Mobilizare naţională împotriva ambroziei. Și la Făgăraș este semnalată prezența ambroziei

Ca urmare a răspândirii exagerate, atât la nivel judeţean cât şi la nivel naţional a ambroziei, precum şi a numeroaselor sesizări din partea cetăţenilor care fac alergie la această plantă, Agenţia Natională pentru Protecţia Mediului Bucureşti a declarat ziua de 28 septembrie o zi a mişcării civice pentru mediu şi sănătate cu implicare naţională, când intr-o singură zi, se curăţă ţara de ambrozie. Campania va avea loc între orele 10.00-15.00, sub numele „SOS-Ambrozia!”, scrie bzb.ro.
Această campanie are drept scop combaterea plantei invazive ambrozia-iarba pârloagelor, prevenirea unui „dezastru” pentru mediu şi sănătatea populaţiei prin răspândirea polenului până la sfârşitul lunii octombrie, cât şi reducerea rezervei de seminţe pentru anii următori.
În derularea acestei campanii, APM Braşov a solicitat implicarea  autorităţilor administrativ teritoriale, direcţiilor nationale şi judeţene de drumuri şi poduri, structurilor naţionale şi judeţene de căi ferate, precum şi agenţilor economici a căror activitate poate genera condiţii propice răspândirii plantelor.
Potrivit prevederilor legale, „proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane”, a precizat Ciprian Băncilă, director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov, citat de Bună Ziua Brașov.

Și în orașul nostru, făgărășenii au semnalat prezența acestei plante invazive. O făgărășeancă a postat fotografii cu ambrozia, crescută pe marginea liniilor ferate.

„Ne puteți ajuta să scăpăm de această planta alergenica,..este în zona Gării din Făgăraș,..noi nu știm cui aparține terenul pe care creste,dar știm că simțim efectele nocive ale acestei plante,..care trebuie distrusă după lege,…iar aparținătorii terenurilor sunt obligați să procedeze la distrugerea ei,..și sunt pasibili de pedeapsa.“, a scris Veronica Moldovan, pe facebook.

Reprezentanții CFR Făgăraș spun că au transmis și situația din zona noastră reprezentanților de la nivel central, urmând a se lua măsuri împotriva acestei plante din zona liniilor de cale ferată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *