Cum se face echivalarea probelor de competenţe de la BAC

Probele de competenţe lingvistice şi digitale de la examenul de Bacalaureat vor fi echivalate, în acest an, a decis Ministerul Educaţiei.

N-ai prea învăţat în liceu, se va vedea după calificativ
Potrivit metodologiei, la română sau limba maternă echivalarea se va face cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de candidat pe parcursul învăţământului liceal, la disciplina Limba şi literatura română/Limba şi literatura maternă. Concret, nivelurile sunt:
– utilizator mediu: pentru media cuprinsă între 5 şi 6,99;
– utilizator avansat: pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49;
– utilizator experimentat: pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10.
Pentru limba de circulaţie internaţională, principiul este acelaşi, doar că sunt alte tipuri de calificative, după următoarea grilă:
– calificativul A1: pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99;
– calificativul A2: pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99;
– calificativul B1: pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49;
– calificativul B2: pentru media cuprinsă între 8,5 şi 10.

Competenţele digitale se stabilesc după mediile a doi ani
Nivelul de competenţă digitală din cadrul probei D se stabileşte calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de acesta la disciplina tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a. Nivelul de competenţă digitală se acordă conform următoarei grile:
– utilizator începător: pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99;
– utilizator de nivel mediu: pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99;
– utilizator avansat: pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49;
– utilizator experimentat: pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10.
Candidaţii care nu au studiat disciplina Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor sau echivalente vor susţine proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D) în baza Procedurii Centrului Naţional de Examinare şi Evaluare nr. 177/2019 pentru organizarea şi desfăşurarea probei de evaluare a competenţelor digitale (proba D).


Aveţi certificate de limbă sau competenţe digitgale, acelea vor fi luate în considerare
Candidaţii care au promovat, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal – proba C.
De asemenea, candidaţii care au promovat, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere europeană pentru certificarea competenţelor digitale au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de evaluare a competenţelor digitale – proba D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.