Părinţii vor primi zile libere când sunt închise şcolile

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege ce prevede acordarea unor zile libere pentru unul dintre părinţi, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ. Proiectul vizează copiii cu vârsta de până în 12 ani sau încadraţi în categoria persoanelor cu dizabilităţi.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, propunerea legislativă pentru completarea art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii şi a art. 361 din Legea nr. 1/2011 a Educaţiei Naţionale. Iniţiativa, ce aparţine deputaţilor PSD şi ALDE, privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, a fost adoptată cu unanimitate de voturi.
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare acordarea unor zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt acordaţi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.
Astfel, propunerea acordă dreptul unuia dintre părinţi de a asta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până în 12 ani sau dacă este încadrat în categoria persoanelor cu dizabilităţi. În situaţia familiilor monoparentale, zilele libere se acordă părintelui care este şi tutorele legal al copilului.
Totodată, conform propunerii legislative, indemnizaţia pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor personale din bugetul de venituri al angajatorului şi este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare.
Proiectul mai prevede ca în cazul în care în urma unor verificări se constată că ambii părinţi au solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de prevederile prezentei legi.
„Adoptarea unei astfel de propuneri legislative vine în sprijinul părinţilor, având în vedere problemele cu care aceştia se confruntă atunci când copiii sunt nevoiţi să rămână acasă în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învățământ unde aceştia sunt arondaţi”, se arată în expunerea de motive.
Camera Deputaţilor este for decizional.

The specified slider is trashed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.