Hram la schitul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” de la Breaza. Viorica Dăncilă, prezentă la eveniment

Schitul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” din localitatea Breaza și-a sărbătorit joi, 29 august, hramul, ocazie cu care au fost sfințite locașul de cult și pictura. Pelerini din satele învecinate schitului, din zona Brașovului și Sibiului, precum și din alte părți ale țării au venit pentru a se ruga la hramul acestui așezământ monahal de la poalele Munților Făgăraș, ridicat începând cu anul 1996 pe locurile unde odinioară au viețuit monahi în trei schituri distruse în secolul al XVIII-lea de generalul austriac Bucov.

Sfânta Liturghie a fost oficiată la altarul de vară al schitului de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte egumenul schitului, ieromonahul Ambrozie Duță și alți slujitori ai sfintelor altare. Înaltpreasfințitul a vorbit despre părintele Năftănăilă, cel care a reconstruit așezarea monahală de la Breaza
Pătimirile părintelui în închisorile comunismului timp de 6 ani au născut făgăduința aceasta: „Dacă voi scăpa cu bine din această carceră grea, voi ridica o mănăstire“. Preot cu un suflet mare, cu multă dragoste de carte și de cult, părintele Ioan și-a împlinit promisiunea: cu sprijinul neobosit al familiei sale a ridicat biserica mănăstirii. Din iunie 2006 din binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu Streza au venit la acest schit câțiva viețuitori călugări, care duc mai departe rugăciunea și tradiția monahală în aceste locuri binecuvântate.

Întâi de toate, am reînviat sfințenia locului acesta pe care a fost ridicată biserică și mănăstire demult și distrusă în vremea lui Bucov împreună cu toate mănăstirile de pe văile Munților Făgăraș, rămânând doar una singură pe care a mutilată-o generalul Bucov, mănăstirea Sâmbăta. Cele care au fost din lemn, au fost toate arse. Și iată-ne acum aici, cinstind o altă vrednicie și o altă dăruire a poporului nostru, printr-o suferință venită din perioada comunismului, când printre oamenii închiși a fost și preotul Ioan Năftănăilă. Eu l-am cunoscut pe părintele Ioan Năftănăilă, pentru că eu eram preot la Lisa, dânsul la Breaza. L-am cunoscut după ce și-a revenit după perioada de detenție. Acolo, în suferință, în necaz, el, avându-l pe Hristos care i-a dat harul slujirii, a făcut o promisiune: când voi ieși îi voi aduce ofrandă lui Dumnezeu pe locul unde știu că a fost un locaș de închinare“, a spus IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

La eveniment au luat parte și înalți demnitari. Așa cum a fost anunțat încă de ieri, la schitul de la Breaza a ajuns puțin după ora 11.00, premierul României Viorica Dăncilă alături de Mihai Fifor, secretarul general al PSD, dar și de alți oficiali de la județ. Delegația a fost întâmpinată la poarta locașului de cult de primarul comunei Lisa, Gheorghe Moga, alături de câțiva localnici îmbrăcați în costume populare, cu tradiționala pâine cu sare.

Am fost invitată aici și de fiecare dată când sunt invitată la slujbă, la sfințirea locașurilor de cult, particip. Sunt un om care cred în Dumnezeu și cred că aceia care au credință sunt oameni mult mai buni. Pe oameni îi îndemn să aibă credință și să creadă întotdeauna că binele învinge răul. M-am rugat pentru pace, pentru liniște, pentru a avea mai multă iubire decât ură în rândul poporului român, pentru țara mea“, ne-a declarat Viorica Dăncilă, premierul României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.