„Am avut în 16 ani, doi primari. Nu ne chema nimeni să ne întrebe nimic!“

Făgărășenii au fost invitați luni, începând cu orele 18.00, la Casa Municipală de Cultură, acolo unde a avut loc o dezbatere publică, cu două subiecte principale: Strategia de Dezvoltare de Termoficare din municipiu și modernizarea străzii Doamna Stanca. La întâlnire au fost prezenți în jur de 50 de făgărășeni, printre care locuitori de pe strada Doamna Stanca,  cei pe care îi privește în mod direct modernizarea acestei străzi, consilierii locali: Cosmin Poparad(ALDE), Alexandru Mazilu(PNL), Iulian Lascu(PNL) și Petre Malene(PER), dar și un grup USR. 

Din nou discuții pe tema modernizării străzii Doamna Stanca. După ce consilierii au aprobat trecerea primei tranșe din împrumut către modernizarea acestei străzi(1,8 milioane lei), acum proiectul s-a împotmolit la dimensiunea platformei drumului: de 9 metri sau de 12 metri. Consilierii locali au dat aviz favorabil pentru platforma cu 12 metri, intenționându-se a se realiza câte un sens de mers, parcare laterală și pistă de bicicletă. Și pentru că la ședința ordinară de la sfârșitul lunii iulie, atunci când s-a discutat acest subiect, oamenii care locuiesc pe strada Doamna Stanca și-au susținut în continuare nemulțumirea față de lărgirea acestui tronson de drum(în acest sens a fost depus și un memoriu), s-a decis amânarea proiectului și chiar la câteva zile distanță câțiva consilieri și primarul orașului au mers în teren pentru a face măsurători de față cu cetățenii nemulțumiți. Și pentru că proiectul de hotărâre va fi supus votului Consiliului Local miercuri, 7 august, ieri a fost organizată o dezbatere publică unde s-a discutat și despre acest subiect.

Trecerea variantei ocolitoarei în proprietatea Făgărașului s-a deblocat

Edilul orașului a prezentat înaintea începerii discuțiilor cu privire la acest subiect, o adresă de la Ministerul Transporturilor, acolo unde se blocase proiectul  hotărârii de guvern, privind transferarea variantei ocolitoare din proprietatea ministerului în proprietatea Primăriei Făgăraș, pentru a fi ulterior realizată. În adresa respectivă, cu data de 29 iulie, se specifică faptul că Proiectul Hotărârii de Guvern a primit avizul Ministerului Transporturilor și că potrivit legii urmează să primească avizele Ministerului Dezvoltării Regionale, Ministerului Administrației Finanțelor și Ministerului Justiției. Potrivit prezentării, primarul speră ca această procedură să nu mai dureze mult, pentru ca lucrările la proiectul „varianta ocolitoare a orașului“ să înceapă.  În acest context, conducerea orașului spune că traficul greu va fi scos din oraș, în următorii ani. Chiar și așa, orașul are nevoie de o sistematizare privind traficul după ce numărul de autoturisme crește constant de la an la an.

„Doamna Stanca“ cu o platformă de 9 metri sau de 12 metri?

Varianta lărgirii acestui tronson de drum la o platformă de 12 metri ar micșora din trotuare și spațiu verde, cel mai mic trotuar ar rămâne de 2,3 metri, astfel că oamenii care locuiesc acolo preferă ca drumul să fie reabilitat așa cum este în momentul de față,adică pe o platformă rutieră de 9 metri.

„Nu se face nicio fluidizare a traficului atât timp cât există linie continuă și oricum circulația se ștrangulează în capătul orașului“, a  spus un făgărășean care locuiește pe str. Doamna Stanca“.

Proiectantul lucrării a propus varianta de 12 metri, pentru a realiza o intrare aerisită dinspre Sibiu, în municipiul nostru. Pentru această platformă, din marcaje sunt mai multe variante, variante care se vor stabili ulterior în comisia de circulație: fie cu două benzi, parcări, piste de biciclete, fie cu trei benzi, două de ieșire din oraș și una de intrare și piste de bicicletă, așa cum s-a prezentat aseară.

Cea cu trei sensuri de mers a fost o propunere făcută de domnul inginer și este doar o propunere, platforma rămâne aceeași. Pe platforma respectivă din marcaje se poate direcționa circulația, indiferent de varianta aleasă. “, a spus primarul.

Discuțiile legate de lărgirea acestei străzi și de nemulțumirea oamenilor care locuiesc aici s-au întins aproape două ore. Dacă cetățenii care locuiesc pe strada Doamna Stanca și-au arătat în continuare nemulțumirea față de lărgirea străzii pe care locuiesc și disconfortul de care vor avea parte în acest caz, au fost și făgărășeni care susțin acest proiect, în varianta propusă de proiectant.

Dacă noi tot blocăm proiecte, că nu dorim să se facă acum, că ne vin TIR-urile în casă. Adică nu vreți să înceapă nimic. E nevoie de o oglindă, de o intrare aerisită în oraș, vedeți că sunt foarte multe mașini. Eu zic să ne gândim bine, mai mergem la altă măsurătoare dacă vreți. Eu zic că nu este o problemă pentru casele de acolo, mai ales dacă se face ocolitoarea. Asta e părerea mea, nu vă impun să fiți de acord cu mine“, a spus un făgărășean.

„Sunt două variante care se iau în discuție: platforma de 9 metri, platforma de 12 metri. Din câte văd, este o lucrare mare, o lucrare de infrastructură, care va rămâne foarte mulți ani de acum încolo. Cred că  ar trebui să ne gândim la faptul că varianta de 12 metri va fi o variantă care și peste 10 ani și peste 15 ani va fi utilă. Să ne gândim la ce se întâmplă acum pe Bulevardul Tăbăcari. Într-adevăr a fost o sistematizare făcută cu mulți ani în urmă, dar gândiți-vă ce ar fi însemnat acum Bulevardul Tăbăcari să aibă o singură bandă. Cu siguranță s-ar fi circulat mult mai greu prin Făgăraș. Gândiți-vă ce schimbare a fost în 2016, când cetățenii de pe Bulevardul Tăbăcari au înțeles că nu mai e ok să-și parcheze mașinile pe prima bandă, că nu mai e ok să facă stânga spre oraș peste linia dublă continuă și au înțeles că e ok să meargă să întoarcă ori în Tudor, ori la Casa de Cultură și gândiți-vă ce fluidizare a traficului s-a realizat. Eu cred că ar trebui să rămânem pe varianta de 12 metri ca platformă, pentru că ea va fi adaptată, în viitor unor noi valori de trafic, unor noi cerințe. Acum se va decide pe un lucru care va afecta cetățenii Făgărașului pe mulți ani de acum încolo“, a mai spus un făgărășean.

Interesul cetățeanului sau campanie electorală?

La dezbaterea publică a fost prezent și președintele USR Brașov Irineu Ambrozie Darău alături de câțiva colegi de partid din Făgăraș și Brașov. Edilul orașului i-a acuzat că prezența lor este legată doar de atragerea capitalului electoral și nu de interesul cetățenilor.

„Dumneavoastră domnule Irineu sunteți președintele USR Brașov, aveți buletin de Ucea și totuși, venind în Făgăraș, să discutați despre problemele făgărășenilor, nu faceți decât să faceți o campanie, mai ales în momente sensibile și mai ales în momente când vedeți undeva o dezbatere publică și o contradicție între Consiliul Local, primar, cetățeni. Ceea ce faceți dumneavoastră de foarte mult timp, încercați să vă afirmați doar pe chestiuni negative. Nu există un lider politic în sala aceasta să vină, să-și ia voturi pe acest subiect, ceea ce pe mine mă duce cu gândul că acest partid nou înființat  are metehne vechi și nu numai vechi. Ceea ce faceți dumneavoastră e să veniți să luați voturi și să vă afirmați. Încercați să duceți o propagandă politică, pentru ca ulterior să veniți la alegeri să spuneți că „mai țineți minte când am venit în sală și v-am salvat!“. Din spatele tuturor conturilor și paginilor false de pe facebook, veniți și criticați încontinuu. Ceea ce faceți dumneavoastră să știți că nici PSD-ul sau alte partide nu au făcut de-a lungul timpului. (…) El a venit pentru a câștiga voturi, nu îl interesează de dumneavoastră. Niciun lider de partid sau președinte de județ nu a venit aici(…)Dumneavoastră văd că repetați aceleași întrebări la care eu am răspuns de fiecare dată. Veniți, încercați să găsiți ceva. Nu cred că este momentul ca dumneavoastră să insistați pe acest subiect, eu repetându-vă de fiecare dată, dându-vă toate răspunsurile, dar insistați, insistați .Am obosit să nu începem un proiect că așa vrea cineva. Dumneavoastră încercați să dați impresia că nu păreți că veniți să luați capital politic, dar asta faceți. De ce nu le spuneți oamenilor că dumneavoastră ca partid și știți prea bine că v-am făcut o plângere penală, ați înșelat primăria? Sunteți cel mai vocal aici,  dar sunteți pe lângă subiect.“, a spus primarul.

Irineu Ambrozie Darău i-a răspuns primarului că nu a venit să facă politică și că subiectul discuției este altul.

În loc de concluzie…

Am avut în 16 ani, doi primari, care au fost în Făgăraș și a avut fiecare câte două mandate. Haideți să fim realiști! Nu ne chema nimeni să ne întrebe nimic, nu făcea nimeni nimic. La domnul Mănduc,  biroul era închis tot timpul, nu primea pe nimeni. Domnul Mănduc zicea: eu sunt primar, mergeți și vorbiți cu angajații mei! Și noi de ce nu ar trebui să-l susținem pe acest primar care vine și face atâtea dezbateri publice, se consultă cu noi, când putea să vină cu proiectul votat și să ne spună: „la revedere!“Când s-a cumpărat stadionul cu trei milioane și ceva de euro pentru care plătim 25 de ani, ne-a întrebat cineva ceva? Nu ne-a întrebat nimeni nimic!“, a spus un alt făgărășean.

Proiectul cu cele două variante va fi supus votului Consiliului Local miercuri, 7 august. Aleșii locali vor decide atunci care variantă va fi  aleasă pentru modernizarea cea mult așteptată.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.