Primarii din Țara Făgărașului, la Ministerul Mediului: „Am transmis mesajul că suntem foarte hotărâți și nu ne lăsăm cu una cu două“

Mai mulți primari din Țara Făgărașului împreună cu președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, și cu deputatul făgărășean Mara Mareș, au fost prezenți ieri la Ministerul Mediului. Aleșii făgărășeni s-au întâlnit cu Ministrul Mediului, Costel Alexe. Unul din subiectele discutate a fost legat de  înființarea Parcului Național Făgăraș.

Proiectele județului Brașov se află pe agenda Guvernului Orban! De data aceasta am însoțit delegația primarilor din Țara Făgărașului la întâlnirea cu ministrul Mediului, domnul Costel Alexe! Tema principală a discuției de azi a fost Parcul Național Făgăraș!
Voi face echipă cu orice om care dorește dezvoltarea județului nostru , care se luptă pentru dezvoltarea comunității sale și dorește binele județului nostru, indiferent de culoarea sa politică!“, a spus Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

La întâlnire au luat parte primarii din Şercaia, Viştea, Beclean, Feldioara, Jibert, Şinca Nouă, Lisa, Hârseni, Voila, Drăguș, care prin vocea lor au transmis din nou mesajul că proprietarii de păduri și terenuri se opun înființării parcului național Munții Făgărașului.

Este vorba de o întâlnire pe care am avut-o cu Ministrul Mediului și al Pădurilor, este o primă întâlnire cu actuala administrație instalată. S-a discutat situația legată de parcursul  care s-a făcut cu privire la instituirea acestui parc național în Munții Făgăraș. Din cauza faptului că s-au vehiculat foarte multe lucruri în ultima perioadă în ceea ce privește tăieri ilegale, o situație care este de notorietate ca fiind o problemă la nivel național, privind numărul de defrișări ilegale din România, s-au vehiculat niște cantități foarte mari și din această cauză am vrut să explicăm ce se întâmplă în zona noastră, pentru a nu fi introduși în aceeași ecuație cu privire la acele fapte și situații întâmplate. Am avut un prin contact cu domnul ministru, pentru a auzi și altă poziție, a noastră, a autorităților locale, a proprietarilor de păduri, de pășuni. A fost doar o întâlnire de lucru, urmând ca după 15 ianuarie să mergem din nou la minister pentru o întâlnire tehnică, urmând ca mai departe să facem și întâlniri științifice împreună cu Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Silvicultură, cu specialiști, pentru a aduce argumente tehnice și  științifice, dacă este sau nu este nevoie de se înființeze acest parc național.“, ne-a spus Florin Ioani, primarul comunei Viștea.

„A fost o întâlnire de lucru unde au luat cuvântul președintele CJ Adrian Veștea, deputatul Mara Mareș, dar și noi primarii din Țara Făgărașului. Sperăm că se vor lua măsurile pentru anularea acelui Memorandum și totodată l-am găsit pe ministrul Mediului în echipa noastră, în echipa proprietarilor din Țara Făgărașului“, ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

 

 

Am fost la Ministerul Mediului cu două probleme: principala problemă pe care am ridicat-o a fost cea legată de anularea Memorandumului privind înființarea Parcului Național Munții Făgăraș. Știți că Guvernul Cioloș a dat un Memorandum, un document al Guvernului, care stă la baza începerii procedurii de înființare a unui parc național în Munții Făgăraș.Noi am ținut să prezentăm punctele de vedere ale proprietarilor, ale primarilor și ale președinților de composesorate și ale celorlalți proprietari, pentru că din fericire, toată lumea, în unanimitate are aceeași poziție aici și anume că nu avem nevoie de niște restricții suplimentare, care ar bulversa iar pentru noi ar fi o mare nenorocire. Am prezentat aceste puncte de vedere domnului ministru și am solicitat să anuleze Memorandumul care prevede înființarea acestui parc și înainte de asta să ne prezinte de ce ar fi necesar ca noi să trecem de la o formă de protecție pe care o avem acum,  Natura 2000  la o alta și de ce aceste reguli pe care le avem acum nu sunt suficiente și ar trebui să punem ceva suplimentar. A fost o primă întâlnire de unde am plecat optimiști, cel puțin că dumnealui a înțeles care e poziția noastră și va privi probabil mai atent și mai circumspect la promisiunile  pe care le fac aceste organizații neguvernamentale, care pozează în salvatori, dar de fapt sunt lupi în piele de oaie și eu știu pentru că la noi au sediul, în Șinca Nouă și avem o experiență de vreo 16 ani de conviețuire și am văzut că toate poveștile faine nu se justifică nici pe de parte. Comunitatea noastră, pot să vă spun, că nu a avut niciun fel de avantaj de pe urma faptului că la noi există un centru de echitație, pensiune, sediul fundației, în afara faptului că avem angajați acolo o bucătăreasă, o îngrijitoare și vreo 3-4 grăjdari, niciun fel de avantaj nu a avut comunitatea“, n-a declarat Dumitru Flucuș, primarul com. Șinca Nouă.

Nu este pentru prima dată când proprietarii pădurilor din Munții Făgăraș merg la Ministerul Mediului. Și în Guvernarea PSD aceștia au cerut anularea acestui Memorandum. Inclusiv la dezbaterea publică care a avut loc în primăvara acestui an, cu reprezentanții fundației și ONG-urilor care se ocupă de acest proiect, făgărășenii s-au opus cu vehemență.

„Noi în momentul de față avem o protecție pe această temă, prin situl Natura 2000 și dacă există protecție de ce am avea nevoie de protecție suplimentară? Mai mult  decât atât, noi am adus argumente că pe versantul Nordic al Munților Făgăraș ponderea proprietăților este de 90% , privată și doar 10% avem proprietate publică Statul Român. Cu siguranță, comunitățile locale, indiferent de statura lor, trebuie să fie consultate și să existe o temeinică dezbatere“, ne-a mai spus Florin Ioani, primarul com. Viștea.

„Cei de la fundații și ONG-uri au fost mai rapizi decât noi, dar ei nu au, după mine, interesul atât de mare de a proteja natura. Observați cu povestea asta de protecția naturii și de mediu, se pot câștiga bani foarte frumoși. Noi vrem să respectăm și să protejăm mediul înconjurător și când zic noi, mă refer la comunitățile din Țara Făgărașului și faptul că mai avem păduri virgine, că pădurile din zona noastră nu au fost rase sau exploatate haotic și abuziv, chiar dacă au fost mici scăpări, în general exploatațiile s-au făcut în cadrul stabilit de lege, conform amenajamentelor silvice și cu împăduriri și cu tot ce trebuie. Deci cum am zis, noi mai avem păduri virgine, animale sălbatice: lupi, râși, urși, pisici sălbatice, ceea ce prin Europa nu mai există. Paradoxul este că ONG-uri susținute în general din  exterior vin să ne explice nouă acum cum ar trebuie făcută protecția naturii, deși în țările de origine ale lor: Austria, Germania sau de unde mai sunt nu mai au nici animale sălbatice, nici păduri virgine, nimic. Dacă nu suntem consecvenți ne trezim cu cel mai mare tun imobiliar dat României, ca suprafață, după Revoluție și pot să spun că dacă s-ar face Parcul Național ar fi chiar o tragedie pentru comunitățile  din zonă, sub forma sub care este propus, cu atâtea restricții și fără niciun fel de compensații și avantaje. Astfel încât noi ne ducem și la Guvernul acesta, ne ducem la toate guvernele și am transmis mesajul că suntem foarte hotărâți și fermi și nu ne lăsăm cu una cu două, să reprezentăm dorința proprietarilor“, ne-a spus Dumitru Flucuș, primarul comunei Șinca Nouă.

Reamintim că Guvernul Cioloș a aprobat în septembrie 2016 inițierea procesului de înființare a Parcului Național Munții Făgăraș ca un parc emblematic al României și Europei, conform unui memorandum adoptat  în ședința Executivului.

Actul normativ prevede etapele necesare pentru constituirea acestui nou parc național, care se vor derula în perioada octombrie 2016 – 2020. Totodată, în acest scop, va fi creat un grup de lucru interministerial, sub coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, responsabil cu activitățile de analiză, aprobare și planificare.

Proprietarii de terenuri se opun înfiinţării Parcului Naţional Făgăraş. Aceștia se tem că parcul va afecta grav satele din areal

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.