Zi istorică la Lisa. De astăzi, comuna este alimentată cu gaz metan

Cu siguranță ziua de astăzi este una foarte importantă pentru autoritățile locale din comuna Lisa, dar și pentru locuitorii acesteia. De astăzi în două sate ale comunei s-a dat drumul gazului pe conducte. Este vorba de localitatea Pojorta și o parte a localității Lisa, acolo unde au fost introduse conducte în urmă cu 20 ani și au fost abandonate. În urma unei munci susținute și respectării tuturor procedurilor în vigoare, inclusiv a reparațiilor necesare și autorizațiilor necesare, astăzi s-a pus în funcțiune instalația. 

După 20 de ani

De 20 de ani, locuitorii comunei Lisa așteaptă de la autorități să introducă această utilitate în comună și tot de 20 de ani au rămas conductele îngropate în pământ fără a fi alimentate cu gaz. Conducerea actuală a Primăriei Lisa s-a mobilizat  și exemplar a reușit ca în doi ani să facă toate reparațiile necesare, dar și să obțină toate aprobările pentru ca astăzi să fie pornită alimentarea cu gaze pentru localitatea Pojorta și o parte din localitatea Lisa.

„Într-adevăr este o zi importantă și pentru noi, compania Distrigaz Sud Rețele, și pentru colaboratorii noștri din comuna Lisa. Este un moment în care se va pune în funcțiune încă un punct de predare a gazului. Este o oportunitate pentru cetățenii din localitatea aceasta să aibă acces la utilități, să se apropie de un confort mai aproape de cel urban, să obțină niște avantaje, inclusiv financiare, având în vedere că prețul lemnului este mai mare decât cel al gazelor naturale. Este un moment în care profităm de ocazie și mulțumim autorităților locale, domnului primar, care s-a implicat foarte mult în obținerea aprobărilor și cu această ocazie putem să spune că vom mări numărul clienților noștri cu aproape 200 . Sperăm într-o colaborare bună și pe viitor și pe extinderea sistemului de distribuție și în alte localități din zona aceasta. Primarul comunei Lisa nu doar că a fost dat exemplu, ci ceilalți primari din zonă au primit ajutor din partea domnului primar, pentru că pașii pe care dânsul i-a urmat au fost un model pentru primarii din localitățile limitrofe și chiar și din alte județe. “, ne-a spus Angela Mălureanu, director adj. Distribuție și Dezvoltare Teritorii Distrigaz Sud Rețele.

Comuna Lisa, exemplu de urmat

Procedura care trebuie făcută până ca oamenii să aibă gaz metan pe la poartă este una destul de complicată în timpurile noastre. Însă, prin muncă și perseverență, la Lisa s-a demonstrat că se poate. Acest exemplu a fost urmat și de alți primari din zonă și chiar și din alte județe din țară.

După  foarte multă muncă, unul din proiectele de suflet, promisiune făcută către cetățeni, de a avea gaz,și o lucrare începută prin anii 2000, astăzi chiar se introduce gazul metan în conductele din satele Lisa și Pojorta. Sunt mulți directori, angajați de la Distrigaz, Transgaz prezenți  la Lisa, pentru a pune în funcțiune instalația.  De acum încolo alt proiect important ar fi extinderea rețelei  și chiar o să mă zbat în continuare și  așa cum am reușit și am rezolvat această problemă, voi face ca toți locuitorii comunei să beneficieze de această utilitate.

Ne-am apucat  de acest proiect în martie 2018, am cerut Consiliului Local să facem un studiu de fezabilitate, expertiză și reparații. Am reușit în toamna lui 2018 să terminăm cu SF și expertiza. În primăvara lui 2019, ne-am apucat de reparații la conductă și am schimbat niște vane. În august 2019, am depus proiectul pentru concesionare distribuție gaze naturale în Monitorul Oficial. S-a prezentat societatea Distrigaz Sud, singurii care au venit la licitație, am semnat contractul în septembrie 2019, urmând obținerea înființării distribuției gaze naturale licența de distribuție a Distrigazului de la ANRE. Pe 23 aprilie s-a obținut licența de execuție a Distrigazului și de atunci pașii au fost de introducere a gazului. Un primar dintr-o comună din Dâmbovița a venit special la Lisa, pentru că nu se știa exact procedura de concesiune distribuție gaze naturale. Sunt primul din țară, care am reușit care am făcut concesiunea. Cât am putut să ajut, oricine m-a întrebat, am ajutat.“, ne-a declarat Gheorghe Moga, primarul com. Lisa. 

Prezent la acest eveniment important a fost și senatorul Marius Dunca, care a ținut să-l felicite pe primarul din Lisa pentru acest proiect important.

„Este o realizare importantă și este un primar cu care eu mă mândresc. Vreau să-l felicit din toate punctele de vedere, mai ales că de când a ajuns primar se zbate pentru această comună. Îl felicit pentru acest proiect, peste 200 de case vor beneficia de gaz. Vreau să-l felicit pentru tot ceea ce face pentru comună, să știți că deși pare un proiect simplu, nu este, este o muncă în spate, o muncă care a durat. Am reușit să schimbăm legislația și să permitem autorităților locale să investească și în sistemele de gaz, de distribuție. E o alergătură de la un minister la celălalt, cu avize, aprobări. Este un drum foarte lung și domnul primar Moga este un exemplu pe care sper să-l urmeze și ceilalți primari din zona Făgăraș și din județul Brașov“, ne-a spus Marius Dunca, senator PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.