„ÎN CĂUTAREA RAIULUI PIERDUT. TÂNĂRUL ORTODOX ÎN LUMEA ACTUALĂ“

Muzeul Țării Făgărașului ”Valer Literat” a găzduit evenimentul „ÎN CĂUTAREA RAIULUI PIERDUT. TÂNĂRUL ORTODOX ÎN LUMEA ACTUALĂ“.

În alocuțiunile lor,  părintele Alexandru Mihail Niță de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, preotul prof. Dr. Gh. Malene, preotul prof. Dr. Ciprian Bîlbă, preotul prof. Greavu Marcel, au pledat pentru ”calea regală” a credinței întru Hristos.

Cu elevii de la  Liceul Ortodox ”Sfântul Constantin Brâncoveanu”, clasele a IX-a, a X-a, a XI-a, coordonați de Preotul prof. Dr. Gh. Malene, s-a dezbătut tema enunțată, menită să readucă în conștiințe, înveșnicirea spiritualității creștine.

Societatea contemporană, a specificat părintele Alexandru Mihail Niță de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, se confruntă cu marile probleme ale globalizării. Au fost readuse în atenția audienței, volumele Clubul Bilderberg – Conducerea secretă a lumii” de Daniel Estulin, „Omenirea secolului al XXI-lea şi guvernul mondial” de Ștefan Mâșu, ”New Age, Noua religie pentru o lume globalizată” de Pr. Claudiu Dumea pentru o cunoaștere aprofundată a orientării spre o Guvernare globală şi o singură Ordine Mondială.

Declaraţiile editorului volumului ”Clubul Bilderberg, Kris Millegan, invită la o matură reflecţie: „Mă alătur majorităţii oamenilor pentru adevăratele idealuri democratice, nu pentru actuala conducere criptocratică practicată de către elită şi pentru corporaţii. Sunt convinsă că majoritatea membrilor Clubului Bilderberg consideră că drumul lor secret către un viitor necunoscut a fost pavat cu intenţii bune. Se poate totuşi ca mulţi dintre noi, aidoma mie, să nu dorească de fapt să meargă…într-acolo”

„Omenirea secolului al XXI-lea şi guvernul mondial” este în viziunea autorului volumului, Ștefan Mâșu, o pledoarie pentru cunoaştere, ştiinţă, conştiinţă şi conştientizare, „tabloul unui secol care se desenează an de an, zi de zi şi la trasarea căruia participă toţi actorii cu putere şi autoritate din lumea de astăzi: state şi guverne, organizaţii internaţionale economice, politice şi militare, companii multinaţionale, ONG-uri, experţi privaţi, individuali sau în asociaţii, toţi cei care vor contribui, fiecare în felul lui şi potrivit vocaţiei lui, la soarta omenirii în secolul al XXI-lea”.

Volumul ”New Age. Noua religie pentru o lume globalizată”, editat de pr. Claudiu Dumea este  ”semnal de alarmă, adresat tuturor creștinilor, asupra imensei răspândiri a New Age, nu doar geografic, ci si cultural, precum si a pericolului pe care îl reprezintă pentru creștinii neînrădăcinați în propria credință” (Laurențiu Turbuc).

Pentru înrădăcinarea noastră întru credință”, preotul Alexandru Mihail Niță, a propus elevilor, aprofundarea operei teologului liturgic ortodox, Ene Braniște. Redactat ”în spiritul doctrinei și moralei creștine”, ”Dicționarul enciclopedic de cunoștințe religioase” a fost elaborat cu rigoare, şi mai ales cu intenţia folosului ci duhovnicesc, cu gândul permanent şi bine intenţionat la cititorii care o vor folosi în scopuri educative şi culturale. şi în primul rând pentru împlinirea lor spirituală” (Academician Virgil Cândea).

În drumul spre împlinire spirituală, tânărul ortodox este dator să cunoască  credința strămoșească ca jertfă întru Hristos. Elevii de la Liceul Ortodox ”Sfântul Constantin Brâncoveanu” au menționat jertfitorii pentru credința ortodoxă: Valeriu Gafencu și Arsenie Boca. Îndemnul lui Valeriu Gafencu, înainte de a trece pragul veșniciei, rămân întipărite în conștiința fiecăruia dintre noi: ”Nu uitați să vă rugați la Dumnezeu, să ne întâlnim acolo cu toții! Doamne, dă-mi robia care eliberează sufletul și ia-mi libertatea ce-mi robește sufletul!” (Fabian Seiche, ”Martiri și mărturisitori români din secolul XX. Închisorile comuniste din România”).

În prefața volumului ”Cărarea împărăției”, carte de învățătură pentru viețuitorii neamului românesc, Arsenie Boca s-a mărturisit:  „Adunatu-s-au aci o seamă de cuvinte, – răspunsuri la atâtea lacrimi… Şi unele şi altele se adunau la măsuţa sfintei spovedanii, unde mila lui Dumnezeu strălucea în ele, ca soarele în picurii de rouă. Strălucirile acelea, prinse din lacrimi, împreună le dăm – Părinte şi părinţi – învăţături din vreme urmaşilor, în neam şi-n neam, ca să nu mai orbecăiască şi ei în noaptea neştiinţei şi a lipsei de sfat, de unde vin toate relele care chinuiesc pe oameni, întunecă vremile şi prea adesea cruntă pământul”.

Preot prof. Dr. Ciprian Bîlbă a prezentat audienței, volumele publicate de Părintele Alexandru Mihail Niță, trepte ale cugetării, ale ”urcușului” nostru duhovnicesc.

”În volumul “Treptele Raiului”, Fratele Alexandru Mihail Niţă de la mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, radiografiază panoptic problemele, ispitele, reclamele, sugestiile subliminale şi imoralităţile lumii de azi, oferind în acelaşi timp şi soluţia: conştientizarea stării în care omul se găseşte şi întoarcerea la voia divină exprimată în poruncile divine. În fond, treptele Raiului nu sunt decât poruncile dumnezeieşti şi îndumnezeitoare descoperite de Dumnezeu lui Moise pe muntele Sinai, porunci cărora fratele Niţă le acordă o interpretare aplicată la dificultăţile morale ale lumii contemporane.

Dragostea autentică faţă de semeni nu pleacă de la mine însumi căci, nu-i aşa, aşa cum se întreabă şi Nae Ionesco, dacă eu nu pot să mă iubesc pe mine însumi atunci ce se întâmplă? De fapt, dragostea mea de Dumnezeu este temeiul dragostei pentru aproapele meu. Pentru că nu-l pot iubi cu adevărat pe semenul meu dacă nu-L iubesc pe Dumnezeu. Nu eu dau măsura iubirii, ci raportarea mea la poruncile lui Dumnezeu. Într-o reclamă la un produs de tip Fast-Food se spunea insinuant: “Să nu împarţi cu nimeni!”. Ori tocmai în acest punct se reflectă “efectul de piramidă” al formulării existenţialiste a lui Sartre după care “Infernul este celălalt”. Nu e uşor să trăieşti în orizontul responsabil al poruncilor divine, mai ales astăzi, când omul face din drepturile sale autonome o nouă religie fără reguli dar şi fără repere. În acest sens, cartea fratelui Niţă se constituie într-un reper cultural şi moral -, o chartă sui generis a drepturilor omului în Hristos”(preot prof. Dr. Ciprian Bîlbă).

„Hristosfera” şi „Cerurile deschise”, cele două volume editate de Părintele Alexandru Mihail Niță, se rostesc praznical întru îndemn, avertisment şi rugăciune pentru omul de azi debusolat sub impresiile create de diverse industrii. Poezia nu este „argumentativă” în sensul clasic al cuvântului înlănţuit logic şi apodictic. Ea se adresează primordial „simţirii” prin credinţă. Cunoscătorilor într-ale credinţei, ea le poate părea transparentă pentru intangibil, meta-fizic şi meta-istoric. Şi, pentru a nu fi cuvânt dez-întrupat, poezia fratelui Niţă se însoţeşte de icoane în calitate de temeiuri întrupate ale Veşniciei”.

Roditoare întru spirit au fost ceasurile consacrate semnificațiilor unui Timp al zidirii, al redefinirii conceptelor moralei creştine, transpuse în contextul societății contemporane.

(Prof. Viorica Bica)

 

 

 

 

Un comentariu la „„ÎN CĂUTAREA RAIULUI PIERDUT. TÂNĂRUL ORTODOX ÎN LUMEA ACTUALĂ“

  • februarie 21, 2020 la 9:30 pm
    Permalink

    Deosebit! Felicitări tuturor celor implicați! ELEVII NOȘTRI sunt fericiți ca lor iată li se spun astfel de lucruri.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.