S-a dat startul lucrărilor la Cetatea Făgăraș. 150 de muncitori vor lucra pe șantier

Zi importantă astăzi pentru Făgăraș. Una din cele mai importante lucrări realizate cu fonduri obținute de la Uniunea Europeană a demarat. Astăzi, în sala Sala Tronului a avut loc predarea amplasamentului pentru lucrările de restaurare a Cetății Făgăraș, în prezența autorităților locale, proiectanților, dirigintelui de șantier și constructorului.

5 milioane de euro a obținut Primăria Făgăraș de la Uniunea Europeană. Proiectul „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al municipiului Făgăraş – Cetatea Făgăraşului” presupune lucrări de consolidare, restaurare conservare şi punere în valoare a întregului ansamblu arhitectural; regularizarea malurilor lacului şi implicit lăţirea luciului de apă; construirea unui pod din lemn pe latura de est cu mecanism de ridicare, realizarea unor poduri de acces pe laturile de sud şi nord; amenajarea circuite de vizitare atât în exterior cât şi în interior, precum şi a unor alei pietonale şi locuri de belvedere şi de odihnă.

După aproape patru ani de la depunerea cererii de finanțare, astăzi a avut loc predarea amplasamentului pentru începerea lucrării.

Noi am început detalierea acestui proiect în urmă cu doi ani când am luat contact cu lucrarea aceasta. Am venit și cu niște noutăți, pentru că se restaurează celebrele ateliere, unde unde am făcut și un artificiu, pentru că se crea un spațiu foarte mare sub cota zero și vrem să facem niște depozite, mai ales că muzeul are nevoie pentru materiale. Foarte multe spații care în acest moment sunt închise turiștilor, așadar vom face niște săli expoziționale, vom face niște grupuri sanitare și pentru persoanele cu dizabilități, vom avea în absolut toate zonele. O chestie de noutate sunt acele poduri de lemn care vor fi făcute pe locul vechilor poduri. Acestea au necesitat o documentare și o soluție tehnică foarte greoaie, pentru că gândiți-vă că dacă atunci, aceste poduri erau făcute pentru o anumită categorie de utilizatori, acum trebuia să ținem cont de foarte mulți factori: accesul mijloacelor auto de mic tonaj, accesul pentru pompieri etc. A trebuit să adăugăm aceste elemente și să le punem la punct. Eu zic că este o lucrare foarte interesantă,  lucrare benefic pentru municipalitate, pentru că o aducem în stadiul în care va putea fi vizitat aproape întreg obiectivul, plus că se vor crea foarte multe zone de agrement pentru locuitorii orașului și pentru turiști“, ne-a spus arhitect Iulian Cămui, șef de proiect.

În jur de 150 de oameni vor lucra la restaurarea cetății

Constructorul spune că vrea să termine lucrarea înainte de termenul final din proiect iar în acest sens pe șantier vor ajunge în jur de 150 de muncitori.

„Teoretic ar trebui să executăm această lucrare în trei ani, dar deja ne-am organizat și o să începem cu mult mai mulți oameni. Sper ca materialele de restaurare care sunt sunt cel mai greu de aprovizionat, deja avem contracte pentru marea majoritate, de așa manieră încât în vara lui 2022 să terminăm lucrarea. Vom începe cu atelierele meșteșugărești, structurile de rezistență și cu instalațiile de apă-canal, astfel încât să astupăm repede să se poată circula în toată incinta. Vom începe cu 60 de oameni și o să avem până la 150 de oameni din iunie-iulie, când începem și exterioarele cu podurile, drumurile de strajă . Podul de nord va fi gata anul acesta, chiar o să vă invităm să treceți pe el“, ne-a  spus Ioan Loghin, dir.  general al firmei Proconstruct, unul din cei doi asociați.

 

Este o zi foarte importantă. Astăzi am predat amplasamentul constructorului. După cum ați văzut șeful de proiectare a prezentat proiectul iar constructorul, implementarea proiectului și graficul de execuție: cu ce obiective de restaurare începe în cetate. Aș vrea să transmit cetățenilor că în toată această perioadă de aproape 4 ani de zile de la depunerea cererii de finanțare, ei au așteptat ca această investiție să înceapă. Astăzi ați auzit explicațiile specialiștilor și poate v-ați dat seama cât de greu implementezi un proiect de o complexitate atât de mare și un proiect care se implementează la un monument național. Eu din calitatea mea de primar, am avut și eu așteptările ca după depunerea cererii de finanțare, în maxim  doi ani să începem lucrările iar echipa de implementare a proiectului, de foarte multe ori îmi explica câtă birocrație întâmpinăm în implementarea acestui proiect.“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Ne bucurăm pentru că astăzi s-a semnat începerea lucrărilor. Este un moment important pentru cetate, pentru că în urma acestei restaurări cetatea va recăpăta aspectul de odinioară, a unei mari cetăți necucerită. Trebuie să fac precizarea că cetatea este deschisă publicului vizitator și îi așteptăm pe toți cei care vor să ne viziteze fiește începând cu 2 iunie“, ne-a declarat Elena Băjenaru, managerul Muzeului „Valer Literat“.

Consultanța pentru elaborarea cererii de finanțare și implementarea proiectului este realizată de Duopart Consulting SRL. Proiectul tehnic, privind execuția lucrărilor este realizat de SC Patrimoniu SRL – proiectant general Monica Chiriac, arhitectură – Iulian Cămui, structură – Dan Purdea, restaurare componente artistice din piatră – Marian Dăbuleanu, instalații – Iuliana Matei și Cătălin Matei, iar diriginții de șantier sunt Cornel Condurache și Neculai Pușcariu – Marinstal SRL și Pasnik Dream Consulting SRL.

Investiția pentru transformarea celui mai vizitat obiectiv turistic din Țara Făgărașului are valoarea de 29.106.349,95 de lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 21.369.616 lei. Firmele au la dispoziție 2 ani pentru finalizarea lucrărilor.

Proiectul „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al municipiului Făgăraş – Cetatea Făgăraşului” presupune lucrări de consolidare, restaurare conservare şi punere în valoare a întregului ansamblu arhitectural; regularizarea malurilor lacului şi implicit lăţirea luciului de apă; construirea unui pod din lemn pe latura de est cu mecanism de ridicare, realizarea unor poduri de acces pe laturile de sud şi nord; amenajarea circuite de vizitare atât în exterior cât şi în interior, precum şi a unor alei pietonale şi locuri de belvedere şi de odihnă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.