Administrația locală din Făgăraș nu mai are putere asupra spitalului. Ministerul Sănătății decide soarta făgărășenilor

În cadrul unei videoconferințe de presă, primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu, a precizat faptul că după acuzațiile de săptămâna trecută privind desemnarea Spitalului din Făgăraș ca spital suport COVID-19, Guvernul a mai dat o Ordonanță de Urgență unde spune că Ministerul Sănătății a preluat coordonarea organizării și funcționării tuturor unităților spitalicești din subordinea autorităților locale.

Precum v-am spus în informare, am acționat în instanță și am cerut suspendarea parțială a Ordinului 553, iar acum două nopți s-a dat un nou Ordin, 555/3.04.2020, unde Spitalul Municipal a rămas spital suport COVID. Aș vrea să specific faptul și să informez corect populația și nu e vorba de egoism sau lipsă de solidaritate, dar după toate discuțiile pe care le-am avut cu instituțiile din Brașov, după memoriul pe care l-am trimis DSP-ului, în atenția domnului prefect, în atenția domnului ministru, prin care am arătat că spitalul municipal Făgăraș nu este pregătit pentru a trata pacienții transferați de la alte spitale din Brașov, unde am demonstrat că atâtea imobile sanitare din Brașov, care au înghițit milioane de euro în Brașov, pentru a fi pregătite să fie tratați pacienții și mai ales ca paturi ATI, totuși ei au luat această decizie ca spitalul din Făgăraș să fie introdus ca spital suport“, a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Prin această ordonanță  administrația publică locală nu mai are nicio putere privind administrarea spitalului.

„Nu ne-a mai rămas decât să ieșim în spațiul public, să ridicăm aceste probleme și să demonstrăm că această strategie pe care ei au inițiat-o nu este o strategie bună, ci este împotriva Ordonanțelor Militare, de a răspândi acest virus în tot județul. Vreau să vă specific că în Țara Făgărașului și la Spitalul Municipal Făgăraș, până în momentul de față, nu este niciun pacient depistat pozitiv cu  acest virus. Asta datorită măsurilor întreprinse de către spital, DSP, coordonarea zonei Țara Făgărașului, Jandarmeria, Poliția Municipală, Poliția Locală și Primăriei, pentru a face prevenție în acest sens. Toți pacienții care au avut avut simptome, au fost testați și testarea a ieșit negativă“, a mai spus Gheorghe Sucaciu.

Deși în urma acuzațiilor de săptămâna trecută când atât prefectul, cât și președintele Consiliului Județean Brașov, au venit cu drepturi la replică prin care neagă orice fel de implicare în această decizie, primarul Făgărașului spune că poate demonstra că decizia ca spitalul din Făgăraș să fie spital suport COVID pleacă de la conducerea județeană.

Aș vrea să spun lucrurilor pe nume și să vedem că incompetența de care dau dovadă instituțiile județene, este o incompetență crasă. Ați văzut aseară, la o emisiune, la Antena3, că Ministrul secretar de stat Horațiu Moldovan, a spus clar cu subiect și predicat că lista a fost trimisă de către DSP județean și de către directorul spitalului județean. Acest management defectuos se demonstrează și le-am spus-o de foarte mult timp la nivelul spitalelor județene și o să aducă mari prejudicii din punct de vedere al îmbolnăvirilor,  al cadrelor medicale și al pacienților în Brașov. Ceea ce se demonstrează zilele acestea, prin declarațiile domnului ministru că în județul Brașov este un focar de infecție la spitalele județene: la spitalul de neurologie, spital care are ca număr de paturi de trei ori mai mare ca Spitalul Municipal Făgăraș. Din nou se dovedește incompetența managementului acestor spital, incompetența și numirile pe criterii politice a acestor manageri. Vreau să vă amintesc că la Spitalul de Neurologie până nu demult a fost manager, domnul Grigoriu și din cauza faptului că nu a dat ascultare președintelui Consiliului Județean a fost schimbat, ceea ce astăzi se demonstrează că a fost o mare greșeală. Domnul Adrian Veștea și-a îndeplinit scopul de a se răzbuna pe făgărășeni, și-a îndeplinit scopul de a introduce Spitalul Municipal Făgăraș în această listă. Am informații certe și dovezi în acest sens și îl invit, dacă eu fac această acuzație nefondată, să apeleze la toate pârghiile de care poate și dispune, pentru a mă da în judecată, pentru a-mi face plângeri ca să vin să demonstrez acest lucru. Repet, nu dăm dovadă de egoism și de nesolidaritate, ci doar venim în spiritul ordonanțelor, venim pentru a proteja comunitatea și asta pentru că până în momentul de față nu există pacienți depistați cu COVID-19.  Precum ați văzut săptămâna trecută, doamna președintă a Consiliului de Administrație, Mariana Câju, a ieșit și a spus cu subiect și predicat de ce nu trebuie pus în aplicare acel ordin. Domnul președinte al Consiliului Județean a spus public că și dânsul nu este de acord cu această decizie a ministerului, dar la un post de televiziune a spus că doamna Câju este pasibilă să răspundă penal. El se contrazice în declarații și mai spun încă o dată că nu acceptăm ca managementul județului Brașov în domeniul sănătății să fie condus de domnul președinte Adrian Veștea cu incompetență crasă, care ne duce într-o situație care pate fi fără precedent, o situație în care noi, toți cetățenii județului Brașov, să fim puși în pericol de proasta gestionare în domeniul sănătății, în această situație de urgență. Domnul Veștea numește directori la DSP, la spitalele județene“, a mai spus primarul Făgărașului.

Vezi AICI dreptul la replică al președintelui Consiliului Județean Brașov.

Așadar, potrivit ordonanței, spitalul din Făgăraș rămâne spital suport, chiar dacă în Țara Făgărașului nu există nicio persoană bolnavă, chiar dacă în zona Făgărașului nu mai există niciun alt spital pentru tratarea pacienților care nu sunt infectați cu COVID-19.
Asta am și explicat în memorii și în spațiul public. Existând un singur spital care deservește aproximativ 100.000 de locuitori și existând un singur spital în zonă, pe un areal atât de întins, decizia de a deveni acest spital, unul suport, este o decizie greșită și pune în pericol toată populația județului Brașov, nu numai populația Țării Făgărașului. Această repartizare trebuie făcută gradual, în funcție de  alocările în imobilele spitalelor de stat din municipiul Brașov,  fiind în municipiul Brașov și spitale private, această decizie trebuie să fie luată cu responsabilitate, de persoane responsabile și specializate și cu experiență în această situație. Vreau să mai adaug ceva. După ce a fost dată această ordonanță, nimeni nu a venit să spună că spitalul din Făgăraș va fi coordonată de persoana x. Doar spune că această coordonare a tuturor spitalelor din subordinea administrațiilor locale este preluată de Ministerul Sănătății. Noi am alocat bani pentru 5000 de teste, pentru ventilatoare,  avem contracte pentru reabilitarea unui spațiu pentru secția de pediatrie, avem contracte pentru dezvoltarea și modernizarea Centrului de Dializă. Trebuie să știm exact ce mai putem să facem în momentul de față. Vom continua să sprijinim spitalul și noi și autoritățile din Țara Făgărașului. Aș vrea să punctez aici că autoritățile din Țara Făgărașului au început să dea hotărâri de Consiliu Local să vină în sprijinul spitalului. Au anunțat că UAT Drăguș a dat hotărâre pentru a alocat 50.000 lei, au mai dat hotărâri comuna Viștea, Ucea, Șoarș, urmând să dea și celelalte unități administrative hotărâri pentru a ajuta spitalul. “, a mai spus primarul Făgărașului.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.