Făgărașul devine timp de trei zile capitala culturii, sportului și gastronomiei locale. Festivalul „Art Festin Făgăraș“ a debutat astăzi  iar timp de trei zile  a doua ediție a festivalului va aduce făgărășenilor filme de colecție, teatru, proiecții speciale,  desfășurate atât la Cetatea Făgăraș, cât și la Casa Municipală de Cultură. Renumiți oameni de cultură, actori, muzicieni, sportivi vor fi la Făgăraș pe parcursul celor trei zile de festival și vor încânta publicul prezent prin reprezentațiile lor. 

De la ora 12.00,  Turnul Thomory din Cetatea Făgăraș a avut oaspeți de seamă. Criticul de film Irina Margareta Nistor, marele campion olimpic Ivan Patzaichin , actorul Marcel Iureș, Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Eugen Ovidiu Chirovici, scriitor făgărășean au fost prezenți în cetate și au vorbit celor de față despre importanța acestui eveniment la Făgăraș.  Alături de invitați au fost și primarul municipiului, Gheorghe Sucaciu, directorul Muzeului Țării Făgărașului,  Elena Băjenaru, directorul Casei Municipale de Cultură, Diana Gribincea.

Așa cum spunea și doamna Solomon, anul acesta vom organiza a doua ediție. Dacă anul trecut am avut un festival cu iz american, anul acesta avem un festival de film cu arome europene. Primăria Municipiului Făgăraș, la propunerea asociației, după ce anul trecut am intrat într-un parteneriat cu asociația, am finanțat acest festival. Succesul a fost atât în rândul făgărășenilor, cât și în afara orașului iar Primăria Municipiului Făgăraș   și-a propus în continuare să susțină acest festival. În primul rând, vreau să mulțumesc tuturor invitaților speciali pentru că au acceptat această invitație și au venit la Făgăraș și fac în așa fel încât Făgărașul să fie pus pe harta evenimentelor culturale importante la nivel național și nu numai“, a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Am fost foarte fericită când mi-a spus Lidia că o să avem filme europene. Știți cât țin la ele. Astăzi o să începem cu „Femeie în război“, pentru că este un film extraordinar. Diseară, vom putea urmări filmele scurte și apoi vom avea un cine- concert, un film din nou european, de data aceasta făcut în Suedia, în 1921. Duminică de la ora 9.00, am ales două desene animate. Data trecută au avut mare succes desenele animate pe care le-am prezentat la Casa de Cultură și în continuare am vorbit inclusiv cu făgărășenii să aducă copiii aici. Sunt două comedii pentru copii , europene. Sunt rare animațiile europene, dar întotdeauna emit căldură. Mâine seară „Cold War“- Războiul Rece. Este un film polonez, al unui regizor extraordinar care a fost pentru a doua oară până la marea competiție a oscarilor, după ce luase un Oscar“, a spus Margareta Irina Nistor.

La evenimentul de deschidere a Festivalului Artfestin 2019 a fost prezentă și Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

„Sunt foarte onorată de această invitație. În primul rând vreau să vă felicit pentru inițiativa de a crea un festival și aici la Făgăraș. Văd că în tot mai multe părți din România există astfel de evenimente și că se risipește ideea aceasta că totul se întâmplă la București. E foarte bine când se întâmplă lucruri frumoase peste tot în România, pentru că peste tot sunt oameni care au nevoie de aceste întâmplări frumoase. Sunt fericită că se întâmplă acest festival la Făgăraș, în această cetate despre care se spune că este una din cele mai frumoase din lume și care cred că va reveni la viață și mai mult cu fondurile europene pe care știu că vă străduiți să le cheltuiți și mai bine. Niciodată nu este foarte ușor, dar sper că din acest proiect să avem o poveste de succes“, a spus Angela Cristea.

Invitatul special, făgărășeanul Eugen Ovidiu Chirovici

Eugen Ovidiu Chirovici, scriitorul român cel mai bine tradus din ultima jumătate de secol, care locuiește acum în Italia,  a revenit cu bucurie în orașul său natal, pentru a se alătura demersului cultural  ”Art Festin Făgăraș 2019”.

Eugen Ovidiu Chirovici s-a născut în urmă cu 55 de ani la Făgăraș și este considerat unul dintre cei mai traduși scriitori născuți în România.

A primit Marele Premiu pentru Jurnalism (1999), Premiul Pamfil Șeicaru (2000), Medalia de Aur a Centrului Ecumenic Internațional (2000), Premiul pentru Jurnalism al ANSVM (2002). În 2002 a fost decorat de Președintele României, Ion Iliescu, cu Ordinul “Steaua României”.

Eugen Ovidiu Chirovici deține trei titluri de Doctor Honoris Causa la Universitatea Bioterra, Bucuresti, Universitatea Aurel Vlaicu Arad, și Universitatea Oradea, este membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România din anul 2007 și membru al Clubului de la Berna. I-a fost decernată, în 2009, distincția „Kent Medallion” de către Alteța Sa Regală Ducele de Kent.

Întotdeauna Făgărașul l-am simțit ca fiind acasă. Așa  că aici sunt mai degrabă în calitate de gazdă decât de invitat și vreau să le mulțumesc organizatorilor că m-au invitat“, a spus Eugen Ovidiu Chirovici.

Concurs pe Lacul cetății

Nu va lipsi nici competiția de vâslit în canotci de 10+1, parte a campaniei Descoperă Rowmania, unde Ivan Patzaichin încurajează cât mai mulți făgărășeni să se înscrie și să vâslească alături de el pe lacul din jurul Cetății Făgărașului. Competiția va avea loc sâmbătă, 10 august, începând cu ora 10:00.

 

PROGRAM:

 ▪️ VINERI, 9 AUGUST 2019 ▪️

▪ 12:00 – 13:30 ▪ Conferința de presă deschidere ▪ Cetatea Fagarasului

▪ 14:00 – 16:00 ▪ FILM: „Femeie la război” / ”Woman at War” ▪ Casa De Cultura Fagaras

2018 (IS, FR, UKR), durata: 101 minute

Regia:  Benedikt Erlingsson

Cu: Halldóra Geirharðsdóttir,  Jóhann Sigurðarson, Juan Camillo Roman Estrada,  Jörundur Ragnarsson

▪ 17:00 – 18:30 ▪ Întâlnire cu scriitorul Eugen Ovidiu Chirovici, moderata de Irina-Margareta Nistor ▪ Cetatea Făgărașului

▪ 19:00 – 20:30 TEATRU: „Moș Nichifor”, Teatrul Act ▪ Casa De Cultura Făgăraș

Actori: Marcel Iureș și a Ruxandra Maniu, regizată de Alexandru Dabija, adaptare după „Moș Nichifor Coțcariul” de Ion Creangă. Restricție vârstă: 12 ani

▪ 21:00 – 21:30 ▪ Proiecție filme EuandME, oferite de Reprezentanța Comisiei Europene în România ▪ Scena exterior Cetatea Făgărașului

“La Cle”/”Cheia” (FR), “The Living Hostel”/ „Pensiunea vie” (GER), “The Loner”/ „Singuraticul” (PL), “The Shape”/ „Forma” (BE) si “New World Symphony”/„Simfonia din lumea nouă” (RO)

▪ 21:30 – 23:00 ▪ CINE-CONCERT: Foley’Alla & Irina Margareta Nistor, proiecție film cu acompaniament muzical live ▪ Scena exterior Cetatea Făgărașului

 

▪️ SÂMBĂTĂ, 10 AUGUST 2019 ▪️

▪ 10:00 – 12:00 ▪ FILM pentru copii: “Happy Family” (AKA Monster Family) ▪ Casa De Cultură Făgăraș

2017, 93 minute

Regia: Holger Tappe, Cu: Emily Watson,  Jason Isaacs,  Nick Frost

▪ 10:00 – 16:00 ▪ Concurs de canotci – Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23” cu programul Rowmania (Cetatea Făgărașului / Râul Olt). Înscrierile se vor face în zoua desfășurării concursului

▪ 14:00 – 16:45 ▪ FILM: “Parking” ▪ Casa De Cultura Făgăraș

2019 (RO), durata: 110 minute, nerecomandat persoanelor sub 18 ani

Regia:  Tudor Giurgiu; Cu: Mihai Smarandache, Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, Carmen Florescu, Eric Frances

▪ 17:00 – 19:15 ▪ FILM: “Everybody Knows” / „Toată lumea știe” ▪ Casa De Cultura Fagaras

2018 (ESP), durata: 132 minute

Regia:  Asghar Farhadi; Cu: Penélope Cruz,  Javier Bardem

▪ 19:00 – 20:15 ▪ TEATRU: „Dosarul Brâncoveanu sau cum am devenit sfânt” ▪ Turnul Tomori, Cetatea Făgăraș

de Adrian Iclenzan și Laurențiu Blaga, regie Mihai Lungeanu, în interpretarea lui Mihai Ghiurițan

▪ 21:00 – 22:30 ▪ FILM proiecție specială: “COLD WAR” / „Războiul Rece” ▪ Scena outdoor Cetatea Făgărașului

2018 (PL), durata: 88 minute

Regia:  Pawel Pawlikowski; Cu: Joanna Kulig,  Tomasz Kot,  Agata Kulesza, Borys Szyc

▪ 22:30 – 23:00 ▪ CONCERT: Celelalte Cuvinte ▪ Scena outdoor Cetatea Făgărașului

 

▪️ DUMINICĂ, 11 AUGUST 2019 ▪️

▪ 10:00 – 12:00 ▪ FILM pentru copii: “Jungle Bunch” ▪ Casa De Cultura Făgăraș

2017, 97 minute, Regia: David Alaux, Cu Paul Borne,  Philippe Bozo,  Pascal Casanova, Emmanuel Curtil,  Michel Mella

▪ 12:00 – 13:30 ▪ Parada cailor lipițani de la Sâmbăta

▪ 14:00 – 16:00 ▪ FILM: ”LETO” / „O vara rock and roll” ▪ Casa De Cultura Făgăraș

2018, 126 minute.

Regia: Kirill Serebrennikov, Cu Teo Yoo,  Roman Bilyk,  Irina Starshenbaum

Filmul va fi urmat de conferința de închidere a festivalului.

Intrarea la toate evenimentele este liberă, în măsura locurilor disponibile.

Accesul la piesele de teatru se face pe baza de invitații, care vor putea fi ridicate de la secretariatul Casei de Cultură Făgăraș, începand cu 1 august, până la data desfășurării evenimentului.