Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu în vizită la Viștea și Șercaia, două comune model în implementarea proiectelor de apă și canal (foto, video)

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu a vizitat astăzi stațiile de eupurare din comunele Viștea și Șercaia, două dintre comunele model în implementarea proiectelor de apă și canal. Începând cu ora 10.00, delegația condusă de Ministrul Mediului a poposit la Viștea de Jos unde a fost întâmpinată de primar și oficialități locale. Scopul vizitei a fost de a verifica lucrările făcute la  sistemul de canalizare și stația de epurare din comuna Viștea.

„Noi, în momentul de față, am finalizat o lucrare de canalizare, pentru satele Viștea de Jos și Viștea de Sus. Comuna Viștea are în componență cinci localități: Viștea de Jos, Viștea de Sus, Olteț, Rucăr și Viștișoara, Viștișoara fiind o zonă de munte, zonă turistică. Am început cu cele două localități, pentru că erau cele mai mari și să zic era cea mai mare nevoie de această canalizare. Undeva în jur de 500 de gospodării sunt racordate la sistemul de canalizare. este un sistem modern, lucrează în sistem automat, stația. Nu avem angajați acolo, doar supravegherea se face pe lângă sistemul electronic și verificarea perioadă a stației. Finanțarea acestui proiect a fost  Agenția Fondului de Mediu.“, a spus Florin Ioani, primarul comunei Viștea.  

Este o plăcere pentru mine și colegii mei să ne aflăm astăzi la Viștea. Vrem să dăm un semnal tuturor primarilor care au aplicat fondurile Administrației Fondurilor de Mediu, fie pentru apă, fie pentru canal, fie alte lucrări care urmează să se deruleze. Dorim ca fiecare primar, atunci când accesează fonduri pentru mediu să știe să se țină de termenele din momentul în care s-a încheiat contractul. Eu vă felicit pentru că în cele 80 de luni, de la data semnării contractului, pentru cele două stații de pompare, stația de epurare și bineînțeles rețeaua de canalizare ați reușit să finalizați“, a spus în cadrul unei conferințe, organizată la sediul Primăriei Viștea, Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Tot legat de apă și canal, în satul Rucăr se lucrează la sistemul de canalizare, cu fonduri prin PNDL2. Lucrarea este realizată în procent de 40% iar autoritățile speră ca anul acesta să o finalizeze. Și la Olteț, anul acesta se va deschide șantierul pentru canalizare, pentru o lucrare prin fonduri PNDL.

O altă comună care nu a stat indiferentă la această necesitate a oamenilor, de a avea rețea de apă-canal este comuna Șercaia. Ministrul Mediului a poposit și aici pentru a vedea investițiile în acest sens cu fonduri europene, dar și prin Fondul de Mediu. Mulțumită de lucrările realizate într-un timp destul de scurt, Ministrul Mediului l-a felicitat pe primarul Cristinel Paltin.

„Vizita de astăzi a continuat cu vizita la stația de epurare care urmează să fie inaugurată la Hălmeag. Ați fost alături de mine, ați vizitat și ați văzut și mă bucur că aproximativ 700 de unități locative din Șercaia vor avea apă și canalizare. Oamenii sunt doritori  să se racordeze iar bonusurile făcute de Consiliul Local și primarul localității sunt într-adevăr unele care să fie tentante, așa cum a fost tentant și banii de la Fondul de Mediu, pentru că am reușit într-un timp extrem de scurt de la încheierea contractului să ne ținem de domnul primar și o finanțare de 3,6 milioane lei să fie dată pentru locuitorii din Șercaia. Asta înseamnă interesul nostru, al celor care lucrăm la Ministerul Mediului. Sunt și alte surse atrase de către comuna Șercaia care îndestulează sistemul de apă-canal și înseamnă acoperirea noastră pentru un trai bun, a fiecăruia dintre noi care locuiesc aici“, ne-a  mai spus Grațiela Gavrilescu, Ministrul Mediului.

Stația de epurare de la Hălmeag, realizată pe fonduri europene, fiind peste Olt, este o stația separată. Practic lucrările sunt încheiate. Doamna ministru a zis că undeva la sfârșitul anului, dar lucrările sunt încheiate, numai că eu nu vreau să le închei și nu le dau ok-ul firmei, pentru că vreau să am și branșamente. O lucrare degeaba îmi trece prin fața porții dacă eu nu mă racordez la ea, așa că prefer să o mai întârziu puțin, cerința pentru racordare este maximă, nu cred că există număr de casă să nu fi făcut cerere de racordare. Până la urmă este foarte justificată această pretenție a mea pentru că nu am cum să probez stația de epurare cu apă. “, ne-a spus Cristinel Paltin, primarul comunei Șercaia.

După vizitarea stației de epurare de la Viștea, delegația Ministrului Mediului a poposit pentru scurt timp și la biserica din sat. Aici, Ministrul Mediului s-a arătat impresionată de statuia Prințesei Sisi care se află în curtea bisericii.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *