Coronavirus. Câte echipamente de protecție și ventilatoare are Spitalul din Făgăraș

În cadrul videoconferinței de presă de ieri, Mariana Câju, președ. Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal Făgăraș a explicat cum s-a pregătit unitatea medicală din orașul nostru în acest context epidemiologic.

În interiorul spitalului, am creat un dublu triaj în sensul că am adus un cort militar și containere, unde se face triajul pacienților cu patologie respiratorie. Când un pacient cu astfel de simptome ajunge la Făgăraș este adus în aceste containere și personalul medical îi adresează câteva întrebări, completând acel chestionar după care pacientul este invitat în cortul militar. Dacă pacientul trebuie internat, el merge în Compartimentul de Boli Infecțioase, acolo unde am înființat un salon cu două paturi, un izolator, paturi de terapie intensivă și care dețin un ventilator. Vreau să precizez că acest Compartiment de Boli Infecțioase deține în acest moment 20 de paturi.

De asemenea, Secția de Terapie Intensivă a spitalului deține 15 paturi: 11 paturi în corpul central al spitalului și 4 paturi în Maternitatea Spitalului, în alt pavilion care se găsește în curtea spitalului. Toate cele 15 paturi dețin un singur ventilator. Am făcut cerere către Ministerul Sănătății, încă de pe 6 octombrie, anul trecut, prin care am cerut dotarea cu flux laminar și echipamente moderne:  ventilatoare, monitoare, ecografie a Terapiei Intensive din cadrul Spitalului Municipal Făgăraș, pentru că această secție în anul 2018 a fost inclusă de către Ministerul Sănătății în lista spitalelor care beneficiază de decontarea serviciilor medicale în Programul Național de terapie Intensivă. În acest moment, în spital există 24 de medici primari, 36 de medici specialiști , 11 rezidenți, 221 de asistente medicale și 121 infirmiere și îngrijitoare“, a spus Mariana Câju.Potrivit acesteia, în Țara Făgărașului sunt 34 de persoane în carantină și 706 persoane în autoizolare.  Până în acest moment nicio persoană nu a fost conformată cu COVID- 19 în zona noastră.

În ceea ce privește echipamentul de protecție, în momentul de față spitalul are în dotare:

  • -702 combinezoane
  • -1800 măști FFP2
  • 32.800 mănuși
  • 3800 papuci
  • 360 perechi ochelari
  • 4780 – halate UF
  • 1300 viziere

De asemenea, au fost comandate de Fundația Comunitară 10.000 de mănuși, măști și combinezoane iar spitalul urmează să mai comande 5000 de bucăți echipamente de protecție.

Pe lângă cele două ventilatoare existente, au mai fost comandate  două ventilatoare, plus unul mobil de Fundația Comunitară Țara Făgărașului iar Primăria Făgăraș și celelalte primării din Țara Făgărașului doresc să mai achiziționeze 4 ventilatoare.

Echipamentele sunt toate achiziționate cu bani din veniturile proprii ale Spitalului Municipal Făgăraș, ale Primăriei Făgăraș și ale donatorilor din Țara Făgărașului, prin Fundația Comunitară. Vreau să vă spun că spitalul municipal a cumpărat în valoare de 300.000 de lei materiale sanitare, echipamente pentru acest virus. De asemenea, 400.000 lei au fost bani strânși prin Fundația Comunitară și vor cumpăra ventilatoare și materiale sanitare. Primăria Făgăraș a alocat în ședința de ieri, a anulat toate evenimentele culturale și toți banii i-a alocat spitalului, în cuantum de 787.000 lei, bani cu care vom achiziționa teste pentru a depista acest virus, teste pe care le vom folosi pentru întregul personal de la spital, jandarmi, ISU, toate persoanele care se află în prima linie și de asemenea pacienții care se prezintă la spitalul municipal Făgăraș, toți pacienții care au simptome ale acestei boli.

Tot de la Primăria Făgăraș, restul de bani i-a bugetat pentru un tunel de dezinfecție și de asemenea pentru ventilatoare atît de necesare Secției de Terapie Intensivă, care funcționează deși are 15 paturi, cu un singur ventilator. Și cum vă spuneam, aceste ventilatoare au fost solicitate din toamnă Ministerului Sănătății iar  Primăria Municipiului Făgăraș a bugetat contribuția sa  de 10% în bugetul acestui an, restul de 90% urmând să îl aloce Ministerul Sănătății. Sperăm ca măcar în ceasul al 13-lea să ni se doteze ATI-ul. “, a mai spus președ. CA al Spitalului Municipal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.