Așa cum a fost anunțat, în urmă cu câteva zile, încep lucrările la noua Secție de Pediatrie de la Spitalul Municipal Făgăraș. Astăzi, în prezența autorităților locale, conducerii unității medicale, a reprezentantului firmei de proiectare a avut  loc predarea amplasamentului către firma constructoare. Reabilitarea noii secții de Pediatrie trebuie să fie finalizată în 8 luni de zile, urmând ca apoi să  fie dotată cu mobilier și aparatura necesară. 

Nu mai este o noutate faptul că imobilul în care se află secția de Pediatrie este vechi iar condițiile de acolo nu sunt unele foarte bune, aceste lucruri stârnind deseori nemulțumirea părinților, care au ajuns cu copiii acolo. Nemulțumirile sunt de mulți ani și tot de mulți ani se tot discută despre proiectul unei noi secții de pediatrie. Nu s-a pus nimic în practică până acum. Dar, în urmă cu doi ani, actuala conducere a Primăriei Făgăraș, alături de conducerea spitalului, a demarat proiectul actual, care prevede mutarea secțieid e Pediatrie în clădirea principală a spitalului.  Birocrația și avizele necesare au condus la întârzieri în ceea ce privește punerea în practică a investiției. Însă de astăzi, sunt motive de bucurie și speranța că se poate. Amplasamentul lucrării a fost predat firmei constructoare din Brașov și după organizarea de șantier, în maxim o săptămână, încep lucrările.

Astăzi am predat amplasamentul pentru reabilitarea și modernizarea Secției de Pediatrie a Spitalului Municipal Făgăraș. Suntem foarte bucuroși pentru că această lucrare trebuia făcută de foarte mult timp. Am găsit acest proiect, a durat foarte mult documentația, a trebuit să modificăm documentația de foarte multe ori, pentru că regulile impuse de Inspectoratul pentru Situații de Urgență au fost destul de clare. În acest moment, reușim să predăm amplasamentul și până în primăvară, Pediatria va fi mutată. Au fost și multe critici în legătură cu mutarea acestei secții, noi suntem primii care ne-am dorit ca acest proiect vechi, de peste 7 ani, care a fost în măsura Direcției de Sănătate Publică a Județului Brașov, de mutare a acestei secții, de reabilitare să fie pus în practică. “, ne-a spus Mariana Câju, președ. Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal.

Iată că se pune în practică această investiție mult așteptată, așa cum știm de foarte mult timp de cetățenii, respectiv pacienții din Țara Făgărașului, care așteaptă să aibă posibilitatea să vină cu copiii la Pediatrie și să beneficieze de condiții normale. Aici, unde ne aflăm va fi intrarea noii secții de Pediatrie, va fi intrare separată, așa cum ne cere DSP. În sfârșit, am reușit să punem în practică acest proiect, proiect pe care l-am început acum doi ani de zile, dar datorită avizărilor și schimbărilor legislative, a necesitat mai mult timp. Am reușit într-un final, ca acest proiect să-l punem în practică și sper ca în 8 luni, așa cum avem contractul cu firma de construcții, Pediatria să fie finalizată iar cetățenii să beneficieze de servicii medicale corecte, la nivelul Țării Făgărașului“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Secția nouă de Pediatrie va avea 25 de paturi, 6 saloane pentru însoțitori și bebeluși, de la 0 la 1 ani, saloane pentru copii de la 1-3 ani, de la 3 la 6 ani și de la 6 ani la 14 ani. De asemenea, este prevăzut un loc de joacă, în sala de așteptare, izolatoare, săli de tratament, potrivit ultimelor norme în vigoare.

Finanțarea pentru reabilitarea și modernizarea Pediatriei este de la Primăria Făgăraș. În ceea ce privește dotarea și mobilierul, va fi totul nou, Spitalul se va implica în acest proiect. Avem niște sume din donații pentru mobilier, sperăm ca anul viitor să obținem, pentru că am aplicat la anumite proiecte, la diferite companii, care oferă aceste donații și pentru echipamente, dar ne angajăm ca din excedentul spitalului să dotăm cu echipamente noi Pediatria“, ne-a spus Mariana Câju, președ. Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal.

Câștigul spitalului este major. Acest proiect a fost totdeauna un subiect sensibil. Am ajuns astăzi când în spital chiar încep aceste lucrări, pentru mutarea secției de Pediatrie.“, ne-a spus Persida Țâmboiu, managerul Spitalului Municipal Făgăraș.

 

 

 

 

Se va face o consolidare a Secției de Pediatrie, pe primul și al doilea nivel, consolidare care va întări structura de rezistență a clădirii, care din punct de vedere structural a suferit și va suferi niște modificări. Partea de  aviz ISU ne-a dat tot felul de modificări, dar se vor consolida și se vor face conform normativelor în vigoare“, ne-a spus Cristian Cristea,  reprezentantul firmei de proiectare.

Și dacă astăzi a fost predat amplasamentul constructorului, de săptămâna viitoare începe organizarea de șantier iar echipele de constructori au la dispoziție 8 luni pentru finalizarea lucrării.

Astăzi am preluat șantierul. Sintetizat, pot să vă spun că se vor înlocui toate instalațiile electrice, sanitare, după care se va trece la finisaje, evident după partea de consolidare a clădirii. Lucrărilor vor dura 8 luni, ne vom încadra în termenul contractat și sperăm că vom face lucrurile de calitate, ca și până acum.“, ne-a spus Constantin Chiriță, reprezentantul firmei constructoare.

Potrivit conducerii spitalului, în actuala clădire a Pediatriei va fi mutat ambulatoriu, în urma unui proiect european de peste 2 de milioane de euro, bani cu care această clădire va fi modernizată și dotată  corespunzător.