CORONAVIRUS. România suspendă zborurile din și către Italia

La finalul unei ședințe Comitetului Național pentru Situații de Urgență, încheiate după miezul nopții, ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat ultimele decizii ale Guvernului legate de criza coronavirus (COVID-2019). El este însoțit la declarațiile de la această oră de ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, și ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Oficialii au anunțat oprirea zborurilor din și către Italia, pe toate aeroporturile din țară, începând din 9 martie, ora 12.00, și până în 23 martie, ora 12.00.

Măsura este valabilă pentru toate aeroporturile din România.

Cei care vin indirect, prin intermediul unor zboruri cu escală, vor intra în carantină.

Cetățenii români care sosesc din China, Italia, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestre vor intra în carantină pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu, a anunțat Marcel Vela.

În aceste județe există locuri pentru carantină și se discută acum suplimentarea locurilor, a spus Raed Arafat, șeful DSU. El a dat exemplul pasagerilor unui autocar care au fost plasați în carantină în Oradea, după ce unul dintre pasageri a făcut febră. Acesta este testat în prezent pentru coronavirus.

Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea cetățenilor care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, către România cu escală, a precizat ministrul. 

Persoanele care intră în țară pe la punctele de frontieră și nu declară corect țara din care vin vor fi acuzați de fals în declarații.

Vor fi verificări ample și până la urmă adevărul se afla. Vom avea verificări în cascadă, prin poliție, dacă cetățeanul respectiv a respectat adevărul când a completat declarația. Când pui în pericol sănătatea publică, lucrurile sunt mai grave din punct de vedere penal. Este un apel la responsabilitate”, a spus Vela.

Declarațiile vin după ce la MAI a fost convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Cele mai multe din cele 15 cazuri de coronavirus diagnosticate în România au legătură cu Italia. Pacienții sunt fie oameni care s-au întors în ultimele săptămâni din Italia, fie apropiați ai acestora.

Sursă:mytex.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.