Cetatea Făgărașulului va intra în șantier. Turiștii pot vedea cum se desfășoară procesul de restaurare.

Cetatea va intra într-un amplu program de restaurarea, asta după ce, municipalitatea a reușit să obțină o finanțare nerambursabilă încă din 2017. Contractul a fost semnat anul acesta în aprilie cu firma timișoreană SC Construct SRL. Însă faptul că cel mai important obiectiv turistic al Făgărașului intră în șantier, nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru turiști. Aceștia vor putea vizita în continuare Cetatea Făgărașului chiar dacă vestigiul o să fie în șantier. Lucrările ar urma să se deruleze pe o perioadă de 5 ani, timp în care obiectivul va rămâne deschis vizitatorilor. Scopul acestei decizii este de a lăsa turiștilor posibilitatea de a se familiariza cu procesul de restaurare al unor astfel de vestigii.

„Noi vorbim acum de organizare. Organizarea de șantier va fi făcută în așa fel încât să existe posibilitatea ca șantierul să poată fi vizitabil. Nu vom restricționa vizitarea cetății și vom organiza în așa fel încât șantierul să se defășoare cu vizitarea cetății. Pregătim zone de vizitare protejate, se vor vedea toate lucrările. Bineînțeles, nu acolo, să se urce pe schele, de la distanță.”, a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Tot primarul Gheorghe Sucaciu a declarat că la sfârşitul acestei luni ar urma să fie instalată organizarea de şantier, iar de luna viitoare muncitorii să se apuce de treabă.

„La sfârșitul lunii iulie avem organizare de șantier și ulterior, încet, încet vor începe lucrările. Proiectul va fi împărțit pe lucrări, așa cum prevede proiectul: amenajarea lacului, constuirea și modernizarea podului.”, a mai spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Proiectul „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al municipiului Făgăraş – Cetatea Făgăraşului” presupune lucrări de consolidare, restaurare conservare şi punere în valoare a întregului ansamblu arhitectural; regularizarea malurilor lacului şi implicit lăţirea luciului de apă; construirea unui pod din lemn pe latura de est cu mecanism de ridicare, realizarea unor poduri de acces pe laturile de sud şi nord; amenajarea circuite de vizitare atât în exterior cât şi în interior, precum şi a unor alei pietonale şi locuri de belvedere şi de odihnă.
Valoarea totală a lucrărilor este de 18,96 milioane de lei, iar pentru acestea Primăria Făgăraş a obţinut din 2017 o finanţare nerambursabilă, proiectul urmând să se deruleze pe o perioadă de 30 de luni, în conformitate cu angajamentul luat în faţa Uniunii Europene.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.