Rafturi golite în unele magazine mari din Făgăraș. ANSVSA îi asigură pe români că sunt suficiente stocuri de alimente

Rafturile unor magazine mari din Făgăraș s-au golit astăzi. Numeroși locuitori ai Țării Făgărașului au luat cu asalt unele supermarketuri, împinși de veștile despre răspândirea coronavirusului. Situația este însă mai bună în magazinele alimentare din cartiere unde nu sunt probleme de acest gen.

Astfel, în unele magazine mari, rafturile pe care se aflau produse precum făină, mălai, ulei, zahăr, hârtie igienică, au fost aproape golite încă de la primele ore ale dimineții.

Totuși, ieri reprezentanții Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) au informat că magazinele membre nu au probleme cu stocurile de alimente de bază şi cu stocurile de produse dezinfectante, deşi cererea pentru acestea din urmă continuă să fie foarte mare.
Oficialii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) s-au întâlnit, miercuri, cu reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, pentru discuţii despre măsurile pentru prevenirea extinderii coronavirus, a informat joi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

De asemenea, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) dă asigurări că sunt suficiente stocuri de produse alimentare, astfel încât oamenii nu au de ce să intre în panică și să golească rafturile magazinelor.

Totodată, ANSVSA recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare fara a face stocuri, numai din locuri sau spatii inregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, pentru a avea garantia unor produse sigure.

Conducerea ANSVSA a avut discutii in acest sens cu reprezentantii industriei alimentare, care au asigurat ca exista stocuri suficiente de materie prima si ca productia se desfasoara in ritmul si parametrii normali.

Conform unui comunicat de presa transmis, joi, de ANSVSA, s-a mentionat existenta procedurilor interne ale operatorilor care au rolul de a asigura respectarea normelor si cerintelor de igiena, astfel incat produsele aflate la comercializare sa fie sigure pentru consum.

“Din punctul de vedere al operatorilor din industria alimentara, capacitatea de productie a acestora este mai mare decat cererea actuala. Discutii referitoare la stocurile de produse alimentare au avut loc si cu reprezentantii Marilor Retele Comerciale, care au asigurat, la randul lor, ca exista stocuri suficiente de produse alimentare si ca magazinele se aprovizioneaza in permanenta. Marile magazine functioneaza cu un stoc de rulaj, iar, in functie de cererea zilnica, isi ajusteaza stocurile si productia. In momentul de fata, la operatorii economici din domeniul alimentar si pe platformele logistice ale marilor magazine, exista cantitatile necesare acoperirii solicitarilor de alimente din ultima perioada”, arata ANSVSA.

Institutia precizeaza ca este in permanenta legatura cu reprezentantii acestor entitati si monitorizeaza productia si comertul cu alimente pe fiecare veriga a lantului alimentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.