ANSVSA: Mieii pot fi tăiaţi anul acesta acasă, dar vor fi vânduţi doar în piaţă, fără intermediari

foto:arhivă

În contextul Sărbătorilor Pascale şi al evoluţiei situaţiei generate de COVID-19, ANSVSA permite crescătorilor de ovine să taie mieii în exploataţii sau gospodării, dacă se află departe de un abator autorizat sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor sau de un centru amenajat temporar de către primării/prefecturi pentru sacrificarea mieilor în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, anunţă instituţia.

Fermierii trebuie să respecte însă următoarele reguli:
1. La nivelul fermei/exploataţiei trebuie să fie asigurate facilităţi, astfel încât să fie respectate regulile generale şi speciale de igienă, bunăstarea animalelor şi eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranţa cărnii şi a organelor;
2. Controlul stării de sănătate a animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de către un medic veterinar oficial;
3. Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării;
4. Efectuarea examenului post-mortem al cărnii şi organelor de către un medic veterinar oficial;
5. Verificarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman;
6. Verificarea condiţiilor de depozitare şi comercializare a cărnii de miel;
7. Respectarea distanţei minime sociale stabilită de CNSSU.
În ceea ce priveşte carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în fermă/exploataţie în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, ANSVSA spune că aceasta nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali.
De asemenea, ANSVSA transmite unităţilor de vânzare cu amănuntul înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor că angajaţii trebuie să respecte nişte reguli stricte de igienă, să poarte echipamente de protecţie şi să facă dezinfecţie conform unui plan bine stabilit. Magazinele trebuie, de asemenea, să aibă proceduri în ceea ce priveşte accesul consumatorilor în aceste unităţi, astfel încât să fie respectată distanţa socială minimă de 1,5 m stabilită de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU). Totodată, au fost elaborate recomandări privind fluxul de personal în cazul pieţelor agro-alimentare pentru a fi implementate de persoanele responsabile cu administrarea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.