„Nu sunt lucrări ușoare și nici pe oameni nu îi impresionezi, am trăit-o! Oamenilor poți să le spui orice, că ai depus proiectul, că ai obținut finanțarea, nu-i interesează! Pe ei îi interesează când execuți lucrarea și văd că pe la poarta lor există rețea de apă și canal“

Introducerea rețelelor de apă și canalizare este un obiectiv imperios necesar și pentru comunele Țării Făgărașului. Sunt comune care au reușit să realizeze aceste proiecte, sunt localități unde se caută finanțări pentru aceste utilități și sunt și administrații locale care se apropie de final cu aceste lucrări. În comuna Șercaia, în urmă cu 8 ani, s-au depus primele proiecte pentru apă-canal. Fiind lucrări foarte mari și costisitoare, s-au realizat mai multe proiecte, administrația locală găsind surse de finanțare externe, atât din fonduri europene, cât și guvernamentale. Potrivit primarului Cristinel Paltin, până în 2021, toată comuna va avea rețea de apă-canal funcțională. Urmăriți un interviu cu primarul comunei Șercaia despre investițiile la apă-canal, dar și despre alte proiecte propuse sau derulate în satele comunei.

Aș vrea să ne prezentați situația lucrărilor. Aveți mai multe lucrări în comună, mai ales la rețele de apă-canal. Care este stadiul lor?

Aș vrea să vă prezint finalitatea lor, pentru că ne chinuim cam de mult cu apa- canal, dar nu pentru că suntem noi incapabili, ci pentru că asta este legislația și trebuie respectată. După ce in 2015 am închis proiectul pe fonduri europene pe Șercaia, anul trecut am închis și al doilea proiect de apă-canal pe administrația Fondului de Mediu. Am terminat Hălmeagul și din decembrie funcționăm și nu sunt impedimente: stația de epurare merge bine, nu am avut nici un blocaj. Bineînțeles că mai sunt corecții de făcut, suntem în perioada de garanție – timp de 2 ani, până în decembrie 2021- în care să vedem toate neregulile, dacă vor fi. Sperăm să nu fie. În urma experienței acumulate în timp, am descoperit câteva lucruri pe care aș vrea să le corectez și le voi corecta,  încât să funcționeze bine.

S-a creeat o problemă în plus la Hălmeag, față de Șercaia, pentru că, dacă la Șercaia apa vine prin cădere și nu suntem obligați să pornim cele două pompe, care să  facă presiune, la Hălmeag trebuie să ținem cu pompele presiunea în toată instalația. Nu am avut întreruperi până acum și sper să nu fie.

Funcționați corect cu ajutorul stațiilor de pompare!

Da. Așa este prevăzut în proiect, dar nu sunt niște stații deosebit de costisitoare, sunt stații performante, cu motoare destul de mici, care țin presiunea constantă. Nu pot omite faptul că ne ajută și situația, în sensul că acum nu sunt foarte mulți racordați. Făcând recepția în decembrie, nu sunt decât vreo 76 de contracte din aproximativ 150, jumătate practic sunt branșați; din primăvară se vor branșa și ceilalți, și la apă și la canal. De fapt, ei au ambele branșamente la limita proprietății. Nu mai avem de executat decât maxim 10 branșamente de apă-canal și practic tot Hălmeagul va fi branșat; am branșat și chiar și  grădinile unde nu sunt case.

Să ne reamintim, în ce an ați început lucrarea la Hălmeag?

În 2012 a fost depus proiectul pe Fondul de Mediu și s-a finanțat în 2015 și de atunci, tot derulăm. Nu sunt lucrări ușoare și nici pe oameni nu îi impresionezi, am trăit-o! Poți să le spui orice, că ai depus proiectul, că ai obținut finanțarea, nu-i interesează! Pe oameni îi interesează când execuți lucrarea și văd că pe la poartă pe la ei există rețea.

Care ar fi motivul pentru care oamenii nu mai cred în proiecte, este o problemă generală!

Este o problemă generală, până acum am fost tot păcăliți, că facem, că dregem și au trecut 30 de ani de la Revoluție. Ținta mea acum, la sfârșit de mandat este ca, prin, raportările pe care au început să ni le ceară și ANSC, Ministerul Dezvoltării și SEGA, se pune problema ca, din 2021, România să plătească penalități, taxa de infringement, pe apă-canal, la fel cum va plăti din 2020 pe gunoaie. Deci ținta mea este ca Șercaia să fie scoasă din această schemă, pentru că are instalație de apă și canal funcțională și oamenii să fie scutiți de un impozit.

La Vad care este stadiul la apă-canal?

La Vad, a decurs destul de bine lucrarea, peste jumătate din rețea este executată. Este vorba de rețeaua de apă și canal, pe fonduri europene, pe măsura 7.2. Putea să fie terminată până la ora asta, dar negăsind apă, a trebuit să schimbăm soluția tehnică, lucru care poate dura cel puțin un an de zile. Apoi nu mai avem de executat decât canalizarea de pe DN73 și aducțiunea până în Șercaia. Vom face încă două foraje aici, în zonă, unde hidrologul ne-a informat că este apă. Cred că o să mai facem încă un bazin de stocare,  pe lângă cel existent, în același amplasament, unde există acum și după vom coborî cu apa, tot prin diferență de nivel, până în capătul satului, unde o să montăm niște pompe pentru a ține o presiune constantă în Vad, la fel ca la Hălmeag.

Din experiența celorlalte proiecte, dacă nu veți întâmpina probleme, cam când credeți că finalizați?

Cam pe la jumătatea anului, dacă lucrurile merg  bine, ar putea să fie finalizat și Vadul. Chiar dacă se va mai prelungi, sper să fie gata în cursul anului 2020. Nici nu vreau să mă gândesc că la sfârșitul anului, de sărbători, oamenii să nu aibă apă și canal!

Mai avem doua proiecte, unul de apă și unul pe canal, prin PNDL 1, pe extindere rețea în Șercaia, ca să putem cuprinde absolut totul. In primul proiect, din 2009, la prima depunere prin fonduri europene, nu am putut să prindem tot satul Șercaia, pentru că nu ne-a permis bugetul, și am avut acolo o cofinanțare destul de mare.

Cât la sută din locuitori au apă și canal din Șercaia?

Acum este 90% din Șercaia. Până la mijlocul anului, lucrările pe PNDL, și pe apă și pe canal, vor fi închise, recepționate, depusă documentația, pentru a face inspecțiile care se preconizează să vină pe teren. A fost o finanțare în care toată răspunderea cu aceste programe este a ordonatorului de credite, deci ei au dat banii, prin Ministerul Dezvoltării, fără să pună prea multe întrebări. Poate unii se bucură, dar este o responsabilitate imensă, să dai semnătură că îți merg lucrurile bine.

În final, după ce închidem toate proiectele de care v-am spus, la nivel de comună, rămân două străzi care nu vor avea apă-canal. O stradă este în Vad, strada Prundului, pe care nu am putut să o punem în proiect, fiind tot pe fonduri europene, pentru că a fost asfaltată în primul proiect. Am fi intrat peste perioada aceea de monitorizare de 5 ani și să stricăm asfaltul, chiar și pe trotuarele. Dar asta nu înseamnă că oamenii aceia nu vor fi și ei cuplați la sistemul de apă- canal: în 2020 se termină perioada de monitorizare, probabil că vom primi controalele obișnuite, după care vom ataca și această stradă și încă o stradă la Hălmeag, destul de mică, ce nu ridică probleme, pe care am putea să o facem anul acesta. E o străduță de vreo 10 case, care a fost într-o zonă inundabilă. Nu am cuprins-o în primul proiect, pentru că m-am temut să nu fim descalificați și să pierdem tot proiectul, din cauza unei străzi. Se poate face din bugetul local, fără nicio problemă, sunt sume care se pot suporta din bugetul local.

Deci preconizați ca la începutul anului 2021, toată comuna să aibă apă-canal!

Așa preconizez, semnul de întrebare îmi rămâne strada Prundului: durează până facem documentația, licitația, dar ca și execuție nu cred că durează mai mult de o lună. Apoi vom putea spune că suntem o comună care are apă și canal. Avem creat serviciu de apă-canal nivel de primărie.

Cât plătesc oamenii pentru apă și canal?

Avem la 3,50 lei/metru cub de apă și 80 % din 3,50 lei la metru cub de apă se raportează în canalizare. Deci dintr-un metru cub, 800 litri merg către canalizare, acolo este prețul tot cam la 3,50 lei, deci, undeva la 7 lei/metru cub de apă și canal în total.

Aveți angajați la acest serviciu?

Avem angajați, am făcut serviciu, avem licență și ne ocupăm să dezvoltăm acest serviciu. Am început să facem dotarea necesară, cu aparat de sudură în polietilenă, mașină de tăiat asfalt, tot ce ar trebui să avem în caz de avarie, pentru că inevitabil, vor fi și avarii, în timp.

Aveți proiecte și pentru asfaltare?

Avem prin PNDL2 , „Modernizare drumuri sătești“, așa se numește proiectul. În mare parte sunt drumurile din interiorul comunei, care mai sunt neasfaltate și pe care s-a executat rețeaua de apă-canal, pentru că acesta a fost motivul pentru care au rămas neasfaltate. Am făcut licitația, am desemnat constructorul, cu contestațiile de rigoare, cu impedimente, am eliberat autorizația de construcție. Aștept să dau ordin de începere a lucrărilor, care probabil va fi în primăvară, când va fi timpul bun. Este vorba de asfaltare de până la 6 km de drumuri comunale. Cele mai multe sunt în Vad, Hălmeag și Șercaia, cam  aceasta este ordinea. Dacă timpul nu va fi prielnic și va ploua, ca să nu permită asfaltarea, nu o vom face, vrem să rămână o lucrare bine făcută

Ați mai pregătit și alte proiecte?

Da, am pregătit, dar rămân deocamdată scrise, pentru că nu se preconizează a fi niște programe de finanțare în condițiile în care deficitul bugetar este acela care este la ora aceasta. Dacă se deschid programe de finanțare, eu sunt pregătit, dacă nu, rămân așa cum sunt sau ne organizăm pe bugetul local.

Care sunt cifrele la bugetul local?

Nu știm încă, avem ceva bani rămași, în fondul de rulment, o sumă destul de bunicică, dar nu am mărit taxele locale, de fapt nu le-am mărit niciodată! Trebuia să le mărim obligatoriu cu gradul de inflație, dar numai anul acesta am aplicat procentul de 4,6%, de inflație, deci practic bugetul la Șercaia a scăzut an de an! Avem un grad de colectare destul de bun, dar nu este perfect, nu este de 100%. Având taxe mici, normal că gradul de încasare este foarte bun, pentru că oamenii vin și își achită sumele datorate bugetului.

Cu gunoaiele era o problemă, ce ați mai făcut?

Problema cu gunoaiele este o problemă națională, pentru că sunt gunoaie peste tot. Nu este doar o problemă la Șercaia sau în altă localitate din zona noastră, este o problemă națională, pentru că nu au avut un program coerent de gestionare a deșeurilor și vin acum la noi cu taxe de infringement, ne pozează cu drona. Este o problemă obligatorie, care trebuie rezolvată și nu se poate rezolva dacă nu ne implicăm, atât unitatea administrativă, cât și locuitorii comunei. Nu putem să scădem cantitatea de gunoi dacă nu suntem conștienți și punem în tomberon  inclusiv ce măturăm în curte. Nu se poate așa ceva, nu ai cum să faci lucrul acesta, pentru că ce mături în curte nu este gunoi menajer! Noi nu avem nici educația necesară și asta e o muncă titanică. Rămâne ca prioritate pentru anul acesta să începem această campanie de conștientizare, pentru că este în folosul nostru, al tuturor. Trebuie să avem o comună curată și sănătoasă, cu colectare selectivă și tot ce trebuie. Eu aș fi dat voie ca gestionarea să fie pe unități administrative, de ce să fie pe județ, de ce să plătesc eu nu știu unde, dacă eu vreau să îmi fac cât mai ieftin, pentru comună. Prețul la salubritate a urcat, este de 12 lei pe persoana, păi de unde să plătească omul!? Mai cu seamă în mediul rural!

Aveți contract cu o firmă de la Brașov?

Da, este obligatoriu să avem operator. Omul zice, de unde să dau în fiecare lună 12 lei pe persoană!? Si închide poarta, nu mai scoate gunoiul, dar el face gunoi, și îl duce unde crede de cuviință, să nu îl vadă nimeni, noaptea, și apoi apar gunoaie pe râu! Gestionarea gunoiului a fost proastă, cred că cea mai bună soluție este să ne rezolvăm noi problema , la nivel de comună. Dacă nu o facem, vine altul, dar nu vom mai avea nici un ban pentru altceva. Toți banii se vor duce către firma care colectează gunoiul. Am făcut socoteala, la nivel de comuna Șercaia, cam 400-500 de mii de lei pe an, sunt de plătit la o firmă de colectare. Extraordinar de mult, în condițiile în care noi trebuie să facem și igienizarea. Altă cheltuială, alți 100 mii lei, pentru că nu vine nimeni să îți adune ție gunoaiele.

Alte proiecte mai aveți? Din bugetul local? La școli ați mai făcut investiții?

Nu am făcut pentru că nu este nevoie. Au fost renovate tot timpul, sunt funcționale. De fapt, la școala din Șercaia trebuie să mai asigurăm apa caldă. Vom alege între a monta niște aparate Delimano pe robinet sau de a lua apă caldă din centralele termice. În rest, nu sunt probleme. Avem pregătit încă un proiect pentru a reabilita grădinița din Șercaia, pentru că nu a fost reabilitată și este singura clădire aparținătoare școlii care nu a fost reabilitată.  Proiectul este pregătit, ca și documentația, așteptăm o oportunitate de depunere. Dar anul acesta închidem lucrările de canalizare și ne axăm pe gunoaie, ca prioritate.

 

 

 

 

Un comentariu la „„Nu sunt lucrări ușoare și nici pe oameni nu îi impresionezi, am trăit-o! Oamenilor poți să le spui orice, că ai depus proiectul, că ai obținut finanțarea, nu-i interesează! Pe ei îi interesează când execuți lucrarea și văd că pe la poarta lor există rețea de apă și canal“

  • februarie 6, 2020 la 6:07 am
    Permalink

    Aveti dreptate,de studii de fezabilitate si depunerea proiectelor…..praf in ochi.Acum o luna,Orban si Mares,faceau mare tam tam cu centura Fagarasului,mai trebuia un aviz.Cand incep lucrarile?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.