Astăzi e lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului

foto: crestinortodox.ro

În acest an, Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Mântuitorului începe vineri, 15 noiembrie şi se încheie în 24 decembrie. Lăsatul Secului va fi astăzi, 14 noiembrie. Tradiţiile legate de „Lăsata Secului” diferă de la o zonă la alta a ţării, dar toate au în comun ideea de masă festivă la care se adună familia, rudele sau prietenii.
Se spune că femeile nu au voie să coasă, nu torc şi nu ţes deoarece, dacă face asta, respectiva gospodină va fi lovită de rele şi de boli. De asemenea, de lăsatul secului, dacă dai împrumut ceva din casă, se vor înmulţi lupii şi vor coborî în sat. Un obicei des întâlnit în satele din Ardeal, dar nu numai, este cel ca în ziua dinainte de începerea Postului Crăciunului femeile să spele toate vasele în care au pregătit bucate „de dulce”, astfel ca acestea să poată fi folosite pentru mâncare de post pe care o vor pregăti timp de 40 de zile
În cele 40 de zile de post până la Naşterea Domnului, se obisnuieşte ca toţi credincioşii să nu consume carne, brânză şi ouă, în timp ce lunea miercurea şi vinerea se consuma mâncare fără ulei (de exemplu, cartofii fondanţi) şi fără vin. În zilele de marţi şi joi se face dezlegare la untdelemn şi vin. Mai mult, sâmbetele şi duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, peşte şi vin. Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având 15 zile de dezlegări la peşte, şi altele la ulei şi vin.

sursa:bzb.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *