Primăria propune reducerea taxei de salubritate la 9 lei, Salco vrea majorare la 15 lei

foto> arhiva

Primăria Făgăraș a început demersurile pentru reducerea valorii taxei de salubritate. După ce a achiziționat trei autospeciale care au ajuns astăzi în municipiu, pentru modernizarea parcului auto al Salco Serv, instituția condusă de Gheorghe Sucaciu și societatea de salubritate propun două variante pentru modificarea taxei.

Pentru respectarea principiilor de transparență decizională, cetățenii sunt chemați la dezbatere publică, marți, 26 noiembrie 2019, în sala mică a Casei de Cultură, pentru a-și spune părerile în privința modificărilor care se vor produce la începutul anului 2020, anunță reprezentanții Primăriei Făgăraș.

Salco Serv a propus ca valoarea taxei speciale de salubritate pentru persoane fizice să fie majorată de la 13 lei/persoană/lună la 14,82 de lei/pers./lună, iar tariful pentru pers juridice să fie diminuat de la 160 de lei/mc la 149,93 de lei/mc, anunță Primăria Făgăraș, într-un comunicat de presă, transmis în urmă cu puțin timp.

Însă, angajații Primăriei Făgăraș au stabilit ca taxa să scadă la 9 lei/persoană/lună, în cazul persoanelor fizice, și de la 160 de lei/mc la 120 de lei/mc.

Decizia a fost luată în urma analizării cantităților de deșeuri municipale gestionate de societate în anul 2019, la care se adaugă diminuarea cheltuielilor de operare prin modernizarea parcului auto al societății de către Municipiul Făgăraș și prin rezultatele obținute la nivel local din colectarea separată a deșeurilor de hârtie, carton, plastic, sticlă și metal, se mai arată în comunicatul transmis de autoritățile locale.

Valoarea a fost crescută la începutul anului, după ce au fost luate măsurile impuse prin legislația în vigoare, necesare pentru gestionarea corectă a deșeurilor generate pe raza Unității Administrativ Teritoriale (UAT).

Acum, la fel ca la începutul lui 2019, autoritățile locale invită cetățenii să se alăture procesului de colectare separată a deșeurilor, fiind singura șansă pentru atingerea țintelor de reciclare și de deviere de la depozitare.

Precizăm că în data de 08.11. 2019, societatea Salco Serv a înregistrat în evidențele municipalității o fundamentare a taxei în valoare de 14,82 lei/persoană/lună. În urma discuțiilor purtate cu persoane din aparatul de specialitate al primarului – în care s-a comunicat faptul că singurul element de calcul fix, cu impact asupra prețului final, care va fi acceptat în fundamentare, este cel al cantității de deșeuri reziduale și biodegradabile programată a se genera. Pentru stabilirea indicelui de generare al fluxului de rezidual și biodegradabil se vor considera cantitățile gestionate de societate în anul 2019.“, se mai arată în comunicatul de presă.

Locuitorii Municipiului sunt asteptati să participe la dezbaterea publică, iar reprezentanții Salco Serv să argumenteze valorile propuse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.