37 de persoane din județul Brașov, care au venit din ţări cu coronavirus, izolate la domiciliu

37 de braşoveni erau autoizolaţi ieri, după ce au venit în România din ţări în care au fost confirmate cazuri de coronavirus, însă situaţia este dinamică, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, Anca Bâtiu, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Prefectura Brașov.. „În judeţul Braşov au fost monitorizate 75 de persoane. Astăzi (miercuri – n.r.), la ora 14.30, erau 26 de persoane în supraveghere (autoizolate – n.r.), iar acum (la ora 17.00, n.r.) sunt 37. În cursul zilei, trei persoane au ieşit din supraveghere, iar alte 14 au intrat”, a explicat Bâtiu.
Reprezentanta DSP a precizat că, potrivit metodologiei, la graniţă oamenii completează un chestionar, iar pentru persoanele care vin în judeţul nostru, datele sunt transmise Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, instituţie care decide dacă este cazul ca persoane  să intre în autoizolare la domiciliu, iar dacă se impune această măsură, omul este sunat. „Oamenii respectă indicaţiile de autoizolare, pentru că sunt conştienţi că este importantă sănătatea lor şi a celor din jur”, a precizat Bîtiu. Reprezentanta DSP a informat că în judeţ nu există nici un caz de infecţie cu noul coronavirus şi nici o persoană în carantină. A existat o suspiciune de infecţie, pacientul a fost trimis la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, unde suspiciunea a fost infirmată.
Autoizolarea durează 14 zile, iar persoanele primesc adeverinţă de la DSP, în baza căreia cetăţenii beneficiază de concediu de boală.

Primul caz de coronavirus în România, confirmat oficial
România are începând de ieri seară un caz de coronavirus confirmat. Este vorba despre una dintre persoanele din Gorj care a intrat în contact cu italianul în vârstă de 71 de ani, în perioada de cinci zile în care s-a aflat la noi în ţară, venit la o partidă de vânătoare în România. Pacientul e un tânăr de 25 de ani şi care nu prezintă simptome. Era de 2 zile în monitorizare, alături de toţi cei care intraseră în contact cu italianul. Ieri noapte a fost preluat de Ambulanţă şi a fost dus la Bucureşti, la Institutul Matei Balş, unde trebuie duse, conform protocolului pentru coronavirus, primele 10 cazuri naţionale.

Cum se va proceda la  Braşov
Ieri, prefectul  Cătălin Văsii a avut o întâlnire cu conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Braşov şi cu managerii şi directorii medicali ai spitalelor din judeţ, în scopul asigurării managementului local pentru prevenirea şi combaterea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus pe teritoriul judeţului Braşov.
În momentul de faţă, conform managerului Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, dr. Ramona Ionescu, la această unitate s-a amenajat un compartiment izolat pentru internarea eventualelor cazuri de infecţie cu noul coronavirus. De asemenea, în cazul apariţiei unor persoane suspecte de infectare cu coronavirus, la  Făgăraş sunt amenajate 25 de locuri pentru „izolare”, iar la  Rupea, 13.
În funcţie de evoluţia pacienţilor, aceştia pot fi transportaţi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, cu ajutorul unei autospeciale a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, în care există o „izoletă” (un fel de cutie). Acest vehicul va fi luat, dacă este nevoie, de la ISU Covasna, pentru că Braşovul nu are o astfel de autospecială.

Sarcini şi pentru primării
Cătălin Văsii a mai anunţat ieri că a contactat toate primăriile din judeţ, cărora le-a solicitat ca până în data de 28 februarie să identifice posibile locaţii pentru carantină. „Amplasamentele propuse de primării vor fi verificate de Direcţia de Sănătate Publică Braşov, pentru a vedea dacă respectă toate standardele”, a explicat Văsii.
De asemenea, primăriilor li s-a solicitat ca, în cazul în care persoanele autoizolate nu au posibilitatea să îşi cumpere hrană sau alte lucruri necesare, aprovizionarea să fie făcută de poliţiştii locali.
Tot ieri, prefectul Braşovului, Cătălin Văsii, a anunţat că la nivelul judeţului Braşov, DSP Braşov să fie „vocea unică” în comunicarea pe tema noului coronavirus.

sursa:bzb.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.