Ursul a revenit în Copăcel. Nici petardele nu-l mai sperie!

După ce a fost liniște aproape două săptămâni, azi-noapte, în jurul orei 1:00, un urs a dat năvală din nou prin gospodăriile oamenilor din localitatea Copăcel. De data asta, animalul sălbatic a fost atras de stupurile de albine ale unui localnic, la care a mai făcut ravagii și în trecut. Oamenii sunt deja terorizați, mai ales că se apropie perioada recoltei iar aceste animale, înmulțite peste măsură, vor da năvală în gospodăriile oamenilor pentru a-și căuta hrana. Nici măcar zgomotul produs de petarde nu-i mai sperie, urșii intrând oriunde găsesc hrană.

„N-am dormit toată noaptea, după ora 1, mai ales, am stat de pază. Am tot dat cu petarde, se speria puțin, după care revenea. Se pare că nici zgomotul petardelor nu-i mai sperie, ceea ce face ca situația să fie și mai gravă iar noi oamenii din sat să tot stăm cu frica-n sân.”, a declarat un localnic din Copăcel.

Sătenii din Copăcel nu sunt singurii care stau cu frica-n sân și care au pagube importante din cauza urșilor. Animalele sălbatice coboară în aproape toate satele de la poalele munților și nu numai.  Zilele trecute, sătenii din Sebeș au fost alertați după ce un urs a intrat în gospodăriile lor și a omorât câteva oi. În continuare, autoritățile nu au mult spațiu de manevră iar soluțiile pentru oameni nu există. Ursul a devenit specie protejată la noi și iar faptul că s-a înmulțit peste măsură nu pare să fie o problemă, mai ales pentru autorități.

Totuși, pentru a veni în ajutorul oamenilor,  140 de urşi care amenință așezările locuite din zona montană vor putea fi împuşcaţi. Ministerul Mediului a aprobat “cota de intervenţie”, pentru animalele periculoase. Măsura uşurează demersul autorităţilor locale care nu aveau suport legal pentru eliminarea animalelor care atacă oamenii, gospodăriile sau animalele lor.

Ministrul Graţiela Gavrilescu a anunţat că se lucrează și la instituirea unui sistem de amendare a oamenilor care hrănesc aceste animale sălbatice sau se apropie prea mult de ele, pentru fotografii. Oficialul guvernamental a recunoscut însă că statul are o mare problemă, în prezent: nu ştie câţi urşi sunt, de fapt, în România.

(Aurel CSATO)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.