Gheorghe Sucaciu: „Nu eu trebuia să răspund la aceste întrebări, ci consilierii locali și conducerea Salco Serv“

În cadrul dezbaterii de aseară de la Casa Municipală de Cultură privind cele două propuneri de preț pentru gunoi pentru anul 2020, s-au atins aproape toate problemele legate de societatea Salco Serv și de gestionarea gunoiului din Municipiul Făgăraș. Prezenți la dezbatere au fost simpli cetățeni interesați direct de ceea ce se va întâmpla cu această taxă și care va fi soarta societății de salubritate a Făgărașului. De asemenea au fost prezenți și reprezentanți ai Primăriei Făgăraș, ai instituțiilor subordonate, ai partidelor politice, în speță USR, PSD, PNL, prin consilierul Iulian Lascu,  ALDE, prin consilierul Cosmin Poparad, PER, prin consilierul Petru Malene, dar și cetățeanul, care s-a declarat de la început că nu urmărește interesele niciunui partid sau vreunei alte formațiuni, Alin Chiliman, care a strâns  în jur de 2800 de semnături pentru scăderea acestei taxe, din proprie inițiativă, așa cum afirmă.

Dezbatere pentru Salco, dar fără conducerea Salco Serv

Sala mică a Casei Municipale de Cultură din Făgăraș a adunat în seara zilei de marți, 26 noiembrie, câteva zeci de făgărășeni dornici să afle informații privind cele două propuneri și fundamentarea acestora, privind taxa/ tariful la salubritate pentru anul 2020.

Potrivit reprezentanților Primăriei Făgăraș, în 13 noiembrie 2019, conducerea Salco Serv a trimis Primăriei Făgăraș, așa cum prevede legea, în speță Ordinul 109/2007, nota de fundamentare privind prețul propus pentru anul 2020. În această notă a fost propus ca taxa pentru persoane fizice să fie majorată de la 13 lei/persoană/lună la 14,82 de lei/pers./lună, iar tariful pentru pers juridice să fie diminuat de la 160 de lei/mc la 149,93 de lei/mc.

Deși ar fi trebuit ca cineva responsabil de la Salco Serv să fie prezent la această dezbatere, pentru a explica făgărășenilor suma propusă pentru anul 2020, nu a avut cine să vină, după ce directorul general și-a înaintat ieri demisia iar ceilalți din conducere, directorul economic și cel operațional, sunt în concediu medical, așa cum ne-au informat reprezentanții Primăriei Făgăraș. Prezent a fost doar Nicolae Bogdan, președintele Consiliului de Administrație.

Detalii  AICI –Directorul general al Salco și-a dat demisia. Alți doi directori, în concediu medical

Preț de 9 lei/ persoană/lună, propus de Primăria Făgăraș

Angajații Primăriei Făgăraș au stabilit ca taxa să scadă la 9 lei/persoană/lună, în cazul persoanelor fizice, și de la 160 de lei/mc la 120 de lei/mc.

Potrivit reprezentantelor compartimentelor de specialitate din primărie, această notă de fundamentare cuprindea date care nu făceau referire doar la gestionarea gunoaielor de pe teritoriul Făgărașului, ci pentru întreaga activitate a Salco, precizând că sunt prestate servicii și pentru alte comune. În plus, în urma analizei făcute de angajatele Primăriei Făgăraș s-a ajuns la concluzia că această taxă ar putea fi scăzută în urma mai multor măsuri luate anul acesta, printre care amintim:

  • O evidență clară asupra cantităților deșeurilor de pe raza Făgărașului, pentru că până anul acesta nu a existat o evidență exactă, cu privire la cantități, pentru fiecare categorie de deșeu pentru că nu a existat un tarif diferențiat pentru fiecare categorie de deșeuri.
  • Anul acesta pentru fiecare categorie a fost pus un tarif, de ex: deșeuri construcții, vegetale, rezidual, biodegradabil; astfel că s-a putut face o estimare cât mai aproape de adevăr asupra deșeurilor colectate, manipulate și apoi depozitate de pe raza municipiului
  • Potrivit angajatelor Primăriei Făgăraș au rezultat niște cantități cât mai corecte, pentru un preț cât mai corect
  • S-a făcut un pas important în colectarea selectivă și prin crearea centrelor de precolectare de pe raza Făgărașului, ceea ce a dus la o scădere a gunoiului depozitat la Săcele
  • După 12 de la înființare, pentru prima dată Primăria Făgăraș a achiziționat utilaje noi pentru parcul auto al Salco Serv, ceea ce va conduce automat la cheltuieli mai mici privind reparațiile utilajelor vechi
  • De asemenea, s-a luat măsura reducerii personalului TESA( personalul din birouri)

Audio- explicațiile reprezent. Primăriei Făgăraș, Monica Beleaua

 

 

Așa cum prezentam la începutul știrii, la dezbatere au luat parte de la simpli cetățeni, la reprezentanții partidelor politice și implicit o parte din cei activi pe rețelele de socializare, în ceea ce privește acest subiect. Primul cetățean care a și inițiat, precum declară, cităm „din proprie inițiativă, fără a fi susținut sau plătit de diferite persoane interesate, așa cum se aude“, care a luat cuvântul a fost Alin Chiliman. Acesta a cerut acordul celor prezenți să citească un memoriu, care cuprindea mai multe întrebări, dar și sesizări cu privire la gestionarea deșeurilor din Făgăraș.

Mai jos, în format audio memoriul citit de Alin Chiliman.

La fiecare acuză sau întrebare din memoriul citit au răspuns primarul Făgărașului, dar și cele două angajate ale Primăriei Făgăraș, din cadrul unor compartimente de specialitate și care s-au ocupat de toate aceste verificări la societatea Salco. Pe parcursul dezbaterii, edilul șef  a specificat în nenumărate rânduri,  că la aceste întrebări trebuiau să răspundă pe o parte conducerea Salco Serv și pe de cealaltă parte consilierii locali, acționarii unici ai societății de salubrizare a orașului.

 

În urma clarificărilor aduse, se pare că cei prezenți, inclusiv organizatorul campaniei strângerii de semnături, Alin Chiliman, dar și consilierul local Cosmin Poparad, care vine mereu în fața făgărășenilor prin intermediul rețelei de socializare cu aceste probleme privind gestionarea deșeurilor, au fost lămuriți referitor la parcursul acestei societăți în ultimii ani, dar și la măsurile luate pentru ca Făgărașul să nu rămână fără o societate proprie de salubritate, așa cum s-a întâmplat în cazul Ecoterm care se află în faliment.

Noua taxa propusă va fi supusă votului Consiliului Local din această lună. Dacă va fi aprobată, făgărășenii vor plăti mai puțin de anul viitor la salubritate.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.