Localnicii din comuna Hârseni, terorizați de urși

Ursul a atacat din nou noaptea trecută în satul Copăcel. A intrat în gospodăriile oamenilor și a omorât sau rănit oi și a distrus grădinile cu zarzavat ale localnicilor. Atacurile ursului sunt din ce în ce mai dese în comuna Hârseni. Și în satele Hârseni și Mărgineni, ursul ajunge destul de des în grădinile și curțile oamenilor. În ciuda eforturilor de a-i alunga, autoritățile se declară neputincioase în lupta cu acest animal sălbatic, care s-a înmulțit foarte mult după ce vânătoarea la urs a fost oprită. 

Aproape nu e seară în care ursul să nu intre în gospodăriile oamenilor din Copăcel. A distrus stupi, a omorât animale și a distrus grădinile cu zarzavat. Oamenii sunt terorizați de animal iar soluții pentru alungarea acestuia nu prea sunt. Paznicii de vânătoare au organizat goane de împingere, însă ursul se mută din Copăcel în Hârseni sau în alte sate apropiate.

De când s-au înmulțit și nu ne dă voie să-i împușcăm se întâmplă ce se întâmplă în toată țara. În toate satele sunt probleme în ceea ce privește ursul. În fiecare noapte, facem goană de împingere la Copăcel și se duce la Hârseni. Facem la Hârseni se duce la Mărgineni. Facem la Mărgineni vine la Copăcel. E o problemă mare, care e în toată țara și nu pricep ce se întâmplă la nivel de Minister, că nu înțeleg că dacă nu dau drumul la vânătoare și nu se dau cote de recoltă, nu putem să rezolvăm problema acesta. Se va întâmpla la infinit ceea ce se întâmplă. Eu am cerut la sfârșitul lunii mai, printr-o scrisoare de solicitare la Ministerul Mediului, am cerut pentru toată zona, pentru cele 7 fonduri de vânătoare, 28 de urși“, ne-a spus Sorin Șuler, președ. AVPS Făgăraș.

Potrivit vânătorilor, în zona Hârseni- Copăcel se află un urs iar la Mărgineni a fost văzută o ursoaică cu doi pui.

„Am avut discuții la Prefectură cu președinții de Consilii Județene. Am discutat și am rămas cu discuțiile, pentru că s-au trimis mai departe toate demersurile pe care le-am făcut acolo și nu am primit nimic. Totul a rămas la nivel de discuții. E strigător la cer și noi suntem legați de mâini și de picioare.  Ce să faci cu un paznic de vânătoare, angajat pe fondul cinegetic, pentru că ești obligat conform legii să ai un paznic pe fond de vânătoare. Practic, noi trăim din cotizații și atât ne permite. Și ce poate să facă un paznic în condițiile în care pe un singur fond de vânătoare sunt zeci de stâne și zeci de sate? Se duce în seara aceasta în Copăcel și ursul intră la Recea sau la Săvăstreni. Suntem legați de mâini și de picioare. Mai mult, partea de intravilan este în competența Jandarmeriei dacă se face apel la 112, noi doar în extravilan putem să acționăm“, ne-a mai spus președintele AVPS Făgăraș.

Pe lângă goanele de împingere, reprezentanții AVPS Făgăraș spun că au comandat și un tun care este destinat îndepărtării animalelor sălbatice și care poate fi programat să bubuie toată noaptea.  Totuși de acum vor începe problemele și mai mari spun vânătorii. După ce vor fi treierate holdele de cereale, atacurile se vor înmulți.

Potrivit reprezentantului AVPS, pe fondurile de vânătoare, gestionate de asociație, efectivul optim de urs este de 30. În momentul de față, sunt aproximativ 190 de urși pe toată suprafața din Țara Făgărașului, gestionată de asociația de vânătoare, cu o creștere de peste 500%. Astfel de probleme sunt înregistrate în toată țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.