs de guvern, as fi dorit o dezbatere mai ampla pe tema dar e important ca avem lege adoptata cu perspective clare pentru tara Fagarasului.”, a spus Roxana Minzatu, deputat PSD de Brașov.

„Astăzi am obținut o mare victorie !
Este o zi importantă pentru Țara Făgărașului , pentru tot județul Brasov , dar și pentru Județul Sibiu .
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ITI Microregiunea Ţara Făgăraşului pentru judeţele Sibiu şi Braşov, ca organism de implementare a Investițiilor Teritoriale Integrate (ITI) a fost inclusă prin amendament in Proiect de Lege privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene de către doamna deputat Roxana Mânzatu. Legea a fost adoptată .
Țara Făgărașului este o depresiune și un ținut istoric din Transilvania, care se întinde de-a lungul Munților Făgăraşului, sub forma unui vast amfiteatru înspre lunca larga a Oltului și Podișul Hârtibaciului , fiind menționată pentru prima data in izvoarele scrise păstrate in anul 1223 ca Terra Blachorum .
In prezent, Microregiunea Țara Făgărașului cuprinde 35 de unități administrativ -teritoriale, Municipiul Făgăraș și orașul Victoria din Județul Brasov și orașele Avrig și Tălmaciu din Județul Sibiu, precum și 29 de comune, 19 din Județul Brasov și 10 județul Sibiu. Consiliul Judetean Sibiu și Consiliul Judetean Brasov sunt membri ai Microregiunii.
Teritoriul Microregiunii Țara Făgărașului este afectat de vulnerabilitate economică, acces redus la servicii de interes general, declin demografic , îmbătrânirea populației, migrația populației tinere și instruite spre alte zone mai dezvoltate economic, sau spre alte țări , precum și de probleme socio-economice.
Bugetul estimat pentru implementarea acestui instrument financiar este de aproximativ 2.000.000.000 ( doua miliarde) euro și va acoperi finanțarea : infrastructurii mari , respectiv implementarea șoselei rapide Făgăraș( Mândra) -Sibiu ; investiții private și investiții publice.
Demersul nostru a luat naștere in anul 2019 și doresc sa mulțumesc tuturor celor care ne-au încurajat și susținut :
•Doamnei Deputat Roxana Mânzatu , fără de care acest vis al nostru nu s-ar fi împlinit . Contribuția domniei sale a fost decisivă pentru includerea Microregiunii Țara Făgărașului in legea adoptată astăzi de Parlamentul României .
•Doamnei Președinte al Consiliului Judetean Sibiu , Daniela Cîmpean pentru sprijinirea ideii de înființare a Microregiunii
•Doamnei Comisar European , europarlamentarul Corina Crețu
• Tuturor primarilor ale căror UAT-uri sunt membri ai Microregiunii
•Doamnei Elena Nemes care a redactat Strategia de Dezvoltare a Microregiunii Țara Făgărașului
•Doamnei Florina Peptea și întregii echipe din Primaria Municipiului Făgăraş
•Întregii echipe de proiect

•Doresc sa mulțumesc in mod special Primarului Municipiului Făgăraş, Gheorghe Sucaciu fără de care acest proiect nu ar fi existat .
Împreuna am demonstrat ca se poate!“, spune Mariana Câju, managerul de proiect Microregiunea Țara Făgărașului: Sibiu și Brașov.

Vedeti amendamentul incepand cu pagina 28 a legii votate azi, care merge la promulgare:
http://www.cdep.ro/comisii/buget/pdf/2020/rs354.pdf 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.