Salarii mai mari pentru cei cu studii superioare? Proiect de lege care prevede ierarhizarea salariilor și în mediul privat

sursa foto: edupedu.ro

Un proiect de lege care prevede ierarhizarea salariilor și în mediul privat, în funcție de studii, a fost adoptat tacit de Senat. Un angajat cu facultate și master ar trebui să câștige minimum 5.000 lei

Proiectul de lege introduce pentru toți angajații din economia națională, coeficienți de raportare la salariul minim, pe 11 categorii de pregătire și studii. Cel mai mic este 1, pentru muncitori necalificați, apoi continuă cu 1,2 pentru muncitori calificați și ajunge până la un maximum de 2,8 pentru studii studii superioare de lungă durată cu doctorat în domeniu.

Legea prevede că „în vederea asigurării echilibrării sistemului de salarizare între sectorul bugetar și mediul economic concurențial, pentru sectoarele pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate, prin prezenta lege se stabilesc coeficienții minimali de ierarhizare salarială”. În expunerea de motive, parlamentarii au notat că „la elaborarea legii s-a avut în vedere rolul statului, de garantare a unor forme de protecție minimă a venitului/salariului și motivare a muncii”.

Potrivit inițiativei legislative, legea „garantează dreptul tuturor salariaților la plata unui salariu de bază minim”

Aceasta prevede: „Cuantumul salariului de bază minim se stabilește prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii”.

Termenul de adoptare tacită a fost de 45 de zile şi s-a calculat de la data de 4 septembrie. Potrivit fişei actului normativ, termenul s-a împlinit la data de 18 octombrie.

Consiliul Legislativ, Consiliul Economic şi Social şi Comisia pentru muncă au dat raport favorabil acestei iniţiative legislative. Comisia buget – finanţe şi cea pentru drepturile omului s-au opus însă.

„În cazul în care ati ratat … mediul de afaceri este amenințat de o bombă cu ceas. Un proiect de lege care prevede stabilirea unei ierarhii a salariilor în funcție de studiile absolvite de către angajați poate fi considerat adoptat tacit, în condiţiile în care nu a fost dezbătut în Plen, iar termenul de vot a fost depăşit. Pe scurt, se impune o grilă de salarizare minimă în funcție de studiile angajaților. Spre exemplu, un angajat cu studii superioare + master trebuie să câștige 2,5 x salariul minim, adică MINIM 5.000 RON brut. Din ce cunosc, suntem singura țară din lume care impune salariul minim în funcție de nivelul de calificare al angajaților. Conceptul este aberant, calificarea angajaților fiind răsplătită în funcție de cerere / ofertă și capacitatea de a dovedi că în spatele unei hârtii (diplome facultate) există competențe reale! Conceptul de „salariul minim” NU are legătură cu nivelul de calificare al angajaților.”, a declarat Iancu Guda, președintele Asociației  Analiștilor Financiar-Bancari din România

 

sursa: edupedu.ro

The specified slider is trashed.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.