O barză cu o aripă frântă are nevoie de ajutorul nostru (foto, video)

Pe DN1, între localitățile Beclean și Dridif, chiar în zona podului și-a făcut apariția o barză! Din nefericire, nu a ajuns în zonă pentru că ar avea cuibul pe acolo, ci din cauză că una din aripile sale pare că ar fi ruptă ceea ce face din frumoasa pasăre o victimă sigură după ce iarna se va instala. Barza este o pasăre migratoare pe distanțe mari: iernează în Africa (din Africa sub-sahariană tropicală până în Africa de Sud sau pe subcontinentul Indian). Tocmai de aceea, în situația actuală, cu o aripă frântă îi va fi imposibil să-și ia zborul și să plece spre țările calde ale Africii. Mai mult, în traseul său spre Europa, barza evită să traverseze Marea Mediterană și ocolește prin Levant în est sau pe la strâmtoarea Girbraltar în vest, deoarece curenții ascendenți de care depind pentru a se ridica în zbor nu se formează deasupra apei. Asta înseamnă că, în situația în care se află, îi este imposibil să mai migreze.

După cum spuneam, de câteva zile, barza se află în zona podului dintre Dridif și Beclean, unde, din când în când, speriată și stresată, se așează chiar în mijlocul drumului îngreunând totodată și circulația pe o șosea aglomerată. 

Șoferii opresc de fiecare dată pentru a proteja pasărea însă se poate ajunge foarte ușor la alte pericole. Până acum nu s-a sesizat nicio asociație și poate, cu această cale, făcându-i povestea cunoscută, se va găsi un specialist sau cineva care știe cum să trateze elegantele păsări și îi va oferi un loc unde să ierneze.

Cazul acestei berze nu este unul singular. În toamna anului trecut, Făgărașul tău prezenta povestea Matildei, un pui de barză salvat de un om cu suflet bun și îngrijit apoi de o familie ca pe propriul copil. Același om, care ne-a semnalat și prezența acestei păsări rănite pe marginea Drumului Național 1.

Cu trei-patru ani in urmă, am salvat un pui de barză de pe drumul “de sub munte”, am numit-o Matilda si traieste încă in curtea unor oameni cu suflet, Lia si Gigi Antinie. De sâmbătă, pe lîngă DN 1 , in zona podului dintre Beclean si Dridif, isi face veacul o altă barză cu aripa ruptă. O altă Matilda. Astazi, in jurul orie 10.30, coloană de 6-7 masini pe sens, acordau prioritate de trecere noii Matilde. Pe ea oare cine o să o ajute ? Oare acele ONG-uri, care primesc bani din țară si de afară, având exact acest gen de activitate, ce fac ??? Cade din nou in sarcină noastră să o recuperăm, să o adaptăm in captivitate si să- i ingrijim să poată iesi din iarnă?“, a spus Stelian Greavu.

Stelian Greavu este cel care a găsit puiul de barză pe un câmp,  lângă drumul dintre Recea și Gura Văii. Avea o aripă ruptă, cel mai probabil după ce a fost lovit de o mașină.

„Barza e un pui de anul trecut, nepregătit să își urmeze familia. Lovit de o mașină, între Recea și Gura Văii, pentru că avea osul humerus zdrențuit, cu fragmente osoase lipsă. Timp de o săptămână au trecut sute de mașini pe lângă ea. Și eu am trecut de câteva ori… Am recuperat-o de pe câmp și am dus-o acasă.“, ne-a povestit bărbatul.

Și pentru că nu a găsit nicio asociație disponibilă să o ia, bărbatul a dus-o la ferma unor prieteni din Sâmbăta de Sus. De atunci, Matilda, pentru că așa au botezat-o, face parte din marea familie a gospodarului din Sâmbăta de Sus, alături de câini, porumbei, fazani, rațe, gâște, găini, curci, capre, porci vietnamezi, cai, ponei și vaci.

Și dacă Matilda a avut norocul să experimenteze iarna la noi, poate se va găsi un om cu suflet mare și pentru această barză.

 

(Aurel CSATO)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.