Președintele Consiliului Județean Brașov – drept la replică

Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a transmis presei un drept la replică față de acuzațiile care îi sunt aduse cu privire la decizia de desemnare a Spitalului Municipal Făgăraș ca spital suport pentru pacienții cu COVID-19. Redăm mai jos poziția președintelui CJ Brașov.

„Faţă de informaţiile apărute în spaţiul public privitoare la OMS nr. 533/29.03.2020 şi aşa-zisa implicare a mea în luarea deciziei prin care Spitalul Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraş a fost desemnat ca spital suport pentru pacienţii din judeţul Braşov testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, în calitatea mea de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov  fac următoarele precizări:

Dezaprob vehement această decizie! Eu nu am fost consultat şi nu am avut nicio implicare şi competenţă în luarea acestei decizii a Ministerului Sănătăţii, decizie care a aparţinut altor instituţii care au competenţe în domeniul medical. Am discutat şi cu reprezentanţi ai unităţilor spitaliceşti din municipiul Braşov, care consideră că această situaţie este de natură să afecteze desfăşurarea actului medical în condiţii de securitate şi siguranţă pentru pacienţi.



Practic, Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 533/29 martie 2020 înseamnă pentru judeţul Braşov faptul că persoanele testate cu COVID-19 şi care prezintă şi alte afecţiuni trebuie transportate aproximativ 70 de km până la Făgăraş, pentru a li se face tratamentele şi intervenţiile medicale de care au acută nevoie.

Ordinul ar fi trebuit să ţină cont nu numai de faptul că Spitalul Municipal Făgăraş este al doilea ca dimensiune şi specializări medicale după Spitalul Judeţean Braşov, ci şi de faptul că cea mai mare aglomerare urbană a judeţului Braşov este în zona metropolitană, cu un număr de peste 400 de mii de locuitori, unde probabilitatea de a avea persoane care pe lângă infectarea cu COVID-19 să sufere şi alte afecţiuni este mult mai mare. De aceea, este imperios necesar ca aceste cazuri să fie tratate în municipiul Braşov.

De asemenea, trebuie ştiut faptul că toţi pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19, atât din zona Făgăraş, Rupea, cât şi din întreg judeţul, sunt aduşi la unităţile medicale din municipiul Braşov destinate exclusiv tratării acestor cazuri, respectiv la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, conform Planului Alb nr. 3840/20 martie 2020, elaborat şi aprobat de Ministerul Sănătăţii.

Voi face tot ce-mi stă în putere pentru ca decizia Ministerului Sănătăţii să fie corectată, astfel încât pacienţii care se încadrează în această categorie să nu fie puşi inutil pe drumuri, iar viaţa să nu le fie pusă în pericol“, spune Adrian-Ioan Veştea, Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.