Gheorghe Sucaciu: Cum m-am transformat peste noapte din primarul care ”rupea tăcerea”, în drăgușanul care intră cu buldozerul în spațiu verde”

În urma unor articole apărute în presa scrisă, Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului, ne-a transmis un comunicat de presă, care cuprinde explicații în acest sens. Iată, comunicatul integral:

„Am solicitat telefonic redactorului șef  al ziarului Monitorul de Făgăraș, doamna Lucia Baki,  dreptul la replică pentru acuzele aduse în diverse articole publicate în ziarul pe care-l conduce. Doamna Lucia Baki mi-a acceptat dreptul la replică, drept pe care îl voi prezenta în rândurile următoare:

În anul 2016, mai exact în luna iunie, atunci când am fost ales primar al municipiului Făgăraș, în redacția Monitorul de Făgăraș a fost bucurie mare. Cel puțin, comportamentul doamnei Lucia Baki demonstra acest lucru. Fiind deschis față de oamenii din presă și dorindu-mi transparență  în activitatea Primăriei Făgăraș, am început o colaborare frumoasă cu presa locală, inclusiv cu ziarul Monitorul de Făgăraș.

Anul 2019 a adus însă cu el, o schimbare. Din primarul care ”rupea tăcerea” demascând hoțiile fostelor conduceri ale Primăriei Făgăraș,  ”primarul care a reușit să aducă orașul acolo unde îi e locul”, din ”primul edil local care este deschis pentru istoria contemporană”, m-am transformat peste noapte în ”drăgușanul care intră cu buldozerul în spațiu verde”, ”care face investiții pe repede înainte”,  primarul care organizează dezbateri publice fără public” etc. Toate articolele și reportajele referitoare la Primăria Făgăraș sau la primarul municipiului, s-au schimbat radical. Ceea ce făceam bun până la începutul anului 2019, acum este total greșit. S-au schimbat la fel ca și multe personaje.

Și atunci, nu pot să nu mă întreb: Oare de ce s-a produs această schimbare radicală?

Astfel, nu-mi rămâne decât să retrag ceea ce am declarat în numărul 992 al ziarului, ieșit de sub tipar în 13 noiembrie și anume că Monitorul de Făgăraș este un ziar obiectiv…

În ceea ce privește întrebările adresate prin intermediul aceluiași ziar de către domnul consilier local Ioan Negrilă, voi răspunde punctual fiecărei întrebări, deși același lucru l-am mai făcut în nenumărate rânduri, în sedințele comisiilor de specialitate ale Consiliului Local, în ședințele Consiliului Local și în dezbaterea pe care am avut-o la radio cu domnul  consilier local Cosmin Poparad care, mi-a adresat aceleași întrebări.

  1. În ce mod ați dus la îndeplinire HCL 136/5 iulie 2017, pe care în calitate de consilier am votat-o?

Răspuns :    Prin HCL Făgăraș nr. 136/ 2017 s-au aprobat principalii indicatori tehnico-economici pentru proiectul ”Reabilitare Strada Doamna Stanca, Municipiul Făgăraș, județul Brașov”. Această hotărâre a fost pusă în aplicare prin:  alocarea banilor în bugetul local, declanșarea procedurilor de achiziție publică pentru proiectarea și execuția lucrărilor. De asemenea, prin proiectul tehnic, s-a încercat găsirea unei soluții optime pentru fluidizarea traficului la intrarea în oraș și întocmirea unui grafic de execuție a lucrărilor corelat cu ceilalți furnizori de utilități care vor să desfășoare lucrări pe strada respectivă, pentru a nu se ajunge în situația ca, după finalizarea proiectului de reabilitare, furnizorii de utilități să înceapă alte lucrări.

  1. Ați organizat licitația și ați încheiat contract cu firma câștigătoare?

Răspuns: Da, a fost organizată licitație și s-a încheiat contract cu firma câștigătoare

  1. Dacă da, care au fost cauzele pentru care firma câștigătoare nu a executat lucrarea și care era perioada prevăzută în contract pentru execuție?

Răspuns: Fiind vorba de intrarea în oraș, pe strada Doamna Stanca trebuie făcută o modernizare în așa fel încât să fie fluidizat traficul, solicitând totodată și companiilor și instituțiilor care se ocupă de utilități să facă în așa fel încât în timpul execuției acestor lucrări să-și modernizeze rețelele.  Mai mult, în paralel am pornit și proiectul de modernizare a iluminatului public, licitația neputând fi finalizată în același timp cu licitația străzii Doamna Stanca.

  1. Ce fel de rectificare s-a făcut ulterior și unde a fost utilizată concret suma alocată inițial de consilieri pentru proiectul de pe strada Doamna Stanca?

Răspuns:    Rectificarea s-a făcut în baza art.19, alin.2 din Legea 273/2006 privind finanțele publice locale, care prevede ca ”pe parcursul exercițiului bugetar, autoritățile deliberative pot aproba rectificarea bugetelor prevăzute la alin.1, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii de rectificare a bugetului de stat, precum și ca urmare a unor propuneri fundamentate ale ordonatorilor principali de credite. Rectificărilor bugetelor locale li se vor aplica aceleași proceduri ca și aprobării inițiale a acestora, cu excepția termenelor din calendarul bugetar”

Astfel, pentru analiza execuției bugetului local, ordonatorul de credite poate propune diverse ajustări ale veniturilor și cheltuielilor (pozitive sau negative), cu condiția respectării echilibrului bugetar, pentru a asigura pe de-o parte o bună funcționare a activității instituției publice și pe de altă parte, pentru a finanța obiectivele de investiții publice locale.

Suma bugetată pentru proiectul ”Reabilitare Strada Doamna Stanca, Municipiul Făgăraș, județul Brașov” a fost diminuată prin două Hotărâri ale Consiliului Local Făgăraș, respectiv HCL 177/31.08.2017 și  HCL 194/28.09.2017 ( aprobarea acestei HCL, s-a realizat în ședința în care tocmai dumneavoastră ați fost președinte de ședință și ați  semnat această Hotărâre).

Referitor la ”modul concret  în care a fost utilizată suma”, aceasta reiese din anexele celor două HCL amintite, cu mențiunea că o rectificare se compune din suplimentări  și diminuări de venituri sau cheltuieli la capitolul investiții și funcționare.

  1. Ce soluție tehnică a fost aleasă din documentația tehnică? Varianta de realizare a structurii pentru trafic greu (în valoare de 5 milioane de lei) sau varianta simplă de refacere aplicabilă traficului ușor (în valoare de 1,8 milioane de lei)?

Răspuns: Domnule Negrilă, întrebarea aceasta nu are nicio legătură cu realitatea. Așa cum am spus în ședința Consiliului Local din 10.07.2019, ședință de la care dumneavoastră ați lipsit nemotivat și voi propune în ședința ordinară a CL din 30.07.2019, variantele de modernizare ale străzii Doamna Stanca sunt: o variantă cu două benzi pe sens și o variantă cu patru benzi pe sens. ”Structura” drumului va fi aceeași. Infrastructura determinată de proiectant va fi aceeași pentru drum cu două benzi cât și pentru drum cu patru benzi. Referitor la sume, în nicio variantă pe care dumneavoastră o prezentați, sumele nu sunt corecte.

  1. În avizele pe care le-ați obținut în baza certificatului de urbanism , ce suprafață de zonă verde va fi afectată, dintre alveolele existente și câți copaci vor fi tăiați, concret?

Răspuns:  În ambele variante se va reface atât infrastructura trotuarelor, vor fi refăcute spațiile verzi, cât și infrastructura de transport auto, iar avizele le-am obținut în ambele variante.

  1. Solicităm de asemenea opinia de legalitate exprimată de Ministerul Finanțelor Publice referitoare la utilizarea sumelor din contractul de creditare, pentru alt obiectiv decât cel fixat inițial în contract și pentru care s-a aprobat împrumutul bancar.

Răspuns: Din nou întrebarea dumneavoastră nu are nicio legătură cu realitatea. Legalitatea de utilizare a sumelor din contract e determinată de  OG. Nr.11 / 1 martie 2018, Art.4, Alin. 13, iar opinia Ministerului Finanțelor Publice va fi transmisă după ce Municipiul Făgăraș în baza HCL va transmite o solicitare în acest sens.

  1. În ședința din 10 iulie ați ridicat problema că veți supune aprobării CL alți indicatori tehnico-economici. Ce modificări au fost aduse vechiului proiect pe care altfel l-ați scos la licitație, astfel încât să fie necesară altă aprobare?

Răspuns: La această întrebare v-am răspuns deja, vedeți, vă rog,  răspunsurile de mai sus.“

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.