Șezatoare de poveste la Maramureș. Proiect al Asociației IIA CĂLĂTOARE, cofinanțat de Primăria si Consiliul local Fãgãraș

Șezătoare cu povești nemuritoare în Maramureș. Cel puțin acesta a fost scopul evenimentul care avut loc în 21 septembrie, în localitatea Călinești, jud Maramureș și care a fost inițiat de Asociația Iia Călătoare  în colaborare cu Asociația Rădăcinilor Străbune din Călinești, jud Maramureș. În cadrul evenimentului s-a povestit istoria sufletului românesc, cel cusut pe pânză albă, istoria tradiţiilor din Ţara Făgăraşului și modalitățile prin care care se încearcă  să se continue moștenirea primită de la  de la mamele, bunicile, străbunicile noastre.

„Împreună cu doamnele de la Grupul de Șezători din Țara Făgărașului ne-am dus pe uliță, în povești la găzdoaiele Călineștiului, așa ne numesc, așa se cheamă ele. Acum am avut oportunitatea, prin proiectele culturale finanțate de către Primăria Făgăraș și Consiliul Local Făgăraș, să ajungem în Maramureș și să povestim, de asta am și numit evenimentul „Șezătoare de poveste!”, să povestim despre frumusețea costumului popular, despre ceea ce ne aseamănă și ceea ce ne deosebește ca zone etnografice. Am avut-o cu noi pe doamna Mioara Marinca, astfel că toate valențele a ceea ce înseamnă tradiție au fost atinse: cântec, joc, purtat de costum popular. Am discutat despre iile pe care noi le coasem și pe purtăm în Țara Făgărașului, în comparație cu cămeșile lor minunate pe care și ei continuă să le poarte și să le coasă.”, ne-a spus Anca Batiu, președintele Asociației Iia Călătoare.

„Foaie verde arțăras, Noi suntem din Făgăraș /Și plecăm, cu drag amu’/Tocmai sus, în Maramu’ Maramureș, plai cu flori mândru ești în sărbători, dar mai mândru ești acum, că suntem și noi pe drum. Foaie verde, foi de nuc/ în Maramureș mă duc/ să strigăm si sa cântăm/ voie bună să avem.Vom petrece și-om hori, cu al nostru port ne vom mândri, despre el vom povesti”, a fost strigătura cu care s-au pornit la drum doamnele din Ţara Făgăraşului spre “Şezătoarea de poveste” din Maramureș.

Prin acest tip de eveniment, organizatorii speră să scoată în evidenţă încă o dată importanţa acestor întâlniri cu tradiţie din satul românesc şi să deschidă în inimile participanţilor dorinţa de a nu renunţa la astfel de momente unice.

 

 

 

The specified slider is trashed.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.