Proiecte de anvergură pentru educație, la Făgăraș

Învățământul joacă un rol important în dezvoltarea unei societăți, însă de multe ori, guvernanții au lăsat mai la coada listei acest sector. În contextul în care încă mai sunt școli unde copiii învață în frig, în săli de clasă insalubre sau cu WC-uri în curte, sunt și instituții de învățământ în care s-au făcut investiții importante de-a lungul anilor. Și la Făgăraș, an de an, cel puțin în ultimii 15 ani, nu au lipsit investițiile în unitățile de învățământ. Majoritatea școlilor s-au modernizat: au fost dotate cu uși și geamuri termopan, pardoseală nouă, grupuri sanitare moderne, laboratoare noi și multe alte investiții necesare pentru ca preșcolarii și elevii făgărășeni să beneficieze de cele mai bune condiții. Însă investițiile în acest sens continuă, iar în prezent sunt pe rol câteva proiecte de amploare, care vor mai acoperi lipsurile din câteva unități de învățământ din orașul nostru. Unul din acestea este cel legat de modernizarea din temelii a Școlii Generale nr. 7, școală unde învață aproximativ 400 de elevi. Alte proiecte de anvergură sunt cel de construire a unei săli ultramoderne de sport la Școala Gimnazială „Ovid Densușianu“, dar și cele privind construirea a două grădinițe noi în municipiul nostru.

Școala Gimnazială nr.7- Educație fizică și sport într-o sală de clasă sau pe coridoarele școlii

O școală cu renume de pe băncile căreia au ieșit de-a lungul timpului mulți oameni valoroși ai Făgărașului este Școala nr. 7, școală care din anul 2010 a fost arondată Colegiului Național „Doamna Stanca“.  Aici, învață aproape  400 de elevi, de la clasa pregătitoare până la clasa a opta, inclusiv clasele de la secția germană. Sunt 10 clase la secția de germană însumând 202 elevi și 9 la română unde învață 184 de elevi.

Clădirea unde învață acești elevi a beneficiat de lucrări de renovare, majoritatea făcute în perioada 2010- 2013, așa cum ne-a mărturisit directorul adjunct al școlii, însă instituția de învățământ are încă multe lipsuri, pentru ca elevii să beneficieze de cele mai bune condiții pentru învățătură.

În 2010 am preluat școala la Colegiul Național „Doamna Stanca“ și până în 2013 s-au făcut mai multe reabilitări, pentru că am avut fonduri externe. De atunci până acum, ne-am descurcat doar cu fonduri proprii pentru igienizări, zugrăvit, uși termopan, instalații sanitare“, ne-a spus prof. Gieanina Sin, director adjunct al Colegiului Național „Doamna Stanca“.

Clădirea Școlii Gimnaziale nr. 7 a fost construită în urmă cu 40 de ani. Însă încă de la început, școala nu a avut o sală de sport. În lipsa acesteia, elevii au fost nevoiți să-și desfășoare orele de sport în curtea școlii, atunci când vremea permitea sau într-o sală de clasă și pe coridoarele instituției de învățământ.

„O sală de sport e mai mult decât necesară. Ați văzut cum funcționăm, într-o sală mică, într-o fostă sală de clasă, unde au loc, simultan două ore de sport, cu doi profesori și copii din clase diferite. Câteodată se întâmplă să fie și 40 de copii în această sală! Niciodată nu a avut această școală o sală de sport. Eu am fost elevă aici și făceam iarna orele de sport pe coridoarele școlii. Aveam saltele puse de-a lungul coridorului și așa făceam sport“, ne-a mai spus prof. Gieanina Sin.

Marți, 21 ianuarie, i-am găsit pe elevii din două clase ai acestei școli la ora de educație fizică și sport, care se desfășura în această sală de clasă improvizată în sală de sport„Acestea sunt condiții de anul 2020!“, a exclamat unul din profesorii de sport ai școlii.

O altă problemă este lipsa laboratoarelor de specialitate. În momentul de față, școala dispune de două laboratoare, însă din lipsă de spațiu acestea servesc și de sală de clasă.

Avem un cabinet de informatică și unul de Științele naturii pentru profesorii de chimie, fizică și biologie. Sunt extrem de necesare amenajarea acestor laboratoare, mai ales că, din ce știu eu, în proiect sunt cuprinse toate tipurile de laboratoare: pentru științele naturii, pentru limbi străine, pentru informatică“, ne-a mai spus prof. Gieanina Sin.

Fonduri europene pentru modernizarea și dotarea școlii

Totuși, un proiect cu fonduri europene le dă speranțe elevilor și cadrelor didactice de aici, că totul se va schimba. Primăria Făgăraș a câștigat un proiect cu fonduri europene unde este inclusă și modernizarea și dotarea acestei școli, modernizare în valoare de aproximativ 10 milioane de lei.

Vor fi lucrări de consolidare și reabilitare a corpului de clădire al Școlii Gimnaziale nr. 7, extinderea acesteia cu un nivel și dotări aferente, precum și construirea unei săli de sport și realizarea unui lift exterior.
Valoarea este de 9.910.087,97 lei, iar investiția e cuprinsă în proiectul ”Modernizarea Școlii Gimnaziale nr.7 și a rețelei de străzi urbane în vederea creșterii calității vieții în Municipiul Făgăraș”.

„Din punctul meu de vedere, este minunat acest proiect, mai ales că aici eu sunt responsabilă. De asemenea, predau matematică în limba germană. Pentru toți copii care aparțin de circumscripția noastră o să fie cea mai frumoasă școală din oraș. Vor beneficia de toate condițiile: băi, lift,laboratoare, sală de sport“, a mai pus directorul adjunct al școlii.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 -2020, Axa prioritară 13.

„Scopul proiectului este îmbunătățirea calității vieții populației din Municipiul Făgăraș prin îmbunătățirea ofertei educaționale și a infrastructurii publice urbane. Proiectul ”Modernizarea Școlii Gimnaziale nr.7 și a Rețelei de străzi urbane, în vederea creșterii calității vieții în municipiul Făgăraș” propune lucrări de modernizare și reabilitare la Școala Gimnazială nr.7 situată pe strada Dr. Ioan Șenchea, nr.104B și lucrări de reabilitare și modernizare a 11 străzi urbane: Str. Azotului, Str. Câmpului, Str. Vasile Alecsandri, Str. Constantin Brâncoveanu, Str. Nicolae Bălcescu tronson 2 si 3, Str. Mihai Eminescu tronson 2, Str.1 Decembrie 1918, Str. Titu Perția, Str. I.M.Klein, Str. Salcâmului Tronson 1, 2, str. Uniunii“, ne-a declarat Laura Mihaiu, manager de proiect din cadrul Primăriei Făgăraș.

Obiectivele specifice ale proiectului:

1. Consolidarea și reabilitarea clădirii existente a Școlii Gimnaziale nr. 7 și extinderea acesteia cu un nivel și dotări aferente;
2. Construcție nouă sală de sport;
3. Realizare lift exterior clădire scoală;
4. Reabilitare și modernizare infrastructura stradală urbană (11 străzi).

Valoarea totală a proiectului este de 21.174.097,23 lei, din care 17.351.051,23 lei sunt cheltuieli eligibile nerambursabile din FEDR (85%), 2.653.690,31 lei sunt cheltuieli eligibile nerambursabile din bugetul naţional (13%) și 1.169.357,94 lei reprezintă contribuția proprie a Municipiului  Făgăraș.

Contractul de finanțare a fost semnat în 27 iunie 2019. Atunci, Primarul Făgărașului a fost prezent la sediul ADR Centru unde împreună cu Simion Crețu, directorul general ADR Centru, a semnat contractul de finanțare nerambursabilă, în valoare de peste 20 de milioane de lei.
Perioadă de implementare este de 39 luni.

„Școala Gimnazială nr. 7 nu era modernizată, nu s-a investit de foarte mulți ani. Această instituție de învățământ are un număr de elevi foarte mare și nu are spațiu necesar unde să se facă sport, am văzut că aceste ore se desfășurau într-o sală de clasă și aveau nevoie de modernizarea infrastructurii. La Școala nr. 7 vom reabilita întreaga clădire. Vom construi încă un etaj și vom face laboratoare. Vom construi și o sală de sport, iar lângă această investiție, mai avem și 11 drumuri de reabilitat. Școala va fi reabilitată și modernizată din toate punctele de vedere. Va fi făcută consolidarea, vor fi refăcute toate rețelele, se va face eficientizare electrică, va avea dotările necesare, inclusiv mobilierul, vor fi înființate laboratoare cu toată dotarea necesară, va fi înlocuit acoperișul, va fi refăcută arhitectura, curtea școlii va fi amenajată, se va construi o sală de sport. În momentul de față, suntem în procedura de implementare și am terminat achiziția pentru firma care ne ajută la implementarea proiectului și suntem în faza de achiziție a proiectării și execuției lucrării. Noi ne-am dori să începem lucrările în vacanța mare“, ne-a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Birocrația și contestațiile au întârziat începerea lucrărilor la noua sală de sport de la „Ovid Densușianu“

Compania Naţională de Investiţii a semnat la finalul anului trecut contractul pentru construirea unei noi săli de sport la Școala Gimnazială „Ovid Densușianu“, după ce licitaţia fusese blocată de o contestaţie. La această licitaţie, cu o valoare estimată de 7,7 milioane de lei, se înscriseseră 4 companii de construcţii, iar contractul a fost adjudecat de către maramureşenii de la Indprodcom SRL, care au oferit un preţ de 6,96 milioane de lei, cu tot cu TVA.

Compania Națională de Investiții a semnat contractul cu asocierea firmelor de proiectare și execuție. La sfârșitul lunii februarie-începutul lunii martie trebuie să predea proiectul și pe urmă să fie dat ordinul de începere al lucrărilor. Bănuiesc că undeva după jumătatea lunii martie vor începe lucrările“, ne-a mai spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Reamintim că proiectul a fost câștigat încă din 2016 de administrația locală, iar acesta se va realiza prin Compania Națională de investiții din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. În acest sens, încă de la sfârșitul anului 2017 a fost demolată vechea clădire unde elevii desfășurau orele de sport. Procedurile privind această investiție s-au întins până în primăvara anului 2019, când Compania Națională de Investiții a scos lucrarea la licitație. Procedura de achiziție s-a oprit apoi, după ce aceasta a fost contestată la începutul lunii octombrie 2019.

Conform proiectului, suprafaţa construită a viitoarei săli de sport de la Şcoala Gimnazială „Ovid Densuşianu” este de 1.045 mp, cu un regim de înălţime P+1, partea de la parter fiind dedicată sportivilor şi activităţilor desfăşurate de ei, iar partea de la etaj – dedicată spectatorilor. De asemenea, sala este dimensionată astfel încât să poată fi utilizată pentru mai multe discipline sportive, existând marcaje cu distanţele de siguranţă aferente care permit practicarea mai multor sporturi: baschet, tenis sau volei.
Sala va dispune de o tribună cu 100 de locuri, vestiare pentru sportivi şi grupuri sanitare pentru public. Aceasta este destinată uzului didactic, dar va putea fi folosită şi în timpul vacanţelor sau weekend-urilor. Totodată, sala va putea fi utilizată şi pentru activităţi non-sportive de genul celor culturale sau recreative (serbări, prelegeri, expoziţii etc.).
Proiectul a fost aprobat în cadrul subprogramului Săli de sport, realizat prin cadrul Programului Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social derulat de CNI, cu o valoare de 6.479.584 lei (fără TVA), respectiv 7,71 milioane de lei, cu tot cu TVA. Vechea sală de sport a fost demolată în 2017, deoarece risca să se prăbuşească, după cum au susţinut oficialii Primăriei.

Două noi grădinițe în Făgăraș

Primăria Făgăraș a predat la sfârșitul lunii decembrie 2019, amplasamentul pentru construirea unei noi grădinițe cu program normal, pentru 60 de copii. Investiția este de 2 milioane de lei, fondurile fiind obținute datorită parteneriatului încheiat de municipalitate cu Ministerul Educației Naționale, prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare și Universitare.

Echipa coordonată de Laura Mihaiu, consilier în cadrul Compartimentului Proiecte, s-a întâlnit atunci cu o delegație a Ministerului Educației, cu proiectantul și executantul care vor realiza construcția. Lucrările urmează să înceapă în primăvara acestui an, termenul de finalizare fiind de 12 luni. Contractul de finanțare a fost semnat în 19 decembrie 2018, iar întregul proiect – care prevede și dotarea grădiniței, va fi finalizat până cel târziu în luna decembrie a anului 2023.

Învățământul este o prioritate pentru noi și muncim pentru dezvoltarea infrastructurii necesare. În prezent, locurile în unitățile preșcolare sunt insuficiente la nivel local. Împreună cu Ministerul Învățământului, printr-un contract de asociere, s-au accesat fonduri europene iar noi am pus la dispoziție terenul de pe strada Cetății. S-a finalizat și acolo licitația. S-a făcut proiectarea și trebuie să înceapă execuția. Când permite timpul, se începe lucrarea. Ordinul de începere a lucrărilor s-a dat anul trecut “, ne-a declarat Gheorghe Sucaciu.

Viitoarea unitate de învățământ va fi ridicată pe un teren al municipiului, situat pe strada Cetății, vizavi de sediul Serviciul de Administrare a Domeniului Public (ADP). Aceasta va avea 3 săli și va fi dotată cu mobilier specific învățământului preșcolar. De asemenea, pe terenul din incintă vor fi amenajate un loc de joacă, un teren de sport, spații verzi, o groapă cu nisip și o parcare.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, valoarea totală a investiției fiind de 1.990.962,9 lei. Cheltuielile eligibile aferente Ministerului Educației Naționale sunt de 1.658.113,21 de lei, iar cele aferente Municipiului Făgăraș sunt de 332.849,69 lei. Din suma aferentă Municipiului Făgăraș, 282.922,24 lei sunt fonduri nerambursabile din Fondul European de Dezvoltare Regională (85%), 43.270,46 lei nerambursabili din bugetul naţional (13%) și 6.659,99 lei reprezintă contribuția proprie din bugetul local.

Un alt proiect care vizează construcția unei viitoare grădinițe este realizat de Ambasada SUA.

Grădinița în limba germană va fi mutată într-o clădire nouă. Împreună cu Ambasada SUA, avem un proiect finanțat de ambasadă, de a construi o nouă grădiniță pe strada Negoiu, cu intrare și de pe Iazul Morii. Ambasada se ocupă de toate demersurile: licitații, proiectare, execuție și pe urmă ne predă nou clădirea. A fost o sesiune de proiecte și în urma vizitei în teren a unor oficiali de la Ambasada SUA la Grădinița în limba germană, au văzut că avem nevoie de o construcție nouă și ne-au aprobat proiectul. Au venit în teren și așteptăm să-l pună în practică“, a mai spus primarul Făgărașului.

Investiții și din bugetul local

De-a lungul anilor, instituțiile învățământ au beneficiat și de bani pentru investiții și din bugetul local. În 2016  s-au alocat 3 353 227 lei noi , în 2017 – 3 723 773 lei noi, în 2018 – 476 408 lei noi, în 2019 – 186 353 lei. Și pentru acest an sunt prevăzute sume importante de bani din bugetul local.

Toți directorii de grădinițe, de școli care au solicitat anumite lucrări, anumite investiții li s-a pus la dispoziție, ori prin resurse proprii, prin compartimentul ADP, unde avem oameni angajați care pot face lucrările respective cumpărând doar materialele, ori acolo unde lucrările au fost mai mari, am angajat firme și am făcut aceste lucrări“, ne-a mai spus Gheorghe Sucaciu.

Una din lucrările aflate pe lista din acest an este amenajarea unui internat pentru elevi la Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea“.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *