Spitalul din Făgăraș, modernizat din temelii. Proiecte și investiții de anvergură în ultimii ani

Nu mai este o noutate că avem unul dintre cele mai slabe sisteme de sănătate din Europa, România clasându- se cu succes pe primele locuri în topuri deloc onorabile privind infecțiile intraspitalicești, cea mai mare rată a mortalității infantile sau la mortalitatea cauzată de cancer și boli cardiovasculare. Totuși,  sistemul de sănătate din România se luptă pentru a se reforma, iar dublarea salariilor cadrelor medicale poate fi considerată un început firav în contextul menţinerii corupției, a investițiilor insuficiente și a exodul personalului calificat, relevă datele unei analize „The Economist“, a jurnaliștilor britanici.

Făgărașul nu a fost ocolit de problemele din sistemul de sănătate românesc, iar nemulțumirile față de serviciile oferite au fost semnalate frecvent de cetățenii Țării Făgărașului. Ani la rând nu s-au înregistrat investiții sau proiecte serioase care să ducă la îmbunătățirea serviciilor medicale. Iar aceste lucruri sunt cunoscute și de cei responsabili. În acest context, la Făgăraș, în ultimii cel puțin doi ani, sunt notate investiții importante, unele așteptate de mai bine de 30 de ani.

Pe un drum bun

Încet, încet, lucrurile din spitalul din Făgăraș încep să se îmbunătățească. În ultimii ani au fost făcute eforturi mari pentru  dotarea și modernizarea acestuia, iar rezultatele sunt deja vizibile. Dacă ani la rând, Primăria Făgăraș abia aloca bani pentru pentru parte din utilitățile spitalului, în ultimii trei ani, unitatea medicală din orașul nostru a beneficiat de sume considerabile din bugetul local pentru îmbunătățirea serviciilor medicale. Peste 4,6 milioane lei au fost alocați din bugetul local pentru lucrări de reabilitare, dotări și tot ce este necesar pentru condiții bune în spital. În plus, din bugetul spitalului și cu fonduri europene s-au făcut de asemenea investiții în aparatură, dar și de reabilitare, cu alte peste 3 milioane lei.

În ultimii doi ani, s-au făcut investiții de către spital în valoare de 2.843.000 lei plus 354.000 constând în lucrări de reabilitare în spital. De exemplu: reabilitarea băilor, zugrăveli, tot ce înseamnă întreținere și funcționare optimă a spitalului. Investiții importante s-au făcut în aparatura medicală, iar unul din exemple este dotarea sălii de Ortopedie cu flux laminar. Vreau să specific că în anul 2019 am avut un excedent de 2, 8 milioane de lei, sumă care va fi folosită la reabilitarea celorlalte săli de operație cu flux laminar și dotarea Pediatriei, la care se lucrează“, ne-a declarat dr. Mihaela Pandrea, managerul Spitalului Municipal Făgăraș.

 

„Am venit la spitalul din Făgăraș, acum 2 ani și jumătate. Am evaluat situația spitalului în acel moment, am considerat că este important să facem câteva investiții, pentru viitorul făgărășenilor și sănătății lor, prin creșterea calității actului medical. Am început cu mutarea secției de Pediatrie, apoi a urmat  aprobarea proiectului „Ambulatoriu integrat“, pe fonduri europene. Am dotat laboratorul cu echipamente noi, în așa fel încât să reușim să facem analize medicale, nu numai pacienților internați în spital, ci tuturor făgărășenilor, prin Casa de Ajutor de Sănătate, dar și contra cost, să asigurăm acest serviciu medical în zonă, am dotat blocul operator cu săli de operație cu flux laminar. În acest an vom finaliza încă două săli de operație, practic vom finaliza această dotare a Blocului Operator. Am găsit spitalul în condiții financiare destul de delicate, în sensul că l-am preluat cu o pierdere de 1 milion de lei și în trei luni de zile, am reușit să avem un excedent de 2,4 milioane lei. Asta a fost în anul 2017. Apoi am continuat dezvoltarea mai multor secții și crearea mai multor servicii, pentru a avea un contract mai bun și o finanțare mai bună cu Casa de Asigurări de Sănătate și cu Ministerul Sănătății, prin accesul la alte programe naționale finanțate de minister.“, ne-a declarat Mariana Câju, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Făgăraș.

„Sănătatea este un domeniu pentru interes major pentru noi. Astfel am decis să investim cât mai mult în unitatea sanitară din Făgăraș, atât în aparatura medicală, cât și în confortul pacienților. Totodată, pe lângă investițiile de dotare a spitalului, am investit și în resurse umane. Degeaba avem aparatură dacă nu avem specialiști. Ați văzut că în ultimii ani, au venit mulți specialiști, datorită cărora făgărășenii nu mai sunt nevoiți să se adreseze spitalelor din marile orașe și sunt tratați în orașul nostru. Prin proiectele din bugetul local, dar și prin cele cu fonduri europene, sperăm ca în următorii ani, să avem un spital cum probabil sunt puține în țară“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Pediatrie nouă, un vis după zeci de ani de așteptări

Proiecte mari, despre care s-a vorbit ani la rând și care au rămas doar la stadiul de promisiune, încep să prindă contur. Unul din acestea este modernizarea Pediatriei.

Nu mai este o noutate faptul că imobilul în care se află secția de Pediatrie este vechi, iar condițiile de acolo nu sunt unele foarte bune, aceste lucruri stârnind deseori nemulțumirea părinților, care au ajuns cu copiii acolo. Nemulțumirile sunt de mulți ani și tot mulți ani s-a tot discutat și promis un proiect pentru o nouă Secție de pediatrie. În practică s-a pus în urmă cu mai bine de doi ani, când  actuala conducere a Primăriei Făgăraș, alături de conducerea spitalului, a demarat proiectul, care prevede mutarea secției de Pediatrie în clădirea principală a spitalului. Birocrația și avizele necesare au condus la întârzieri în ceea ce privește începerea lucrărilor și mulți făgărășeni s-au arătat sceptici din nou privind aceste lucrări. Totuși, din vara lui 2019 au demarat lucrările la noua secție de Pediatrie, care este amenajată în corpul principal al spitalului, lucrări realizate cu fonduri de la Primăria Făgăraș, de aproximativ 2 milioane de lei. În prezent se lucrează la modernizarea acestei secții, urmând ca lucrările să fie finalizate în această primăvară.

Secția nouă de Pediatrie va avea 25 de paturi, 6 saloane pentru însoțitori și bebeluși, de la 0 la 1 ani, saloane pentru copii de la 1-3 ani, de la 3 la 6 ani și de la 6 ani la 14 ani. De asemenea, este prevăzut un loc de joacă, în sala de așteptare, izolatoare, săli de tratament, potrivit ultimelor norme în vigoare.

După ce vor fi finalizate lucrările de amenajare, urmează partea de dotare. Iar în acest sens, făgărășenii au sărit în ajutor. Firme sau simplii cetățeni au organizat deja campanii de strângere de fonduri pentru finalizarea acestui proiect măreț al orașului.

Suma necesară pentru dotare este de aproximativ două milioane de lei. În acest sens, vor fi folosiți bani din excedentul bugetar al spitalului, banii din campaniile de strângere de fonduri, dar și din bugetul Primăriei Făgăraș.

O policlinică modernă, cu bani europeni

Și dacă vorbeam de mutarea Pediatriei în clădirea principală a spitalului, pentru imobilul destul de degradat care a găzduit zeci de ani Pediatria, s-a găsit o soluție de modernizare. Municipiul Făgăraș a depus în anul 2018 o cerere de finanțare pentru proiectul „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea ambulatoriului din cadrul Spitalului Municipal «Dr. Aurel Tulbure» Făgăraş”. După un an de zile, mai exact în toamna lui 2019, proiectul Făgărașului a fost declarat câștigător, iar primarul Făgărașului a semnat contractual de finanțare la ADR Centru din Alba Iulia.

Proiectul vizează reabilitarea, modernizarea şi dotarea clădirii actualei secţii de pediatrie şi transformarea acesteia într-un Ambulatoriu Integrat în care vor fi relocate toate cabinetele medicale ce compun ambulatoriul, pe parcursul a 36 luni de implementare.
Valoarea totală a cererii de finanțare contractate este de 11,339,458.00 lei din care 10,465,752.78 lei reprezintă valoarea finanțării nerambursabile.

 

Prin «Reabilitarea, modernizarea si dotarea ambulatoriului din cadrul Spitalului Municipal “Dr. Aurel Tulbure” Fagaras»”se doreste dezvoltarea retelei de centre medicale moderne, capabile sa furnizeze îngrijire primara continua, inclusiv pentru pacientii din mediul rural, ceea ce va conduce atât la eficientizarea sistemului de sanatate, prin reducerea internarilor evitabile, cât si la accesibilizarea ofertei de servicii de asistența în cadrul ambulatoriului. Prin reabilitarea, modernizarea si refunctionalizarea departamentului Ambulatoriu, atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu si lung, se va înregistra o creștere continuă a adresabilității. Astfel, prin acest proiect se vor reduce inegalitațile în ceea ce priveste starea de sanatate a populației, din zonele izolate sau defavorizate economic, prin diagnosticarea bolilor în stadiul incipient si tratarea cu succes a unor afecțiuni mai usoare, prevenind agravarea lor si ducând la scaderea ponderii persoanelor cu nevoi medicale neacoperite.“, ne-a spus Florina Peptea, manager de proiect din cadrul Primăriei Făgăraș.

 

Săli de operație de care nu dispun multe spitale din țară

Multe din secțiile din spital au fost dotate cu echipamente necesare, de ultimă generație, dotări realizate atât din bugetul spitalului, cât și din bugetul Primăriei Făgăraș.  Este vorba de Secția de Obstetrică-Ginecologie, Secția de Ortopedie, Secția de Dermato-Venerice, ATI, Secția de Dializă și Unitatea de Transfuzii Sangvine.

Una din investițiile importante, prezentate și de care nu puține spitale dispun în momentul de față, a fost dotarea unei săli de operații din Blocul Operator, cu flux laminar, pentru Programul de Endoprotezare.  Instalația are rolul de a purifica aerul din sală și astfel scade riscul de contaminare cu bacterii prin aerofloră, iar pacienții sunt mult mai în siguranță. Se pot face operații cu risc mai înalt, operații de protezare articulară, operații care aveau un risc destul de crescut în condițiile în care sala era una obișnuită, așa cum declara medicul Bogdan Băniceru.

În aceeași secție s-a investit de asemenea, într-un artroscop, echipament important pentru operațiile ortopedice. Suma necesară pentru această investiție a fost de 200.000 de euro.

Iar ambițiile în ceea ce privește săli ultramoderne de operație la Făgăraș, nu se opresc aici. Anul acesta, pe lista de investiții sunt celelalte două săli de operație.

Vreau să specific faptul că avem un excedent de 2,8 milioane, bani care vor fi folosiți anul acesta pentru reabilitarea celorlalte două săli de operație cu flux laminar și doatarea Pediatriei, la care se lucrează în acest moment“, a mai spus dr. Mihaela Pandrea.

Aparatură de ultimă generație

De asemenea, în vara anului trecut, la Spitalul din Făgăraș au ajuns doi roboți speciali concepuți pentru distrugerea bacteriilor, dar şi a viruşilor. Aparatul este folosit în spitalele din Statele Unite unde, de altfel, a fost şi conceput. Spitalul din Făgăraș este singurul din județul Brașov care deține un astfel de echipament iar în țară, doar Institutul Nasta și Spitalul Universitar dețin astfel de aparate.

Roboții, pe care producătorii americani i-au numit Zoe și Paulette, sunt dotați cu lumină pulsată ultravioletă cu xenon, care distruge infecțiile nosocomiale – o mare problemă a spitalelor din România. Un ciclu de funcționare al acestui echipament este de 5 minute, practic în câteva minute o singură sală  va fi dezinfectată eficient.

Investiția este de aproximativ 2 milioane de lei, iar suma a fost asigurată de Primăria Făgăraș (10%) și Ministerul Sănătății(90%).

 „Ministerul Sănătății a finanțat împreună cu Consiliul Local, aducerea a doi roboți care combat infecțiile nosocomiale. Este o mare problemă în ultimii ani, în țara noastră, în toate spitalele publice, dar și private. Este un program al Ministerui Sănătății și Făgărașul a a fost pionier în acest program în sensul că este unul din puținele spitale care au avut acces la aceste fonduri după Insttutul Nasta sau spitalul de Urgență din București“, a mai spus Mariana Câju.

9 milioane pentru Secția de ATI

Pe lângă toate aceste proiecte, reprezentanții unității medicale, printr-un proiect finanțat de Ministerul Sănătății și cofinanțat de Primăria Făgăraș, vor să transforme secția de ATI, într-una cum puține unități medicale din România au. Proiectul în valoare de peste 9 milioane de lei prevede aparatură pentru dotarea secției de ATI.

Am făcut o cerere la Ministerul Sănătății pentru finanțare acestei secții. Vom avea și acolo flux laminar și toate echipamentele modern. Aș vrea să reamintesc că Secția de Terapie Intensivă am reușit acum un an să o includem în programul national de servicii pentru acest sector. Acest lucru înseamnă că primim bani pentru serviciile medicale de la Ministerul Sănătății și pacienții au un act medical mult mai bun“, a declarat Președ. Consiliului de Administrație al Spitalului.

 Făgărășenii nu vor mai fi nevoiți să bată drumul la Brașov

Și mai exact, reprezentanții unității medicale din orașul nostru vor să înființeze trei structuri noi, foarte necesare în orașul nostru, pentru ca pacienții să nu mai fie nevoiți să bată drumul Brașovului, în cazul în care au nevoie de consultații de specialitate. Este vorba despre un cabinet de Ortopedie pediatrică, unul de Nefrologie și un punct de recoltare de analize.

La finalul anului, am aprobat crearea a două cabinete medicale extrem de importante pentru ambulatoriu nostru. Ce înseamnă acest lucru? La Centrul de Dializă, va funcționa un cabinet de Nefrologie, unde pacienții vor fi inițiați în această procedură, nemaifiind nevoie ca făgărășenii să meargă la Brașov, pentru a face această inițiere de procedură. De asemenea, am aprobat crearea unui Cabinet de ortopedie pediatrică. Practic, vom avea un medic ortoped pediatric, care va reuși la Făgăraș, în cadrul Secției de Pediatrie să dea acest serviciu populației. Să nu uităm că până acum, făgărășenii și pentru un ghips mergeau la Brașov. De asemenea, am hotărât crearea unui punct de analize medicale, de recoltare. Vom avea un asemenea centru și în ambulatoriu integrat pe fonduri europene, în așa fel încât să fie recoltate analize pentru toți pacienții din Țara Făgărașului și nu numai, pentru cei internați în spital“, ne-a mai spus Mariana Câju.

Centru modern de dializă la Făgăraș

Un Centrul de Dializă modern și care să acopere necesitatea tuturor pacienților din Țara Făgărașului și nu numai! Asta vor să realizeze la Făgăraș, conducerea spitalului cu ajutor și din partea administrației locale. În acest sens, au început deja investițiile aici.

Proiectul de extindere și modernizare a Centrului de Dializă vizează mărirea capacității de soluționare a cazurilor care necesită dializă la noi în oraș. În prezent sunt 25 de pacienți care beneficiază de servicii în cadrul acestei secții, în cadrul Programului Național, susținut de Ministerul Sănătății. Însă dacă acest centru se va extinde, există posibilitatea ca alți 30 de pacienți care în prezent merg la Brașov sau Sibiu, să se trateze la Făgăraș.

Deja investițiile la acest centru au demarat și la această secție au ajuns trei echipamente noi și s-au achiziționat două autoturisme pentru transportul pacienților. Urmează ca din acest an să înceapă lucrările de extindere a acestei secții, cu bani din bugetul local al Primăriei Făgăraș.

Lista de investiții de la spital este mult mai lungă. De la aparatură pentru secțiile din spital și până la sistem supraveghere video, sistem IT spital sau aplicație software integrată pentru activitatea medicală și de gestiune, s-a achiziționat în limita fondurilor disponibile tot ce e necesar pentru ca nivelul actului medical să fie unul cât mai ridicat.

Un comentariu la „Spitalul din Făgăraș, modernizat din temelii. Proiecte și investiții de anvergură în ultimii ani

  • ianuarie 22, 2020 la 7:10 pm
    Permalink

    Este de laudat ce sa facut si ce se face la spital, se stie ca spitalul deserveste peste 100000 de locuitori din Tara Fagarasului ! Este inportanta dezvoltarea si inmultirea sectiilor de specialitate din spital, dar as intreba si sper sa primesc si un raspuns, pe cand un cabinet si o sectie de oncologie la spitalul nostru ? Sunt sute daca nu mii de bolnavi de cancer, care trebuie sa mearga la Brasov pentru o banala trimitere la analize sau un simplu control medical. Si acesti oameni sunt cu adevarat bolnavi !!!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.