Pe 1 Decembrie, românii sărbătoresc Ziua Națională a României și rememorează Marea Unire de la 1918. Manifestările de pe întreg teritoriul țării și nu numai, amintesc românilor de formarea României Mari, care a adus împreună poporul unit în spirit, limbă și valori. Și făgărășenii au sărbătorit așa cum se cuvine Ziua Națională a României, printr-un ceremonial desfășurat la Monumentul Eroilor de lângă Catedrala Ortodoxă. 

Îmbrăcați de sărbătoare, mulți în costumele tradiționale ale Țării Făgărașului sau cu tricolorul în mâini, sute de făgărășeni, parcă mai mulți ca în alte dăți, au sărbătorit împreună Ziua Națională a României. La ceremonialul dedicat acestei zile au luat parte și zeci de oficialități locale, județene, dar și reprezentanți ai tuturor instituțiilor din municipiul nostru.

„Noi, toți cei care simțim românește, trăim astăzi o zi de mare sărbătoare: Ziua Națională a României și împlinirea a 101 ani de la Marea Unire. Unirea de la 1 decembrie 1918 este stropită cu sângele eroilor, acei români care s-au jertfit pe altarul acestui pământ, un pământ românesc, păstrat cu prețul vieții lor sub cele trei culori: roșu, galben și albastru. Ne îndreptăm astăzi gândurile spre acești români care au scris cu propriul sânge o filă din istoria neamului nostru. Pentru noi toți, acești români reprezintă  astăzi exemple de dârzenie, dragoste de țară, dăruire și credință nezdruncinată în triumful binelui și adevărului. Ne îndreptăm astăzi gândurile spre urmașii eroilor, mulți dintre ei au părăsit acest pământ românesc și au plecat departe în căutarea unei vieți mai bune, dar au rămas români. Ne îndreptăm astăzi gândurile spre toți românii oriunde s-ar afla și vreau să le urez din suflet : La mulți ani! La mulți ani, România, pământul nostru sfânt! La mulți ani, România unită, la împlinirea celor 101 an! La mulți ani, făgărășeni!“, a fost mesajul transmis de primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu, în deschiderea ceremonialului.

Ziua Națională a României sărbătorită la Făgăraș

Publicată de Fagarasul Tau pe Duminică, 1 decembrie 2019

După momentul religios oficiat de un sobor de preoţi, a urmat ceremonialul depunerii de coroane. Au depus coroane la monumentul eroilor începând de la Primăria şi Consiliul Local Făgăraş, Asociaţia Veteranilor de Război,  Poliţia, Armata, Pompierii, Poliţia Locală, Administrația Financiară, școlile, dar şi reprezentanţii partidelor politice sau a altor asociații din Făgăraș și Țara Făgărașului.

Momentul mult așteptat, în special de copii, a fost parada militarilor  și a tehnicii militare, cărora li s-au alăturat și pompierii, jandarmii și polițiștii locali.