Astăzi, Centrul social-cultural Sfinţii Martiri Brâncoveni, aflat în clădirea fostei Administrații Financiare de lângă Primăria Făgăraș a mai primit în folosință o bucătărie dotată ca la carte. Având în vedere și contribuția Ambasadei Statelor Unite ale Americii, la eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai Armatei SUA staționați în baza militară de la Cincu. Reprezentanții Asociației DICTA spun că această investiție este vitală pentru a acoperi nevoile copiilor și ai învăța să se gospodărească singuri.

„Avem un parteneriat cu Primăria, cu mitropolia și cu Asistența Socială. Sunt 37 de copii aflați în terapie, cu diverse dizabilități pe autism, pe ADHD, sindromul Down sau pe tulburări asociate și boală genetică iar pe lista de așteptare avem deja 7 copii. Noi i-am învățat pe copiii cu nevoi speciale să se gospodărească, să își facă mâncare, să pună unt pe felie, să taie pâine, să-și facă un ceai. Așa ne-am gândit să facem și aici și tocmai de aceea aveam nevoie și de o bucătărie.”, a declarat Anca Manciu, președintele Asociației DICTA.

Proiectul a fost finanțat din donațiile americanilor de rând, prin intermediul ONG-ului „Sprit of America” și a fost construit prin munca Forțelor Armate „Army National Guard”, din statul Virginia de Est.

 

„Spirit of America reprezintă felul cum americanii respectă oamenii în uniformă. În America puțini oameni au uniformă militară, în schimb toți cetățenii sunt bine protejați. Organizația noastră susține orice inițiativă de ajutor. Cetățenii americani sunt recunoscători militarilor români care luptă împotriva terorismului cu noi și suntem foarte mândri că putem apăra cu voi libertatea în zilele noastre. Vreau să le mulțumesc partenerilor, ceea ce faceți aici, americanii respectă foarte mult acest lucru. E o mare oportunitate pentru noi și acesta este un mod perfect de a simboliza prietenia care se dezvoltă între armatele noastre.”, a declarat Nick Israel, reprezentat al „Sprit of America”. 

În urmă cu doi ani, Primăria Făgăraș, împreună cu Mitropolia Ardealului și Asociația Dicta au reușit să inființeze Centrul social-cultural Sfinții Sfinţii Martiri Brâncoveni cu scopul de a acoperi nevoia cât mai mare de educație a copiilor cu dizabilități și de a-i integra pe cât se poate în societate.

„Acum doi ani de zile am început o colaborare împreună cu Mitropolia Ardealului și împreună cu Asociația Dicta. La vremea respectivă, protopopul de Făgărăș era părintele Marius Corlean. Având probleme de sănătate cu copiii din Țara  Făgărașului, în special cei cu autism, ne-am hotărât să încheiem un parteneriat iar Primăria să vină cu o finanțare pentru această activitate, asociația să facă această activitate, iar Mitropolia a venit în acest parteneriat cu această clădire, modernizând-o și punând-o la dispoziția acestui parteneriat. Acestă acvitiate, din punct de vedere al numărului de copii ar putea crește, ca să folosim toată clădirea pentru toți copiii care au nevoie, atât din Țara Făgărașului cât și din orașele mai mari.”, a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

 

Printre beneficiari se află și copilul unui militar de la Cincu care a făcut posibilă această investiție. Mai mult, investițiile nu se opresc aici, centrul urmând să beneficieze și de o cameră senzorială. Mai mult, urmează să fie construit un lift în incinta clădirii pentru a ajuta copiii să ajungă mai ușor la etajele superioare care vor fi reabilitate în curând

„Împreună cu superiorii mei am decis să-i aducem aici pentru a-i ajuta pe acești copii. În primă fază  aveau nevoie de o bucătărie iar pasul meu a fost să merg prin Făgăraș, să merg pe la insituții, ș.a.m.d. Nu am primit niciun rezultat favorabil pentru acești copii iar discutând cu un superior al meu a spus că mă va ajuta dânsul. Împreună am mers la comandantul Unității 1495 Cincu și am discutat această problemă. Iar de acolo, de sus, din comandamentul nostru s-a produs toată această mișcare din care s-a obținut un mic pas pentru acești copii și cu siguranță va mai urma o cameră senzorială. Am înțeles de la primarul din Făgăraș că se va construi și un lift în incintă pentru a ajunge la etajele superioare și pentru a avea mai mult spațiu pentru acești copii., a declarat tatăl unui dintre copiii beneficiari.

„Indiferent dacă vom avea finanțare de la partea americană sau nu, noi trebuie să continuăm aceste investiții, trebuie să reabilităm și etajul 1 și 2. Pentru a funcționa această activitate avem nevoie și de un lift. Nu ascund faptul că această discuție o avem cu partea americană pentru a ne finanța această investiție. Părintele care a făcut posibilă finanțarea bucătăriei, mai are o discuție cu partea americană pentru a finanța o cameră destinată special copiilor cu autism. Este o cameră specială cu o anumită tehnică benefică pentru copiii cu nevoi speciale.”, a mai declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

În urma unui parteneriat între Primăria Făgăraș și Mitropolia Ardealului, Centrul social-cultural, aşezat sub patronajul Sfinţilor Brâncoveni, ocrotitorii Ţării Făgăraşului, a fost inaugurat în data de 27 septembrie 2017. Printre beneficiari se află copii cu dizabilități, în special cei cu autism, ADHD și sindromul Down.  Asociaţia DICTA are grijă ca cei mici să primească cele mai bune tratamente și astfel să fie învățați să se gospodărească singuri.